Review: Fleudemeu

Chagrijn. Piemelgrappen. Bejaarde muis. Leuker dan leuk.
Zomaar een paar titels van hoofdstukken uit het boek ‘Fleudemeu’ van Jona Baan.
Nieuwsgierig geworden? Waarschijnlijk wel! 😊

De auteur

Jona Baan is leerkracht op een basisschool in Rotterdam-Zuid. Hij heeft net als veel andere leerkrachten te maken met chagrijn binnen het onderwijs. Hij ergert zich aan de negatieve stemming die er in het land heerst. Nieuws over het onderwijs gaat vaak over werkdruk, burn-outs en lage salarissen. Dit nieuws helpt niet om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken. Jona mist de positieve en mooie verhalen over het basisonderwijs. Hij wil de aandacht juist richten op hoe prachtig het vak van leerkracht is. Dit doet hij door de mooie verhalen uit zijn klas te vertellen en te schrijven over hoe leuk het werken met kinderen is.

Het boek

Het boek bestaat uit 41 korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk is een apart te lezen verhaal en heeft een eigen thema. De verhalen gaan over het werk van Jona Baan als leerkracht. Daarnaast vertelt hij ook over zijn jeugd, zijn sport, zij stad en zijn visie.

Fleudemeu

De term Fleudemeu heeft Jona overgenomen van meester Eggens. Hij was directeur van de school waar Jona stageliep.  Fleudemeu is de algehele controlezucht die het onderwijs nekt en waardoor we elke dag aandacht en tijd per kind tekortkomen,’ aldus Eggens. Bijvoorbeeld het in drievoud moeten aanleveren van formulieren. Of het eindeloos registreren van scores in het administratiesysteem. Door de Fleudemeu komen we elke dag aandacht en tijd per kind tekort, volgens Eggens.

Mijn mening

Jona Baan schrijft op een humoristische wijze over zijn werk als leerkracht. Maar ook over zijn eigen jeugd, zijn stad, zijn overdenkingen en zijn eigen visie. Elk verhaal is voorzien van een titel die meteen nieuwsgierig maakt. Met zijn boek probeert Jona Baan de wereld een beetje vrolijker te maken. ‘Mijn boeken zijn voor mensen die houden van boeken waar ze door aan het lachen worden gemaakt,’ zegt hij zelf. Wat mij betreft is dat zeker gelukt met dit boek. Bij het verhaal over buschauffeur Henk en het hoofdstuk over piemelgrappen heb ik letterlijk hardop zitten lachen.
De verhalen zijn niet alleen grappig. Je gaat er als leerkracht ook over nadenken. Moet het kleuteronderwijs terug? Moet Passend Onderwijs verdwijnen? Zouden leerkrachten in bepaalde wijken niet meer waardering moeten krijgen?  Dit zijn vragen die je als leerkracht herkent en ook weer zelf over gaat nadenken.
Ik vind Fleudemeu een aanrader voor iedereen die in het onderwijs werkt. Bovendien is het ook een heel geschikt boek voor mensen die benieuwd zijn naar échte onderwijsverhalen. En daarover willen lachen én nadenken.

Het boek kopen

Je kunt het boek kopen bij je lokale boekwinkel of door op de afbeelding te klikken.
Natuurlijk kun je het boek ook bestellen op de website van Jona Baan.

Fleudemeu

 

Dit blogartikel bevat opgestuurde producten, maar dat maakt de review niet minder eerlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.