Dagelijks een dictee

Goed kunnen spellen is belangrijk. Het helpt om je goed uit te drukken. Spelfouten kunnen tot verwarring leiden als anderen de tekst lezen. Ook leiden spelfouten vaak tot een negatief oordeel over de schrijver. Bovendien kan het niet zo goed kunnen spellen  je onzeker maken.

Classmates Friends Bag School Education

Dagelijks dictee

Maar hoe word je een goede speller? Samen een dagelijks dictee maken is een zeer effectieve werkvorm. De leerkracht leest voor en de leerlingen zetten de klanken om naar woorden.
Je geeft voor een dagelijks dictee geen beoordeling. Je oefent samen met je leerlingen de leerstof. Je loopt rond, geeft feedback, herstelt fouten en laat de leerlingen de spellingregels correct verwoorden.
Je laat goede voorbeelden zien aan de klas en je geeft veel complimenten. Ook ben je kritisch en laat slordig werk direct opnieuw maken.
Door de specifieke feedback en de interactie tussen jou en je leerlingen komen kinderen tot leren.

In mijn webshop vind je voor groep 4 tot en met 8 een document met 200 dagelijkse dictees.
Elke dag een dictee van vijf woorden en één zin.

⇒ Neem een kijkje in de webshop. 🙂

Bronnen
Vakwerk
Expertis

Een gedachte over “Dagelijks een dictee

  1. PJ mei 8, 2020 / 11:51 am

    Dag Femke, ik was zelf ook begonnen aan een dagelijks dictee maken. Hiervoor gebruikte ik de Citomap. Daar keek ik welke categorieën werden aangeboden en gebruikte ik de lijst met oefendictee’s en die mixte ik. Daarbij zorgde ik er dus voor dat ik de eerste helft van het jaar alleen M7 categorieen deed en het tweede half jaar de E7 categorieen. Heb jij dat ook gedaan? Dat vind ik wel belangrijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.