Review: Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap.

Veel kinderen maken iets ergs mee. Bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeluk, een scheiding, een ernstige ziekte of het overlijden van een dierbare.

Er zijn ook kinderen die elke dag iets ergs meemaken. Daar gaat dit boek over.  De kinderen die dagelijks nare (verschrikkelijke) dingen meemaken, hebben dat vaak niet door. Dat komt volgens schrijver Anton Horeweg omdat ze niet weten wat ‘normaal’ is.  Is het normaal dat je thuis uitgescholden wordt? Of klappen krijgt?

In dit boek lees je wat er kan gebeuren als je iets ergs meemaakt of als je het thuis niet fijn hebt.

Vertellen

Anton richt zich rechtstreeks op de kinderen die dit boek lezen. Hij legt uit wat er met en in je brein gebeurt als je nare (verschrikkelijke) dingen meemaakt. Daarnaast legt hij uit waarom het voor kinderen moeilijk is om over deze dingen te praten. Aansluitend geeft hij aan dat je een slecht geheim (een geheim waardoor je je slecht blijft voelen) beter kunt doorvertellen. Hierbij geeft hij tips en ideeën en praktische websites die kinderen kunnen bezoeken.

Gouden en Zilveren boodschappen

De Gouden Boodschap uit het boek: ‘Het is nooit jouw schuld als je de nare dingen uit dit boek meemaakt!!’ Die regel mag je NOOIT vergeten.
Naast de Gouden Boodschap zijn er ook een paar mooie Zilveren Boodschappen. Drie voorbeelden hiervan zijn:

  • Je bent niet de enige die dit meemaakt.
  • Je bent sterk.
  • Je mag er zijn.

Lezen

Anton raadt aan om dit boek met de hele klas te lezen. Ieder kind in een eigen boek. Dat vergt wel wat voorbereiding voor jou als leerkracht. Op de website van Pica kun je een gratis handleiding downloaden die met deze voorbereiding kan helpen.

Extra’s

Download hier de korte handleiding voor de leerkracht, over het gebruik van dit boek in de klas. En klik hier voor een Youtube-video met daarin toelichting bij het gebruik van het boek.

Mijn mening

Dit is een uniek boek. Zo’n boek was er nog niet en ik vind het heel goed dat het er nu is. Anton Horeweg leeft zich enorm goed in, in de kinderen die dit boek gaan lezen. Hij vertelt duidelijk en praktisch en tegelijkertijd enorm liefdevol. Hij draait nergens omheen, noemt de dingen bij de naam en geeft daarnaast heel goede tips om met het geheim van nare (verschrikkelijke) dingen om te gaan.
Ik zou het boek niet zomaar tussen de andere leesboeken van de kinderen zetten. Als je ermee aan de slag wil gaan, zou ik overleggen met de intern begeleider van je school en de handleiding bij het boek goed lezen. Deze is speciaal gemaakt om jou te helpen met de voorbereiding van het samen lezen van dit boek. In de handleiding geeft Anton praktische tips over hoe om te gaan met emotionele reacties, lastige vragen en als je het vermoeden heb dat er iets met een van jouw leerlingen.

Koop dit boek op Bol.com

 

Dit blogartikel bevat opgestuurde producten, maar dat maakt de review niet minder eerlijk.

Een gedachte over “Review: Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.