Van lastige leerling tot schaaktalent

schaakmeester-Tom-voor-Juffrouw-Femke

Door schaakmeester Tom

Stanislaw

Stanislaw groeide op in een heftige situatie. Hij werd geboren in een buitenwijk van de Poolse hoofdstad Warschau en zijn gezinssituatie was niet bepaald rooskleurig te noemen. Het gezin had het financieel niet breed en het geld dat ´over´ was, werd besteed aan de alcoholverslaving van zijn vader. Na acht jaar ellende lukte het zijn moeder om te scheiden van haar man en ze ontmoette een nieuwe vriend in Nederland. Ze hertrouwde en Stanislaw werd na acht jaar weggetrokken uit zijn leefomgeving. Hij moest, op achtjarige leeftijd, zijn weg zien te vinden in een nieuw land, met een nieuwe taal en nieuwe mensen. Een bijna onmogelijke opgave.

Drie jaar later

Voor ik begon aan de serie van schaaklessen op de bovenbouw van een basisschool vertelde juf Leonie dat er een jongen in de klas zat die nogal voor reuring zorgde. Hij kon moeilijk meekomen, had moeite met het spreken van de taal en had weinig vriendjes. Zijn emotionele uitspattingen waren eerder regel dan uitzondering en waren van grote invloed op de rest van de groep. Juf Leonie zei dat ik maar aan de bel moest trekken als het mis zou gaan. De jongen luisterde naar de naam Stanislaw.

Schaakverhaal

Met nieuwsgierigheid en aandacht voor de situatie begon ik, zoals bij elke nieuwe groep, aan het meeste bekende schaakverhaal ter wereld. Een schaakbord en héééééél veel graankorrels. Gedurende het verhaal groeiden de ogen van Stanislaw zienderogen. Hij was geïntrigeerd door de mogelijkheden van het spel en bleef aandachtig luisteren. Na afloop van de eerste les vroeg Juf Leonie aan mij hoe het gegaan was met de groep en Stanislaw in het bijzonder. Ik vertelde bovenstaand verhaal en Leonie was blij verrast. ‘Ik hoop dat het over een aantal weken nog steeds zo is.’

Met kop en schouders

Tijdens de lessen die volgden werd al snel duidelijk dat de groep met leerlingen talent had. De schaakregels werden snel opgepikt en vol enthousiasme werd er met veel plezier gespeeld. De ene leerling was beter in het analyseren van opdrachten. Een ander was beter in het stellen van doelen en weer een ander kon schaaksituaties in zijn hoofd uitmuntend visualiseren. Toch stak één leerling er met kop en schouders bovenuit: Stanislaw.

Succesverhaal

Het is nu ongeveer vier jaar geleden dat ik Stanislaw voor het eerst ontmoette en in de afgelopen jaren heb ik hem steeds beter leren kennen. Nog regelmatig daagt hij me uit voor een potje schaak en ik weet allang niet meer van hem te winnen. Van die ‘lastige’ leerling is weinig meer over. Zijn schoolprestaties verbeterden aanzienlijk en ook zijn sociale vaardigheden hebben een vlucht naar voren genomen. Sinds dit schooljaar is hij bezig aan zijn 3e jaar op het middelbaar onderwijs en tot nu toe gaat alles, ondanks de rare tijden waarin we leven, voor de wind. Machtig mooi vind ik het dat een kind helemaal opbloeit in een omgeving waarin het schaakbord centraal staat. Stanislaw heeft zijn eigen talenten met behulp van het spel mogen ontdekken. Ik hoop dat vele leerlingen zullen volgen.

– De namen in dit verhaal zijn omwille van privacyoverwegingen gefingeerd. –

Schaakmeester Tom is bedenker van de SchaakCampus.
Voor meer informatie, kijk op www.schaakcampus.nl 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.