Spellen op het schoolplein

Spellen op het schoolplein

Elke keer als ik pleinwacht heb in de pauze, geniet ik van de spelende kinderen. Ze verzinnen samen zoveel leuks om hun pauze spelend door te brengen. Ook valt het me op dat sommige (groepjes) kinderen zich vervelen en niet zo goed weten wat ze moeten doen. Deze kinderen hebben hulp en ideeën nodig. Precies wat ik je met dit artikel geef. 😀

Tikkertje

Tikkertje is een lekker actief spel, waarbij veel kinderen tegelijk mee kunnen doen. Er bestaan heel veel soorten. Ik deel er aan aantal.

Tweelingtikkertje

Dit spel begint met twee tikkers. Zij houden elkaars hand vast en proberen anderen te tikken. Degene die iemand tikt, wisselt met het kind dat getikt is. Zo wisselt de ‘tweeling’ steeds van vorm.

WC-tikkertje

Eén leerling is tikker en de anderen lopen rond. Als de tikker iemand tikt gaat diegene gehurkt zitten en wordt een WC. Deze leerling kan bevrijd worden door andere lopers. Als zij op de (schoot van de) WC gaan zitten en doen alsof zij doortrekken, is de getikte leerling weer vrij.

Stopcontact-tikkertje

Eén leerling is tikker en de anderen lopen rond. Als de tikker iemand tikt gaat diegene staan als een stopcontact: stilstaan met de handen in de zij en de armen open. De getikte leerlingen kunnen bevrijd worden door de andere lopers. Zij moeten hun armen door de open armen van de stopcontacten steken.

Tunneltikkertje

Eén leerling is tikker en de anderen lopen rond. Als de tikker iemand tikt gaat diegene stil staan, met de benen wijd. Zij kunnen bevrijd worden door de andere deelnemers. Deze moeten door de benen kruipen. Als de bevrijders tijdens deze actie getikt worden, gaan ze recht achter de andere leerling staan. Zo wordt de tunnel langer en kunnen meer kinderen tegelijk bevrijd worden.

Voetbal

Bij ons op het schoolplein is voetbal bij veel kinderen favoriet. Meestal wordt het spel ‘gewoon’ gespeeld. Toch zijn er veel variaties te bedenken:

  • met /zonder keeper
  • jongens tegen de meisjes
  • 5 tegen 5, na elk doelpunt wisselt een team met een wachtend team
  • penalty’s nemen
  • mikvoetbal met blokjes of pilonnen

Verstoppertje

De zoeker staat bij de afgesproken buutplaats en telt zonder te kijken af van 20 naar nul. De rest heeft nu tijd om zich te verstoppen. Als de zoeker klaar is met tellen, gaat hij op zoek naar de verstopte kinderen. Wanneer hij iemand vindt, rent hij terug naar de buutplaats, tikt deze aan en roept: “Buut, … (naam)!” Kinderen kunnen zich ook vrij-buten, door eerder dan de zoeker de buutplaats te tikken en “Buut vrij!” te roepen.
Variatie: De buutplaats kan ook een bal zijn die weggeschopt kan worden.

Wieltjesdag

Elke eerste woensdag van de maand is het in onze bovenbouw ‘Wieltjesdag’.  Kinderen mogen dan steps, rolschaatsen en andere dingen met wielen meenemen. Elke jaargroep heeft op een ander moment een kwartier pauze, zodat iedereen lekker veel ruimte heeft.

In een kring

Lummelen

Lummelen is een spel dat je zowel met een klein groepje, als een grote groep kan doen. De kinderen staan in een kring en er staat één kind in het midden. De kinderen gooien een bal over naar elkaar en het kind in het midden moet de bal proberen te onderscheppen. Als dit lukt gaat het kind dat de bal als laatste gooide in het midden.
Je maakt dit spel moeilijker of gemakkelijker door het aantal ballen of kinderen in het midden te vergroten.
Variaties: bal rollen, met de voet spelen of met een stuit over gooien.
Ook leuk: lummelen met een strandbal.

Stapje naar achteren

De kinderen staan in een kring en gooien de bal naar elkaar over. Elke keer als de bal goed wordt gevangen, zetten de kinderen een stap naar achter. Zo wordt de kring steeds groter. Als de bal niet wordt gevangen, zet iedereen weer een stap naar voren. Óf je spreekt af om dan weer helemaal van vooraf aan te beginnen.

Chinees voetbal

De kinderen staan in een kring, met hun gezicht naar binnen en hun benen gespreid. De voeten raken de voeten van de personen naast je. De deelnemers slaan met hun vuisten tegen de bal. Het is de bedoeling om de bal door de benen van een ander te spelen. Dit mag echter niet bij de buren!
Iedere speler heeft vier levens. Als de bal bij iemand door de benen gaat, moet diegene met één hand verder spelen. De tweede keer dat er bij deze leerling wordt gescoord, moet hij zich omdraaien en mag hij weer met twee handen spelen. De derde keer dat er bij deze leerling wordt gescoord, moet hij omgedraaid verder spelen met één hand en de vierde keer is hij af en moet hij uit de kring.

Steen-papier-schaar-estafette

Dit spel is niet alleen leuk om in de gymzaal te spelen, maar op het schoolplein!
Bekijk het filmpje en je snapt gelijk hoe het gaat.

Dit artikel is ook gepubliceerd op Onderwijswereld-PO.

101 dingen om buiten te doen

.

.

.

Meer inspiratie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.