Hoe de leerlingen van juf Lynn hun werk plannen

logo juf Lynn

Hoe de leerlingen van juf Lynn hun werk plannen? Dat vertelt juf Lynn jullie zelf:

Op een Montessorischool plannen de kinderen vaak hun eigen werk. Dit begint al in de middenbouw, waarbij ze bij kunnen houden welke lesjes ze krijgen en welke werkjes ze gedaan hebben of willen doen.

Hoe de leerlingen van juf Lynn hun werk plannen

Onze bovenbouwleerlingen plannen aan de hand van een formulier (zie download). Ook hier hebben we gerichte kaders, waarbij kinderen het lesje dat ze die week krijgen moeten inplannen. Daarnaast is er ruimte voor eigen invulling.

Hoe werkt die eigen invulling?

De planning is verdeeld in verschillende onderdelen: zelfstandig leren, rekenen, taal en kosmisch.
De kinderen hebben een leerdoelenboekje waarin doelen voor rekenen en taal staan. Ze maken daaruit een keuze waar ze aan gaan werken. Daarnaast worden er ook lesjes gegeven. Deze krijgen ook een plekje bij de leerdoelen. We gebruiken een aandachtstafel voor het kosmische thema, we hebben als school vastgelegd welke thema’s per jaar aan bod komen. Daarnaast hebben we zelfstandig leren. Dit hokje gebruiken de kinderen om iets op te schrijven wat hun intrinsieke motivatie doet vlammen, ook wel het vlammetje genoemd. Dit is hét werkje waarmee ze willen starten zodra ze op school zijn. Er is geen sturing nodig om aan het werk te gaan. Dit zorgt ervoor dat je als leerkracht ‘s ochtends meteen kunt starten met het lopen van je ronde.

Aftekenen en evalueren

Elke dag tekenen de leerlingen af aan welke leerdoelen ze gewerkt hebben, zodat ze de volgende dag goed kunnen zien waar ze nog aan moeten werken. Vervolgens gaan we aan het eind van de week evalueren. Hoe vind je dat je aan je doelen hebt kunnen werken? Dit schalen ze voor zichzelf in.
Ze schrijven op wat ze nog weten wat ze geleerd hebben en ze kijken terug naar hun werk om te bepalen wat ze leuk vonden en waar ze trots op zijn.

Download

Download hier het formulier waarmee de bovenbouwleerlingen hun werk plannen.

Hoe de leerlingen van juf Lynn hun werk plannen

Je vindt juf Lynn ook op Facebook. Volg je haar al? In haar facebookgroep deelt ze al haar ideeën!

Misschien vind je dit ook leuk:

Zoek je meer ideeën op het gebied van plannen en eigenaarschap bij leerlingen? Klik dan op onderstaande afbeeldingen.

persoonlijk oefenplan in de bovenbouw
evaluatiekaartjes
Heel-veel-keuzeopdrachten-voor-in-de-weektaak

Zoek je meer inspiratie door juf Lynn? Klik dan op haar logo bovenaan deze pagina.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.