Review: Slim leren

Ik mocht het toffe boek ‘Slim leren’ ontvangen. Het is geschreven door Bradley Busch en Edward Watson en uitgegeven door Bazalt. In deze review lees je meer over het boek en waarom ik het iedereen aanraad.

Slim leren

Er zijn bepaalde gewoontes die helpen om ergens goed in te worden. En die gewoontes kan iedereen zichzelf aanleren! Over die gewoontes gaat het boek ‘Slim leren’.

Het boek staat vol tips en concrete strategieën waarvan is bewezen dat ze je helpen om dingen beter en met meer energie aan te pakken. Zo kun je met veel minder stress je doelen bereiken.

Infographics

Alle tips, strategieën en stappenplannen zijn vormgegeven in infographics en andere visuals. Met alleen de afbeeldingen krijg je al veel inzichten. Als je dieper wil graven en meer informatie over het onderwerp wil lezen, vind je na de meeste afbeeldingen extra uitleg.

Er worden veel onderwerpen behandeld in het boek. Hoofdstuk 1 gaat over het stellen van doelen. In hoofdstuk 2 krijg je onder andere informatie en inzichten over je mindset, zelfbeheersing, uitstelgedrag en FOMO (Fear of Missing Out). Andere hoofdstukken gaan over faalangst, slapen en voor jezelf zorgen.

Het boek eindigt met een hoofdstuk met lessen van beroemde sporters en een hoofdstuk over mooie verhalen en wetenschappelijk bewijs op het gebied van de growth mindset.

Lezen

Elk onderwerp uit het boek staat op zichzelf en daardoor kun je het boek op verschillende manieren lezen:

  • Gewoon van voor naar achteren;
  • of van achter naar voor;
  • kies een onderwerp dat je aanspreekt;
  • kies zomaar een pagina;
  • en nog veel meer!
review slim leren

.

Mijn mening over Slim leren

WAARSCHUWING!! Als je dit boek openslaat, leg je het niet meer weg! De kleurrijke infographics zijn superaantrekkelijk om te bekijken en te lezen.

Elke afbeelding bevat uitkomsten uit onderzoeken op het gebied van psychologie en neurowetenschappen en tegelijkertijd wordt deze informatie op een heel toegankelijke manier uitgelegd. Je krijgt meteen bepaalde inzichten, waar je direct iets mee kunt doen.

Manieren om …

De meeste infographics beginnen met ‘manieren om…’. Zo vind je onder andere afbeeldingen met manieren om:

  • betere doelen te stellen;
  • een growth mindset te ontwikkelen;
  • jezelf toe te spreken;
  • je leertijd zo goed mogelijk te gebruiken;
  • NIET in paniek te raken tijdens een examen;
  • met perfectionisme om te gaan.

Tijdens het lezen denk ik steeds: ‘Had ik dit maar eerder geweten’. Hoe tof is het, als ik dit als tiener of twintiger wist?!

In de klas

Ik zie tijdens het lezen meteen mogelijkheden voor in de klas:

  • je kunt de onderwerpen gebruiken als lesmateriaal;
  • plan een klassengesprek aan de hand van een infographics;
  • verdeel verschillende infographics over de tafelgroepjes en laat de leerlingen hierover in gesprek gaan;
  • koppel een van de thema’s aan de leerstof van die periode en ga er samen mee aan de slag;
  • behandel een aantal infographics en vraag je leerlingen welke het beste bij hun behoeften past;
  • laat de leerlingen een aantal weken aan de slag gaan met een van de onderwerpen en laat ze daarover een logboekje bijhouden;
  • stimuleer het kritisch denken door een van de infographics onder de loep te nemen en te kijken of de informatie wel klopt;
  • laat de leerlingen zelf een persoonlijke infographic maken die kan helpen met ergens beter in worden.

Ik heb het boek uit! En nu?

