Terug op school: vier ideeën

Terug op school! Na wekenlang thuis(onderwijs) zien we elkaar weer!  Voor de herstart van de scholen heb ik een aantal dingen gemaakt die het onderlinge contact en de groepsvorming stimuleren.
Deze ideeën deelde ik ook eerder op Onderwijswereld-PO.

Welkom-terug-kleurplaat

Als de kinderen maandag weer op school komen, is het leuk als ze ook echt welkom geheten worden. Dat kan heel simpel door een leuke kleurplaat met een positieve tekst op hun tafel te leggen.

Zoek Iemand Die

Ik vind het heel belangrijk om samen stil te staan bij deze bizarre tijd. Natuurlijk ga ik daar uitgebreid en serieus met mijn kinderen over praten. Hiernaast ga ik ook laagdrempelige activiteiten inzetten om het samen te hebben over de Corona-tijd. Een van de dingen die ik (met behulp van mijn collega’s!) gemaakt is een Zoek Iemand Die. Hiermee gaan de kinderen onderling in gesprek aan de hand van de vragen op het werkblad. Als leerkracht heb ik dan de tijd en ruimte om te observeren hoe mijn leerlingen reageren. Dit kan ik weer gebruiken in een nagesprek of individuele gesprekken.

Begroetingen op anderhalve meter

In deze anderhalve-meter-tijd kunnen we onze leerlingen niet allemaal meer een hand geven. Een boks of een high five mag ook al niet. Hoe ga jij je leerlingen begroeten? Op deze posters staat een aantal manieren. Hang een poster in of bij je lokaal en laat je leerlingen een begroeting kiezen.

Rapport thuisonderwijs

De leerlingen hebben weken thuis aan school gewerkt. Hoe ging dat? Als leerkracht heb je niet overal zicht op. Daarom ontwierpen mijn collega Richelle en ik een “rapport thuisonderwijs”. Hierin kunnen leerlingen zichzelf beoordelen. Ook is er ruimte voor ouders om aan te vullen. Het lijkt ons een document om te bewaren voor later. Dan kunnen de kinderen tegen hun eigen kinderen zeggen: “Weet je hoe dat in 2021 ging?”

Downloads

Download hier alle bovengenoemde documenten.

Online training

Interesse in groepsvorming?
Dan is de online training ‘Groepsvorming het jaar rond’ iets voor jou!
Hier vind je informatie en kun je je aanmelden.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.