Review: Alfabet

Hoeveel boeken ken jij die je zowel in de kleuterklas als in groep 8 kunt gebruiken? Alfabet is zo’n boek! Het is echt een boek voor alle leeftijden.

Het boek

Alfabet van Charlotte Dematons is een boek dat bestaat uit alleen maar tekeningen. Per letter van het alfabet maakte Charlotte één plaat met daarop tekeningen van woorden die met die letter beginnen. Ja, ook met de letter Q en X!

Grappig

Doordat Charlotte alleen tekeningen wilde maken met dezelfde beginletter, ontstaan er heel grappige platen. Je ziet bijvoorbeeld Sinterklaas in een stoomboot, die vaart in sinaasappelsap. Sinterklaas draagt een smoking en is omringd door schapen. Het ene schaap surft, een ander speelt saxofoon en weer een ander rookt een sigaar.

Letterdief

Charlotte verzon ook iets om het bladeren door het boek wat te vertragen: de letterdief. Dit zwart-wit gestreepte figuurtje vind je op elke plaat. De letterdief pikt steeds een voorwerp en ook een letter. De letter is op elke plaat heel klein afgebeeld. Vind jij op elke plaat de letterdief én de letter?  En moeilijker: zie jij elke keer welk voorwerp hij pikt? Achterin het boek kun je spieken … ehm … controleren of je het goed had.

Hulp 

Om alle woorden van alle platen te vinden krijg je hulp van een speciale website. Hierop vind je alle dingen, dieren, dino’s en doe-woorden die op de platen staan. Je krijgt per letter een lijst te zien. Als je op een woord klikt, verschijnt er een handje dat wijst naar de plek in de tekening waar je dat woord kunt vinden.
Als je wil, kun je op deze website ook een printbare woordenlijst en de gratis app downloaden.

Mijn mening

Wat een schitterend boek is dit! Er is zoveel te zien in de prachtige, gedetailleerde tekeningen. Elke plaat is een lust voor het oog. Natuurlijk zocht ik eerst naar de letter F, de letter van mijn voornaam. Ik had verwacht dat elke plaat voorzien zou zijn met een grote letter. Dat was niet zo. Dat is trouwens ook niet nodig, want als je goed naar de plaat kijkt, weet je binnen een paar tellen over welke letter het gaat.


Bron: NRC

Op de plaat van de letter F zag ik al gauw een flamingo, frambozen, twee forellen en een fret die fietsenmaker is. Ook zag ik een fakir, een flesopener en frietjes die uit een fontein kwamen. Heerlijk! Ik kon niet stoppen met kijken en hoe langer ik keek, des te meer ik zag. En met behulp van de woordenlijst vond ik zelfs de frisbee en de fopspeen. Wat een geweldig boek! Ik vind het echt een feest. Als je mij hierin ziet bladeren, zie je continu een glimlach op mijn gezicht. En als die even weg is, is dat omdat ik hardop zit te lachen.

In de klas

Tijdens het bladeren, kreeg ik meteen heel veel ideeën voor in de klas. Ik heb mijn ideeën op kaartjes gezet. Je kunt ze downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.

 


Koop dit boek op Bol.com

 

Dit blogartikel bevat opgestuurde producten, maar het maakt de review niet minder eerlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.