Ideeën genoeg dus om met dit boek aan de slag te gaan! En dat is mijn advies aan leerkrachten, docenten, ouders en iedereen die zichzelf op de een of andere manier wil verbeteren: Pak dit boek, blader er doorheen en kijk wat je aanspreekt, wat bij je past en wat goed voelt. Heb je het boek uit? Blader dan naar de infographic op bladzijde 133 en lees daar verder. 😊

Gerelateerde pagina’s

persoonlijk oefenplan in de bovenbouw
persoonlijke ijsbergmodel

Bedankt Uitgeverij Bazalt, voor het toesturen van dit boek!

Dit artikel bevat affiliatelinks.

Review: Gouden lijntjes tekenboek

Review: Gouden lijntjes tekenboek – door juf Mieke

Gegevens van het boek

Titel: Gouden lijntjes tekenboek: 12 smoesjes om wél te tekenen
Auteur: Anne Jorinde Kuiper
Inhoud 196 pagina’s
Prijs: € 22,99
Bindwijze: paperback
ISBN: 978 90 453 2859 1
Uitgegeven door Mus, november 2023

12 smoesjes om wel te tekenen

Je kunt het wel! In dit Gouden Lijntjes Tekenboek tackelt creatieve duizendpoot Anne Jorinde Kuiper voor eens en altijd de twaalf meest gebruikte smoezen om niet creatief bezig te zijn. Weet je niet waar je moet beginnen? Denk je dat je te weinig materiaal of skills in huis hebt? (Die heb je echt wel!) Ben je jezelf continu aan het vergelijken met anderen? Leg die innerlijke criticus nu meteen het zwijgen op en ga aan de slag met creatieve, inspirerende, haalbare en vooral leuke opdrachten van Gouden Lijntjes!
Laat je aansteken door haar enthousiasme, buig elke smoes om niet te tekenen om naar een reden om het juist wél te doen en ontdek dat creatief bezig zijn ontzettend leuk is!

De auteur

Anne Jorinde Kuiper is het gezicht achter Gouden Lijntjes. Als tekenexpert en illustrator maakt ze de mooiste dingen en geeft ze diverse creatieve cursussen. Het is haar missie om jou te laten inzien dat creatief bezig zijn voor iedereen weggelegd is, dus ook voor jou!

Review: Gouden lijntjes tekenboek

De inhoudsopgave maakt je meteen nieuwsgierig, een overzicht met 12 smoezen om wel te gaan tekenen waarbij ik heb geen tijd, mijn hoofd is veel te druk of ik ben te perfectionistisch voor mij wel herkenbaar zijn.
De lay-out ziet er super aantrekkelijk, vrolijk uit met vrolijke tekeningen en frisse kleuren. Door de vrolijkheid werd ik meteen geboeid om in het boek te gaan kijken.
Anne wil je laten tekenen en doet dit door je opdrachten/oefeningen te geven. Denk aan Doedel je dag (hoe ziet je dag eruit), terug naar de basis (voorwerpen terugbrengen naar een simpele basisvorm tekenen) maar ook (heel grappig) expres iets lelijks (je moet expres iets lelijks teken, goed tegen perfectionisme).
De diversiteit aan opdrachten is groot, je kan echt je creativiteit kwijt in dit leuke, verrassende boek. Het is een echt DOE boek, je kan aan de slag met diverse materialen, leef je uit en bedenk: Je kunt het wel! Dus, vergeet al je smoesjes en dompel je onder in de magie van het tekenen. Nieuwsgierig geworden, kijk dan ook eens op de website Gouden lijntjes.

Ik ben enthousiast en ga (als ik tijd heb in de kerstvakantie) echt eens tekenen!

Inkijkexemplaar

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op de website van Gouden lijntjes. Hier vind je onder andere een inkijkexemplaar.

Het boek kopen

Koop dit boek op Muscreatief.nl, in de plaatselijke boekwinkel of op Bol.com.

Review: Gouden lijntjes tekenboek

.

Je vindt juf Mieke ook op Facebook, Instagram en op VOORDELEERKRACHT.

.

Dit blogartikel bevat partnerlinks en opgestuurde producten, maar dat maakt de review niet minder eerlijk.

