Muziek volgen, lezen en tekenen

Muziek volgen, lezen en tekenen! Op het Instagram account van juf Dinges (Desiree) zag ik een fantastische muzikale activiteit. Ik ging ermee aan de slag en dat leidde tot deze ideeën.

Bedoeling

De leerlingen volgen en lezen muzieknotaties, om vervolgens zelf een muziekstuk uit te tekenen.

Benodigdheden

Voor deze activiteiten heb je de video’s uit dit artikel nodig en ook de downloads waarnaar verwezen wordt. Voor het tekenen hebben de leerlingen een wit vel papier en (kleur)potloden of stiften nodig,

Voorbereiding

Lees hier goed wat de bedoeling is. Zet alle filmpjes klaar op het digibord en zorg dat de leerlingen de benodigdheden hebben.

Muziek volgen, lezen en tekenen

Zet de volgende YouTube clip klaar: MUSICOGRAMMA – Tritsch Tratsch Polka di Johann Strauss.

Je kunt ervoor kiezen om alles uit te leggen, maar je kunt het filmpje ook meteen afspelen. De leerlingen zien namelijk meteen wat de bedoeling is.

Geef alle leerlingen vervolgens de muzieknotatie. Dat kan op één blad, maar je kunt het blad ook snijden in vier aparte stukken.

De leerlingen volgen de muzieknotatie met hun vinger of pen, terwijl het filmpje zichtbaar op het bord is.

Gemakkelijker maken?

Speel het vertraagd af (instellingen – afspeeltempo).

Moeilijk maken?

Zet het digibord op zwart. De leerlingen kunnen dus niet meer spieken. Of speel het versneld af (instellingen – afspeeltempo).

Zelf tekenen

Een mooie vervolgopdracht is het zelf tekenen van een muziekstuk of een populair lied. Ik zou dan beginnen met 30 tot 60 seconden van een voor iedereen bekend lied.

Muziek volgen, lezen en tekenen

Review: Leerdoelen & succescriteria

Leerdoelen & succescriteria

Als leerkracht blijf je je altijd ontwikelen. Je blijft altijd nieuwe dingen leren: van collega’s, van je leerlingen, van ouders en van nieuwe onderzoeken en vakliteratuur.

Van uitgeverij Bazalt Groep kreeg ik het boek ‘Leerdoelen & succescriteria’ om het te lezen en er een review over te schrijven.

Gedurende meer dan twintig jaar onderzoek heeft Shirley Clarke ontdekt dat de sleutel tot doelgericht lesgeven en leren ligt in het focussen op het leerproces in plaats van op het product of het eindresultaat. Leerdoelen en succescriteria nemen hierbij een essentiële plaats in.  

In dit boek neemt Clarke je mee in de theorie. Van daaruit laat ze de lezer veel praktische uitwerkingen zien. Je leert hoe je leerdoelen kunt formuleren, organiseren en plannen, en delen met leerlingen. Daarnaast leer je hoe je succescriteria kunt opstellen die passen bij het betreffende leerdoel. Bovendien leer je hoe je deze doelen en succescriteria kunt aanpassen voor verschillende vakken. 

De auteur

Shirley Clarke is wereldwijd bekend vanwege haar werk op het gebied van formatieve evaluatie. Ze houdt zich vooral bezig met de praktische toepassing hiervan. John Hattie noemt haar ‘de koningin van de leerdoelen en succescriteria’.

Leerdoelen & succescriteria

Leerdoelen beschrijven wat een leerling moet kennen, begrijpen en/of doen aan het eind van een les, thema of periode.

Als je nadenkt over een leerdoel, gaat het om de volgende essentiële vragen:

 • Wat wil ik de leerlingen leren?
 • Hoe verwoord ik dat?
 • Wat zou een goede manier zijn om te leren?
 • Hoe moeten goede eindproducten er volgens mij uitzien?

