Ik mocht het toffe boek ‘Slim leren’ ontvangen. Het is geschreven door Bradley Busch en Edward Watson en uitgegeven door Bazalt. In deze review lees je meer over het boek en waarom ik het iedereen aanraad.
Slim leren
Er zijn bepaalde gewoontes die helpen om ergens goed in te worden. En die gewoontes kan iedereen zichzelf aanleren! Over die gewoontes gaat het boek ‘Slim leren’.
Het boek staat vol tips en concrete strategieën waarvan is bewezen dat ze je helpen om dingen beter en met meer energie aan te pakken. Zo kun je met veel minder stress je doelen bereiken.
Infographics
Alle tips, strategieën en stappenplannen zijn vormgegeven in infographics en andere visuals. Met alleen de afbeeldingen krijg je al veel inzichten. Als je dieper wil graven en meer informatie over het onderwerp wil lezen, vind je na de meeste afbeeldingen extra uitleg.
Er worden veel onderwerpen behandeld in het boek. Hoofdstuk 1 gaat over het stellen van doelen. In hoofdstuk 2 krijg je onder andere informatie en inzichten over je mindset, zelfbeheersing, uitstelgedrag en FOMO (Fear of Missing Out). Andere hoofdstukken gaan over faalangst, slapen en voor jezelf zorgen.
Het boek eindigt met een hoofdstuk met lessen van beroemde sporters en een hoofdstuk over mooie verhalen en wetenschappelijk bewijs op het gebied van de growth mindset.
Lezen
Elk onderwerp uit het boek staat op zichzelf en daardoor kun je het boek op verschillende manieren lezen:
- Gewoon van voor naar achteren;
- of van achter naar voor;
- kies een onderwerp dat je aanspreekt;
- kies zomaar een pagina;
- en nog veel meer!

.
Mijn mening over Slim leren
WAARSCHUWING!! Als je dit boek openslaat, leg je het niet meer weg! De kleurrijke infographics zijn superaantrekkelijk om te bekijken en te lezen.
Elke afbeelding bevat uitkomsten uit onderzoeken op het gebied van psychologie en neurowetenschappen en tegelijkertijd wordt deze informatie op een heel toegankelijke manier uitgelegd. Je krijgt meteen bepaalde inzichten, waar je direct iets mee kunt doen.
Manieren om …
De meeste infographics beginnen met ‘manieren om…’. Zo vind je onder andere afbeeldingen met manieren om:
- betere doelen te stellen;
- een growth mindset te ontwikkelen;
- jezelf toe te spreken;
- je leertijd zo goed mogelijk te gebruiken;
- NIET in paniek te raken tijdens een examen;
- met perfectionisme om te gaan.
Tijdens het lezen denk ik steeds: ‘Had ik dit maar eerder geweten’. Hoe tof is het, als ik dit als tiener of twintiger wist?!
In de klas
Ik zie tijdens het lezen meteen mogelijkheden voor in de klas:
- je kunt de onderwerpen gebruiken als lesmateriaal;
- plan een klassengesprek aan de hand van een infographics;
- verdeel verschillende infographics over de tafelgroepjes en laat de leerlingen hierover in gesprek gaan;
- koppel een van de thema’s aan de leerstof van die periode en ga er samen mee aan de slag;
- behandel een aantal infographics en vraag je leerlingen welke het beste bij hun behoeften past;
- laat de leerlingen een aantal weken aan de slag gaan met een van de onderwerpen en laat ze daarover een logboekje bijhouden;
- stimuleer het kritisch denken door een van de infographics onder de loep te nemen en te kijken of de informatie wel klopt;
- laat de leerlingen zelf een persoonlijke infographic maken die kan helpen met ergens beter in worden.
Ik heb het boek uit! En nu?
Ideeën genoeg dus om met dit boek aan de slag te gaan! En dat is mijn advies aan leerkrachten, docenten, ouders en iedereen die zichzelf op de een of andere manier wil verbeteren: Pak dit boek, blader er doorheen en kijk wat je aanspreekt, wat bij je past en wat goed voelt. Heb je het boek uit? Blader dan naar de infographic op bladzijde 133 en lees daar verder. 😊
Gerelateerde pagina’s
Bedankt Uitgeverij Bazalt, voor het toesturen van dit boek!
Dit artikel bevat affiliatelinks.