Oefen het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord in het thema Sinterklaas

Oefen het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord in het thema Sinterklaas

Twee werkbladen met in totaal zestien zinnen om het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord te oefenen! En dat in het thema Sinterklaas. Juf Inge maakte deze werkbladen én het antwoordenblad. Download de documenten gratis onderaan dit bericht.

Bedoeling

Leerlingen lezen de zinnen en vullen het bijvoeglijk voltooid deelwoord in.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

  • de werkbladen uit de download
  • voor elke leerling een pen
  • eventueel de aantekening van de regels van het bijvoeglijk voltooid deelwoord

Voorbereiding

Weinig! Print de werkbladen uit en leg de afspraken rondom het bijvoeglijk voltooid deelwoord (nog een keer) uit. Daarna kunnen de leerlingen zelfstandig aan het werk.

Oefen het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord in het thema Sinterklaas

Met deze werkbladen oefen je met het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord. Handig om wellicht even kort te herhalen wat een bijvoeglijk naamwoord ook alweer is. Je kan die
voorkennis ophalen door de kinderen zoveel mogelijk (korte) zinnen op te laten schrijven in Sinterklaasthema met hierin een bijvoeglijk naamwoord. Bijvoorbeeld ‘de lekkere chocoladeletter’ en ‘de mooie surprise’.

Leg daarna de afspraken rondom de schrijfwijze van het bijvoeglijk voltooid deelwoord (nog een keer) uit.

Aan de slag

Je kunt de werkbladen op meerdere manieren gebruiken:

  1. als huiswerkopdracht of opdracht voor in de weektaak;
  2. als bewegend leren activiteit: knip de zinnen los, hang ze op in je lokaal, de kinderen zoeken de zinnen en schrijven hun antwoord op bij het gevonden nummer.
  3. als Zoek Iemand Die: de kinderen lopen door de klas met het werkblad in hun handen, zodra ze een maatje tegenkomen maken ze één zin op het blad van hun maatje.

Download

Download hier alle documenten.

Oefen het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord in het thema Sinterklaas

Juf Inge is ook actief op Instagram🙂
Bovendien verkoopt Inge haar mooie lesmateriaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie?

Zoek je meer inspiratie in het thema Sinterklaas? Of meer opdrachten voor in de weektaak? Wellicht zoek je leuke en leerzame cadeautjes voor je leerlingen, jezelf of je collega’s. Klik op onderstaande afbeelding(en).

Heel-veel-keuzeopdrachten-voor-in-de-weektaak

Kraak de code in het thema Sinterklaas

Kraak de code in het thema Sinterklaas

Een heerlijk actief spel om de algemene kennis, woordenschat en spelling, maar ook de puzzelvaardigheden te testen! En dat in het thema Sinterklaas. Juf Inge maakte alle kaartjes, de puzzel en het antwoordenblad. Dat alles kun je gratis downloaden onderaan dit bericht.

Bedoeling

Leerlingen bepalen welke woorden op de kaartjes staan, schrijven ze correct op en maken met een aantal letters uit deze woorden een woord van dertien letters.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

  • de kaarten uit de download
  • het invulblad en het puzzelblad uit de download
  • voor elke leerling een pen

Voorbereiding

  • Print alle kaartjes met afbeeldingen uit en lamineer ze, zodat je ze vaker kunt gebruiken.
  • Print een aantal kraak-de-code-werkbladen uit en verstop die in je lokaal.
  • Zorg dat alle leerlingen een pen hebben.
  • Leg de activiteit uit.

Kraak de code in het thema Sinterklaas

Hang de kaartjes met afbeeldingen op in je lokaal, of buiten op het plein. Kies zelf of je leerlingen individueel aan de slag gaan of in bijvoorbeeld tweetallen.

De leerlingen schrijven de woorden die bij de plaatjes horen op.

Hebben ze alle kaartjes gevonden? Dan gaan ze op zoek naar een kraak-de-code-werkblad.

Als de leerlingen de code kraken, moeten ze met die letters nog een woord vormen. Dit is uiteindelijk de code die ze aan je door moeten geven.

Download

Download hier alle documenten.

