Klei stroomkringen

steam-juffen-voor-Juffrouw-Femke

Zelf stroomkringen maken met klei?
Juf Lianne en juf Mila helpen je! šŸ™‚

Wat heb je nodig:

  • Play-do klei
  • LED-lampjes
  • 9V batterij
  • Batterij aansluitingsclip

In de download zie je verschillende stroomkringen. Met behulp van deze download kunnen jouw leerlingen de stroomkringen zelf maken.

Vragen stellen

Hoeveel lampjes kun je toevoegen aan je stroomkring? En hoe ver kun je je stroomkring uitbreiden? Wat gebeurt er als je teveel lampjes toevoegt of als de stroomkring te groot wordt? Door vragen te stellen aan je leerlingen laat je ze kritisch nadenken en stimuleer je het onderzoekend leren.

Aan de slag

De leerlingen leren op een inzichtelijke manier stroomkringen kennen. Op papier lijkt het vaak ingewikkeld, maar door er zelf mee aan de slag te gaan ontdek je dat het makkelijker en leuker is dan je dacht.

Waar werk je precies aan?

Kerndoel 42:

De leerlingen leren onderzoek doen naar materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

Tussendoel:

De leerlingen leren welke stroomkringen er bestaan en maken hun eigen stroomkring van klei, een batterij, aansluitdraad en lampjes.  (Tule.slo, 2020)

Vaardigheidsdoelen:

  • V4 ontwerpen: eenvoudige problemen verwoorden; een oplossing met impliciete eisen formuleren; producten categoriseren naar gebruiksomgeving en functie.
  • De leerlingen maken een stroomkring en kunnen tegen het probleem aanlopen dat het lampje niet aangaat. Hierbij moeten ze naar fouten in de stroomkring zoeken en deze oplossen.
  • V5 maken: al doende oplossingen uitvoeren; materialen onderscheiden op basis van eigenschappen; ervaringen opdoen met gereedschappen; onderdelen van een oplossing/product kennen.

Houdingsdoel:

  • H1 cognitief-kritisch: hoofd- en bijzaken onderscheiden; iets over het onderwerp vertellen; met aandacht de omgeving waarnemen.

Download

Download hier het document.

       

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.