Succescriteria zijn afgestemd op het leerdoel. Het zijn letterlijk criteria (eisen) voor succes. Met succescriteria meet je in welke mate je (leerling) voldoet aan het leerdoel en of het leerdoel is bereikt. Succescriteria geven inzicht om vast te stellen of een leerdoel is bereikt. Daarnaast maken succescriteria het mogelijk om feedback te geven en prestaties te beoordelen.

Indeling van het boek

Het boek bestaat uit veertien hoofdstukken, verdeeld over vijf delen.

In deel 1 van het boek geeft Shirley Clarke een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Zo hoopt ze dat de lezer nieuwsgierig wordt naar de nieuwe concepten, strategieën en ideeën verderop in het boek.

Deel 2 gaat over leerdoelen:

 • Wat zijn leerdoelen?
 • Hoe formuleer je ze?
 • Hoe organiseer je ze en plan je ze in?
 • Hoe deel je ze met je leerlingen?

In deel 3 worden succescriteria nader bekeken. Clarke geeft onder andere antwoord op de vraag ‘Waarom zou je tijd besteden aan het samen opstellen van succescriteria?’. Daarnaast geeft ze strategieën om samen met de klas succescriteria op te stellen.

In deel 4 vind je voorbereidingsschema’s voor lessen van verschillende vakken.

Deel 5 (Implementatie) bevat een reeks strategieën voor schoolbrede ontwikkeling en tips voor teamvergaderingen

leerdoelen & succescriteria

Mijn mening

Wat een waardevol boek is dit! Naast de theorie over leerdoelen en succescriteria krijg je zoveel eyeopeners, praktische tips en handvatten!

Ik deel er een aantal met je:

Feedback en evaluatie tijdens de les

Terwijl de leerlingen leren, is het effectief om een rondje door de klas te lopen met de pen in de hand. Geef leerlingen feedback terwijl ze nog aan het werk zijn. Zo hebben ze de gelegenheid om verbeteringen of correcties aan te brengen. Zo hoef je na de les geen commentaar in hun schriften te schrijven, waarbij de feedback sowieso vaak te laat komt om nog effect te hebben.

Samen succescriteria opstellen

Het samen opstellen van succescriteria heeft veel voordelen:

 • Leerlingen hebben een checklist om te volgen of uit te kiezen.
 • Leerlingen krijgen meer eigenaarschap over hun leerproces.
 • Leerlingen presteren beter wanneer ze goede voorbeelden hebben gezien en geanalyseerd.

Meer voordelen lees je op bladzijde 65 van het boek.

Strategieën om samen succescriteria op te stellen

Kijk met je klas naar uitstekende of minder goede voorbeelden van het werk van (oud-)leerlingen. Zo hebben de leerlingen duidelijke, concrete voorbeelden van hoe kwaliteit eruitziet en hoe niet. In het boek vind je maar liefst zeven efficiënte , effectieve strategieën om gezamenlijk procesgerichte succescriteria op te stellen. Je vindt ze in hoofdstuk 6.

Tuurlijk kost het tijd

Ik hoor sommige leerkrachten al zeggen: “Jeetje, kost dit niet heel veel tijd?”

Tuurlijk kost het de eerste keren extra tijd. Maar wat levert het je uiteindelijk op? Hoeveel invloed gaat dit hebben op het begrip en de betrokkenheid van je leerlingen? En nogmaals verwijs ik naar de efficiënte , effectieve strategieën die je vindt in hoofdstuk 6. Wie weet kost het minder tijd, dan je verwacht.

Het voorbereiden van een les

In hoofdstuk 7 worden de verschillende termen uit het boek verduidelijkt. Dit gebeurt aan de hand van tabellen, schema’s en voorbeelden. Dit alles wordt ondersteund door hulpvragen en stappenplannen. Superhandig!

Teamvergaderingen

In deel 5 (Implementatie) worden onder andere tips gegeven bij het voorbereiden van teamvergaderingen. Een heel mooie overweging vind ik het volgende: Wissel regelmatig van plek. Zo communiceer je steeds met wisselende collega’s en krijg je dus heel diverse gesprekken met diverse partners. En zo ontstaan steeds andere inzichten en krijg je veel waardevolle informatie.