Kraak de code in het thema Sinterklaas

Juf Inge is ook actief op Instagram🙂
Bovendien verkoopt Inge haar mooie lesmateriaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie?

buitenlessen bovenbouw
quizvragen voor in de klas

Escaperoom Sinterklaas

Escaperoom Sinterklaas. Die maakte juf Dominique! Lees gauw verder en download de documenten onder het kopje Download.

Doel

De kinderen maken een aantal opdrachten en werken samen in een groepje, tegen andere groepjes. 

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

  • voor elk team de opdrachten op papier
  • voor de leerkracht de informatie en uitleg uit de download
  • pennen
  • laptop of Chromebook
  • speculaas
  • eventueel een kistje, pepernoten en een cijferslot

Voorbereiding

Verdeel de groep in teams van ongeveer vier spelers. Op het bord staat de timer op 60 minuten. Er is één spelleider (meestal is dit de leerkracht). De puzzel bij opdracht 5 moet los genipt of gesneden worden. Voor de laatste opdracht zijn plastic bekers, wol en elastiekjes nodig.

Escaperoom Sinterklaas

Deze escaperoom bestaat uit zes spellen. Bij elk spel ontrafelen de teams een cijfer.
De teams hebben 60 minuten de tijd om alle cijfers te verzamelen. Het team dat als eerst alle cijfers heeft en de juiste code gevonden heeft, wint! Wil je het extra leuk maken? Zorg dan voor een kistje met pepernoten of kruidnoten. Hang aan het kistje een cijferslot en laat de kinderen proberen dit te openen.

Taggen

Ga je de templates gebruiken? Tag juffrouw Dominique dan!

Download

Escaperoom Sinterklaas

.

Juf Dominique

Juf Dominique heeft ook een eigen website. Neem daar ook zeker een kijkje!! Daarnaast vind je juf Dominique zoals gezegd op Instagram en Facebook. Bovendien verkoopt juf Dominique haar mooie materiaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie

Werkbladen aanvullen en rijgen met te veel

Werkbladen aanvullen en rijgen met te veel. Handig voor in groep 5, maar ook voor het herhalen in hogere groepen. Juf Jennifer (juf Glitter 🤩) maakte deze werkbladen en deelt ze ook hier! Download ze onderaan dit bericht.

Bedoeling

Met deze werkbladen rekenen de leerlingen sommen uit op de getallenlijn. Ze gebruiken hierbij de strategie “aanvullen” en “rijgen met te veel”.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

  • de werkbladen uit de download
  • een pen voor de leerling

Voorbereiding

Weinig! Print de werkbladen uit en laat (na uitleg) de leerlingen zelfstandig aan het werk gaan.

Werkbladen aanvullen en rijgen met te veel

Juf Jennifer deelt twee soorten werkbladen:

  1. twee werkbladen waarbij de leerlingen de strategie “aanvullen” gebruiken om het verschil tussen twee getallen te bepalen;
  2. en vier werkbladen waarbij de leerlingen de strategie “rijgen met te veel” gebruiken om de som van twee getallen uit te rekenen.

Op alle werkbladen staan de (lege) getallenlijnen al voorgedrukt. De leerlingen kijken naar de som, noteren de stappen op de lege getallenlijn en bepalen zo de uitkomst. Deze schrijven ze achter de som.

Met deze werkbladen kunnen leerlingen dit soort sommen (extra) oefenen en/of herhalen. Bovendien zie je als leerkracht welke denkstappen je leerlingen maken.

Juf Jennifer heeft voor elk werkblad ook een antwoordblad gemaakt, met de juiste strategie erop.

Taggen

Ga je deze werkbladen gebruiken? Deel je je ervaring dan? Je kunt juf Jennifer op zowel Instagram als Facebook taggen.

Download

Download hier de werkbladen en de antwoordbladen.

.

Werkbladen aanvullen en rijgen met te veel

.

Je vindt juf Jennifer ook op Instagram en Facebook. Daar heet ze Juf Glitter. 🤩

Meer inspiratie?

rekenen juffrouw Femke
Heel-veel-keuzeopdrachten-voor-in-de-weektaak
Dagelijks oefenen in de klas