Review: Een vriendin met vuisten

Review: Een vriendin met vuisten

Meester Tom las het boek Een vriendin met vuisten, geschreven door Mirjam Oldenhave en schreef deze review.

Gegevens van het boek

Titel: Een vriendin met vuisten
Auteur:  Mirjam Oldenhave
Pagina’s: 144
Uitgever: Ploegsma
ISBN: 9789021684116
Taal: Nederlands
Uitvoering: Hardcover
Illustraties: Charlotte Dematons
Leeftijdscategorie: Vanaf 8 jaar; bovenbouw

Over de schrijfster

Schrijfster Mirjam Oldenhave is vooral bekend van haar succesvolle boekenserie over Mees Kees. Maar ze schreef veel meer, van prentenboeken tot spannende verhalen en AVI-boeken. Toen Mirjam in het kader van haar 25-jarig schrijversjubilieum werd gevraagd wat ze nou écht nog eens wilde uitgeven, had ze meteen een antwoord klaar: het waargebeurde verhaal van haar pleegdochter Lanya.

Review: Een vriendin met vuisten

Een vriendin met vuisten is een bijzonder verhaal over pesten en vriendschappen. De hoofdpersoon is Raaf; hij is net verhuisd en gaat daarom naar een nieuwe school. Hij ziet er enorm tegenop en maakt op een stuk karton van een verhuisdoos twee lijsten:

RAMPEN

  • Gepest worden.
  • Het plein: waar moet ik staan?
  • Iedereen ziet me, ze moeten lachen.
  • De klas: waar moet ik zitten?
  • Voor het bord moeten komen.

OPLOSSINGEN

  • Mama loopt mee.
  • Ze pesten al iemand anders.
  • Niemand ziet me.
  • Ziek worden.

Eenmaal in de nieuwe klas bij meester Bart loopt het anders dan Raafs vooraf bedachte lijstjes. Hij krijgt al snel een vriendin: Naomi. Samen tackelen ze de problemen waar Raaf zoal tegenaan loopt. Van pisventjes op school tot plan F. Maar wat doet Raaf als Naomi plotseling niet meer op school komt? Door de avonturen die Raaf en Naomi beleven versterkt hun band en krijgen ze meer inzicht in het verleden van de ander. 

Meester Toms mening over het boek

Mirjam schrijft op een luchtige, herkenbare humoristische manier. Ik heb dit boek in groep 8 voorgelezen en de kinderen hebben vaak moeten lachen om de sprekende gedachten die Raaf regelmatig in zijn hoofd afspeelt. De problemen waarmee Raaf worstelt zijn herkenbaar voor de kinderen; hoe sluit ik een vriendschap; hoe ga ik om met ouders die iets van mij willen. Dat situaties anders lopen dan vooraf uitgestippeld in Raafs hoofd was verfrissend voor de kinderen. Ik heb het boek aan het einde van het schooljaar gelezen; toen de overstap naar de volgende klas actueel was voor de kinderen. Ik kan andere leraren dit boek aanraden om te lezen. Het past goed bij verschillende situaties: wanneer er een nieuwe leerling in de klas komt/de klas verlaat. Ook past het boek goed bij de Gouden Weken, of het thema Groepsvorming in het algemeen.

Review: Een vriendin met vuisten

Leesfragment

Een leesfragment van het boek vind je via deze link.

Taggen! 🤩

Gaan jij dit boek (voor)lezen? Laat het weten op Instagram of/en Facebook en tag @tomm1044 en @juffrouw_femke (Insta) en @Tomm104 en @juffrouwfemkegroep8 (FB).

Bedankt!

Uitgeverij Ploegsma, bedankt voor het opsturen van dit boek!

Meer tips en inspiratie

Meer tips over lezen en leesbevordering vind je op de desbetreffende themapagina. Ben je benieuwd naar andere jeugdboeken of vakliteratuur? Bezoek dan de themapagina Reviews.

Pagina Lezen en leesbevordering
projecten

Dit artikel bevat affiliatelinks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.