Zoals je leest, ben ik positief! Dit boek geeft je heel veel theorie, die direct aan praktijkervaringen of -ideeën wordt gekoppeld. Die ideeën staan beschreven, of gerangschikt in overzichtelijke schema’s. Bij sommige voorbeelden staat een QR-code naar een filmpje op YouTube. Zo heb je meteen letterlijk een beeld bij de mogelijkheden.

Wat ik ook prettig aan het boek vind, is de samenvattingen. Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting. Zo lees je nogmaals de belangrijke dingen van het hoofdstuk en kun je dingen die nog onduidelijk zijn even teruglezen.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Nou, misschien is het voor sommige leerkrachten prijzig. Het boek kost namelijk €49,-. Die collega’s raad ik aan om te kijken of het via school besteld kan worden. Er is waarschijnlijk wel budget om de orthotheek uit te breiden, of wellicht is er een professionaliseringsbudget.

Het boek is te koop bij uitgeverij Bazalt Groep, maar ook bij bijvoorbeeld Bol.com

Deze review bevat affiliate links.

Doolhof kommagetallen optellen en aftrekken

juf Mandy

Doolhof kommagetallen optellen en aftrekken. Dat maakte juf Mandy. Lees hoe het werkt en download het doolhof én het antwoordblad onderaan dit bericht!

Bedoeling

De leerlingen oefenen het optellen en aftrekken van kommagetallen

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

 • het doolhof uit de download
 • uitrekenpapier
 • een (kleur)potlood of (markeer)stift

Voorbereiding

Print de doolhoven uit. Geef de leerlingen het werkblad, een (kleur)potlood of een (markeer)stift.

Doolhof kommagetallen optellen en aftrekken

De leerling begint bij start en rekent de sommen uit. Hij of zij kleurt steeds het correcte antwoord en de volgende som. Wat is het laatste goede antwoord? Dat staat niet op het blad. Dat vult de leerling rechtsboven op het werkblad in.

Download

Download hier het doolhof én het antwoordblad.

Doolhof kommagetallen optellen en aftrekken

Juf Mandy is ook actief op Instagram

Meer spelend leren

Wil je nog meer ideeën rondom spelend leren? Dan is dit E-book iets voor jou!

E-book Spelend leren
Koop het in onze winkel.

In dit E-book vind je 40 beschreven activiteiten en veel ideeën om de les- en oefenstof in een spelvorm te gieten. Daarnaast bevat het 18 bijlagen met werkbladen om direct in te zetten in je groep. Bovendien staan er in dit E-book talloze links naar uitgewerkte lessen en online leeractiviteiten.


Review – Dagboek van een lastpak

Juf Kimberly las het boek Dagboek van een lastpak en schreef deze review.

Het boek gaat over Fenna. Fenna is een meisje dat de lezer graag laat meekijken in haar leven. Dit doet ze aan de hand van haar dagboek, oftewel een dik schrift met een geel stofomslag en een zwart-wit geblokt zijden lint eromheen.

Door de grafische vormgeving lijkt het alsof je echt mee leest in haar dagboek. In het dagboek staan kleine illustraties, gekrabbel in de kantlijn, vlekken, maar ook lijkt het handschrift net alsof ze het zelf heeft geschreven.

Fenna is niet de beste van de klas en heeft ook wel een beetje een hekel aan kinderen die dit wel zijn. Ze heeft sowieso aan een heleboel dingen best wel een hekel, vandaar dat ze dus een dagboek bijhoudt hoe je een goede lastpak kunt worden. Want regels: Die zijn saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai!

Fenna vertelt over haar bemoeizuchtige moeder die steeds door stiekem op haar kamer komt, in haar spullen neust en kennelijk het woord ‘privacy’ niet kent. Maar ook over haar vader, die altijd boos op haar lijkt te zijn. Of haar vervelende kleine zusje Eva, dat ze heel soms met snoep of leuke spullen kan omkopen.

