Achter de schermen wordt hard gewerkt aan het online programma Coachend lesgeven.
Wil jij op zo’n manier lesgeven dat je leerlingen actief en gemotiveerd worden (en blijven!) om uit zichzelf te leren en te werken en hierbij steeds beter hun eigen gedrag kunnen bijsturen? Dan past dit online programma helemaal bij jou!
Laat hier je naam en e-mailadres achter en ik houd je op de hoogte.
Bovendien profiteer je als vroege vogel van een unieke korting. Altijd goed, toch!
Groetjes Femke 🌻
Wil je wat meer informatie? Lees dan hieronder verder. 😊
Wat is Coachend lesgeven?
Coachend lesgeven is op zo’n manier lesgeven dat leerlingen actief en gemotiveerd worden (en blijven!) om uit zichzelf te leren en te werken en hierbij steeds beter hun eigen gedrag kunnen bijsturen. Dit doe je door als leerkracht de juiste vragen te stellen, effectieve feedback te geven en hoge verwachtingen van je leerlingen te hebben.
Waarom zou je coachend lesgeven?
Er is een groot aantal redenen waarom je coachend zou lesgeven. Ik noem er een paar:
Betrokkenheid:
Door middel van coachend lesgeven moedig je regelmatige interactie en reflectie aan, waardoor leerlingen meer betrokken raken en een gevoel van eigenaarschap ontwikkelen over hun leren.
Actief leren:
Je moedigt actieve deelname en kritisch denken aan, waardoor je leerlingen proactief betrokken raken bij hun eigen leerproces.
Zelfvertrouwen en zelfsturing:
Je stelt goede vragen en geeft je leerlingen passende feedback. Hierdoor moedig je je leerlingen aan om zelf hun gedrag aan te passen en leren de leerlingen zichzelf en hun kwaliteiten en valkuilen steeds beter kennen. Hierdoor kan het zelfvertrouwen van leerlingen vergroten en de zelfsturing groeien.
Differentiatie:
Elke leerling leert anders en heeft andere behoeften. Coachend lesgeven biedt ruimte voor differentiatie en aanpassing aan de manier van leren en het tempo van individuele leerlingen.
Traditioneel of coachend lesgeven?
Naar mijn mening is het niet ‘of’ maar ‘en’. Je wisselt deze vormen van lesgeven af en je combineert ze waar dat kan. Traditioneel lesgeven richt zich vaak op het overdragen van kennis, maar het kan tekortschieten in het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden en zelfsturing.
De inhoud van dit online programma
Lessen
In zeven lessen leer je meer over coachend lesgeven. De lessen zijn:
- Luisteren
- Observeren
- Vragen stellen
- Feedback geven
- Combinatie vragen stellen en feedback geven
- Reflecteren
- Aanwijzingen geven
Principes, inhoud en technieken uit:
- Didactisch coachen
- Formatief handelen
- NLP
- Oplossingsgericht werken
- Onderzoeken van Hattie en Marzano
- alle praktijkkennis en ervaring van mezelf (25 jaar)
Bonussen en materialen
Alle deelnemers van dit programma krijgen de volgende materialen:
- 176 coachkaartjes met vragen in negen verschillende categorieën;
- dezelfde vragen in lijstjes per categorie;
- posters met ezelsbruggetjes van gesprekstechnieken;
- een lijst met 188 persoonlijke kwaliteiten en talenten;
- 100 complimentenkaarten uit de winkel van juffrouw Femke;
- tips en ideeën om ongewenst gedrag te herkaderen.
In de toekomst
Dit programma kent meerdere versies. Na elke versie vraag ik de deelnemers feedback en zal daarmee het programma steeds verbeteren. Op de planning staan sowieso de volgende modules die ik gaandeweg zal toevoegen:
- Coachend lesgeven
- EDI
- Executieve functies
- Mindset en motivatie
Last but not least
In deze online training krijg je heel veel informatie en ga je heel veel leren. Maar ik vraag je ook om steeds kritisch te blijven kijken en zelf nadenken. Zie alle stukjes informatie als ingrediënten voor jouw lessen en jouw handelen. Gebruik wat bij jou, je leerlingen, je collega’s en jouw situatie past en verbeter op die manier de kwaliteit van je lesgeven.
Krijg vooral niet het gevoel dat je ALLES wat je leest MOET doen en dat alles wat je leest goed is voor alle leerlingen. Maak zelf keuzes. Gebruik daarvoor je verstand, je intuïtie, je hart en de informatie uit deze training. And last, but not least: zorg dat de keuzes die je maakt haalbaar zijn voor jezelf.
Vragen
Heb je nog vragen? Mail me dan op femke@juffrouwfemke.com