Review: Films die nergens draaien

logo juf Fem

Review: Films die nergens draaien

Juf Fem las het boek Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk en schreef deze review.

Gegevens van het boek

Titel: Films die nergens draaien
Auteur: Yorick Goldewijk
Pagina’s: 256
Uitgever: Ploegsma
ISBN: 9789021681825
Taal: Nederlands
Uitvoering: Hardcover
De GV100 plek: 2
Leeftijdscategorie: Vanaf 10 jaar, bovenbouw

Informatie over de auteur

Yorick Goldewijk wist vroeger al dat hij graag schrijver wilde worden. Zijn boeken worden nooit bewust voor een bepaalde doelgroep of leeftijd geschreven, maar Yorick schrijft gewoon graag het verhaal dat hij wil vertellen. Zijn eerste boek verscheen in 2019 genaamd ´ Billy Extra Plankgas´. Films die nergens draaien is zijn vierde boek en wat voor één. In 2022 stond Films die nergens draaien op de shortlist van de Boon Literatuurlijst, belandde op de twee plek in de Grote Vriendelijke 100 en won het de Gouden Griffel. Inmiddels wordt dit prachtige boek vertaald in zeven talen.

Review: Films die nergens draaien

“En plotseling, als een golf die haar zomaar overspoelde, voelde ze het in elke vezel van haar lichaam beneden aan de trap stond iemand die ze kende.”

Op de dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Sindsdien is haar vader stil, afwezig en anders dan Cato zou willen. Na het vinden van een geheimzinnig kaartje van een verlaten bioscoop, besluit Cato een kijkje te nemen. Deze bioscoop is niet zomaar een bioscoop en anders dan de gemiddelde bioscoop die nu waarschijnlijk in je hoofd ‘oppopt’. Cato wordt meegenomen op een avontuurlijke, mooie, ontroerende, maar ook gevaarlijke reis door de tijd en herinneringen, recht naar en plek diep in haar hart.

Avontuurlijke reis

Tijdens het lezen van dit boek word je (letterlijk) meegenomen op een avontuurlijke reis die Cato (mee)maakt door het verleden en de toekomst. Je baant je een weg door de wereld van Cato en alles wat op haar pad komt. Verschillende vragen zullen de revue passeren in je hoofd en het boek eindigt met een traan (althans bij mij). Ik begrijp waarom dit boek op de tweede plaatst staat in de Grote Vriendelijke 100, maar persoonlijk had dit boek zelfs op de eerste plaats mogen staan.

Schrijfstijl en thema’s

De schrijfstijl van Yorick is bijzonder, magisch, beeldend, zintuiglijk en meeslepend. Hierdoor voelt het alsof jezelf ook onderdeel bent van dit boek en daadwerkelijk deze reis met Cato beleeft. Het is een mooi, magisch, aangrijpend, intrigerend en avontuurlijk verhaal met belangrijke thema’s en boodschappen, zoals hoop, eenzaamheid, doorzettingsvermogen, rouw, jezelf kunnen zijn, gemis, verdriet, magie, vriendschap, liefde, dapperheid, herstel, jezelf mogen en kunnen zijn. De thema’s die in dit boek aan bod komen zijn zeer herkenbaar en relevant voor een breed publiek, waardoor het boek zowel jongere als oudere lezers zal aanspreken (waaronder ikzelf! #lievelingsboek).

Wat een prachtig en mooi boek! Het zal je dan ook niet verbazen dat ik dit boek zeker aanraad. Het is uitermate geschikt om voor te lezen, voor bepaalde onderwerpen en thema’s in de klas, voor het gebruik van Close Reading, maar bovenal om van te genieten!

Lukt het Cato om haar eigen pad te vinden en om haar verleden te accepteren?

Review: Films die nergens draaien

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of bij Bol.

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Ook interessant

Boekenbingo in de klas

Dit bericht bevat een partnerlink.

Oefen spelling met deze dobbelstenen

logo juf Lynn

Oefen spelling met deze dobbelstenen

Ben je net als juf Lynn altijd op zoek naar variaties om spelling te oefenen? Dan is dit een document met een dobbelstenen iets voor jou!

Bedoeling

Kinderen oefenen met deze dobbelstenen woorden die passen bij een bepaalde spellingscategorie.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

 • een dobbelsteen uit de download;
 • woordenlijsten passend bij spellingscategorieën;
 • pennen en schrijfpapier (of het spellingschrift);
 • eventueel een woordenboek.

Voorbereiding

Print de download enkelzijdig en knip de juiste dobbelsteen uit. Plak deze met de vouw- en plakranden aan elkaar. Zorg voor de rest van de benodigdheden.