Maar haar ideale man is wel: Opa Gaston. De man die super goed kan schaken, maar ook een citatenboekje heeft dat hij er regelmatig bij pakt.

Fenna heeft het er haar roeping van gemaakt om een perfecte lastpak te worden en nodigt jou uit om je aan te sluiten bij de Vereniging van Lastpakken! In het boek vind je zelfs een aanmeldformulier om je aan te melden. Ze geeft hierbij 6 lastpaktips, waarbij ze gebruik maakt van de ervaringen uit haar leven. Dit zorgt voor grapjes, actie, spanning en sensatie.

Maar natuurlijk ook liefde. Ziet ze ooit nog Theo terug, de jongen met wie ze op muziekles zat?

Het boek is een leuk boek, maar er staat best wel wat lastige woorden in voor een tienjarige.

Je vindt juf Kimberly ook op Facebook, Instagram en Pinterest.

Dit artikel bevat partnerlinks.

Out of the box opdrachten – Sinterklaas

Juf Angéla

Out of the box opdrachten in het thema Sinterklaas. Juf Angéla maakte deze en deelt ze nu met jou.

Bedoeling

De leerlingen maken de tekeningen af. Maar, let op! Het is geen …

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

 • de documenten uit de download
 • (kleur)potloden of/en stiften

Out of the box opdrachten – Sinterklaas

Denk, durf, doe en droom… out of the box.

De leerlingen kiezen een tekening en maken die af.

Maar, let op! Het is geen …

Download

Download hier de afmaaktekeningen.

out of the box sinterklaas

Je vindt juf Angéla ook op Instagram. Daar heet ze Juf van de bovenbouw.
Juf Angéla verkoopt ook prachtig lesmateriaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer out of the box?

Kijk dan hier. 😊

Alle blogs, downloads en ideeën in het thema Sinterklaas

Hier ⬇ vind je links naar alle blogartikelen, gratis downloads, ideeën en producten in het thema Sinterklaas.

pagina Sinterklaas

Zweeds Loopspel – spelling groep 8

Juf Ivonne heeft een Zweeds Loopspel – spelling groep 8 gemaakt. Lees gauw verder en download het hele bestand onderaan dit bericht. 😊

Bedoeling

Met deze activiteit gaan de kinderen op zoek naar het fout gespelde woord en schrijven ze dat woord correct op.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

 • de opdrachtkaarten uit de download losgeknipt
 • kopie antwoordenblad per leerling/ tweetal
 • potlood, pen of stift
 • voor buiten: een wisbordje of ander bordje als ondergrond voor het blad
 • nakijkblad uit de download

Voorbereiding

Je print de kaarten uit de download uit en knipt de vragen los. Hang de vragen op verschillende plekken op. De volgorde is niet van belang. Zorg voor alle benodigdheden die hierboven staan.

Zweeds Loopspel – spelling groep 8

De tien opdrachtkaarten hangen of liggen verdeeld door een ruimte.

Tip: bij mooi weer is het schoolplein ideaal, maar binnen school kan ook. Even afstemmen met collega’s is dan wel zo handig.

Per tweetal krijgen de kinderen een antwoordenblad dat je vindt in deze download. Maak willekeurig tweetallen door bijvoorbeeld ijscostokjes te gebruiken met namen van de kinderen. De kinderen gaan na het startsignaal van de leerkracht de vragen zoeken en beantwoorden. Welk tweetal heeft alle vragen het snelst gevonden en opgelost? Nakijken kan met behulp van het antwoordenblad.

Heb je een grote groep? Dan kun je dit spel ook als onderdeel van een circuit inzetten.

Download

Zweeds loopspel spelling groep 8

Je vindt Juf Ivonne ook op Instagram. Je kunt haar bovendien kennen van haar Facebookgroep Share good things’.

Meer spelling

kwartet spelling
oops