Pickwick heeft vragen gedrukt op de labeltjes van de theezakjes. Elke keer als ik een theezakje op open, ben ik benieuwd naar de vraag die erin zit. Die vragen bespreek ik vaak met een collega die ook thee of koffie pakt. Ook stel ik de vraag weleens aan mijn groep. Hierdoor ontstaan leuke gesprekken en merk ik dat je anderen weer wat beter leert kennen.
Ik heb van meer dan 150 Pickwick-vragen vragenkaartjes gemaakt.
Die vind je hier.
In dit blogartikel geef ik je ideeën hoe je de vragen in kan zetten in de klas.
Klassikaal
Trek een kaartje en lees de vraag voor. Laat de leerlingen eerst voor zichzelf een antwoord opschrijven. Vervolgens kun je de antwoorden klassikaal bespreken.
Een ander idee is Ik-Ook-Groepen maken: kinderen met hetzelfde antwoord gaan bij elkaar staan. Zo zie je wat je gemeen hebt met je klasgenoten.
In tweetallen
Elke leerling trekt een kaartje.
In de werkvorm Mix & Ruil bespreken ze de vragen en antwoorden. Doordat ze steeds ruilen van kaartjes en steeds andere klasgenoten tegenkomen, bespreken ze veel verschillende dingen.
Aan het eind van de werkvorm kun je klassikaal vragen:
* “Wie heb je beter leren kennen?”
* “Wat wist je nog niet van iemand?”
* Wat heeft je verbaasd?”
* “Wat zou je hierover willen vertellen?”
In een groepje
Elk tafelgroepje krijgt een stapeltje vragen. In de werkvorm Schud & Pak kunnen de leerlingen de vragen behandelen.
Na afloop (of na een tijdje) kun je een nieuwe opdracht geven:
Bespreek en noteer zoveel mogelijk overeenkomsten tussen alle groepsleden.
Of: Bedenk een Zoek De Valse die je straks aan de rest van de klas gaat voorleggen.
Individueel
Laat de leerlingen uit verschillende kaartjes één vraag kiezen en laat ze vervolgens het antwoord schriftelijk uitwerken. Laat ze niet alleen het antwoord noteren, maar ook de argumenten waarom. Laat ze ook voorbeelden bedenken.
Na afloop kun je enkele stukken laten voorlezen. Ook kun je ze zelf voorlezen en de klas laten raden wie de schrijver is.
Wat een leuk idee !
Of we vinden een weg, of we maken er één
Groeten en een fijne dag Henk 🍀
Wat super leuk dit! Ga deze kaartjes zeker inzetten bij mijn groep 8 (die ik maar 1x per week lesgeef, dus leer ik ze zelf ook beter kennen 🙂 )
Dit is echt een leuk idee. Hier thuis heb ik de kleine kaartjes van bij de thee ook al verzameld in een zakje. Wat een tof idee om ermee te werken in de klas. Ik ga dit zeker gebruiken in onze klas, 3B( derde leerjaar in België= jullie groep 5). Bedankt om dit te delen!