Oefen spelling met deze dobbelstenen

Een leerling gooit met de dobbelsteen een spellingscategorie en bedenkt daar een woord bij. Daarna schrijven alle deelnemers het woord op en controleren ze dat samen, eventueel met een woordlijst/woordenboek.

Deze activiteit kun je in tweetallen, in een groepje of klassikaal inzetten.

Zelf een dobbelsteen invullen

Naast de twee ingevulde dobbelstenen vind je in de download ook twee documenten met lege dobbelstenen: een gekleurde en een witte. Deze kun je als leerkracht zelf invullen. Of je laat het de leerling(en) doen!

Download

Je vindt de download voor de spellingsdobbelsteen hier.

Oefen spelling met deze dobbelstenen

Je vindt juf Lynn ook op Facebook. Volg je haar al? In haar facebookgroep deelt ze al haar ideeën!

Misschien vind je dit ook leuk:

Zoek je meer ideeën op het gebied van plannen en eigenaarschap bij leerlingen? Klik dan op onderstaande afbeeldingen.

Heel-veel-keuzeopdrachten-voor-in-de-weektaak

Zoek je meer inspiratie door juf Lynn? Klik dan op haar logo bovenaan deze pagina.

Review: Wie niet leest is gek

logo juf Fem

Review: Wie niet leest is gek

Juf Fem las het boek Wie dit niet leest is gek van Naomi Smits en schreef deze review.

Gegevens van het boek

Titel: Wie dit niet leest is gek
Auteur: Naomi Smits
Illustraties: Mieske.nl
Pagina’s: 208
Uitgever: Pica
ISBN: 9789493209664
Taal: Nederlands
Uitvoering: Paperback

Informatie over de auteur

“Verwondering is het begin van alle wijsheid”

Naomi Smits, een lezende en schrijvende leerkracht, werkt parttime in de onder- en bovenbouw van een basisschool in de Meer en is eigenaresse van een tekstbureau. Haar belevenissen binnen en buiten het klaslokaal schreef ze verschillende columns voor Trouw en Juf Meester. Op dit moment heeft Naomi drie boeken op haar naam staan: Juf Naomi klapt uit de school, Eh… juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen? en Wie dit niet leest is gek.

Review: Wie niet leest is gek

‘Wie dit niet leest is gek’ is een absolute aanrader voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs, gaat werken in het onderwijs (bijvoorbeeld pabostudenten) of gewoonweg een liefhebber van boeken (en Naomi) is. In dit boek deelt Naomi haar passie voor lezen en geeft op een sprankelende manier antwoord op vragen zoals: hoe kun je kinderen die niet van lezen houden toch enthousiast maken? Hoe kun je kinderboeken in de les inzetten en de methode links laten liggen? En hoe kun je als leerkracht samen met de hele klas hetzelfde boek lezen? Het boek bevat prachtige illustraties van Mieske.

Ontlezing

Naomi deelt, door middel van prachtige (experience-based) verhalen en (grappige) anekdotes, haar passie voor lezen en brengt je weer even terug naar je ‘lezende ik’ en dat is ook wel hoognodig, want we weten allemaal dat er een ‘ontlezing’ gaande is. De cijfers liegen er niet om: de leesvaardigheid en motivatie van kinderen holt achteruit en het leesniveau daalt al jaren. Lezen bevordert niet alleen de taal- en leesontwikkeling, maar zorgt ook voor betere schoolprestaties (het aanleren, lezen en begrijpen van andere vakken), vergroot maatschappelijke kansen en ons inlevingsvermogen en biedt ontspanning en/of afleiding.

Waardevol

Wat dit boek zo waardevol maakt, is dat Naomi niet alleen spreekt vanuit haar eigen ervaring als juf, maar ook als moeder en uitgebreid heeft gesproken met andere onderwijscollega’s en bekende kinderboekenauteurs. Hierdoor is het boek rijk aan inspiratie en adviezen die direct toepasbaar zijn in de klas.

Waarschuwing 😉

De schrijfstijl van Naomi is geweldig en het boek leest lekker weg. Soms moest ik erg lachen om haar (geweldige) uitspraken! Maar buiten haar vermakelijke uitspraken en verhalen, zet het boek je ook aan het denken. Houd er rekening mee dat als je, net als ik, van boeken houdt, je na het lezen van ‘Wie dit niet leest is gek’ waarschijnlijk veel nieuwe boeken (die vermeld staan in de verschillende hoofdstukken) zult willen aanschaffen, maar dat terzijde 😉!

“Hoe minder je leest, hoe minder je weet, hoe minder je teksten begrijpt, hoe minder je lezen leuk vindt: laat staan dat je nog geneigd zult zijn thuis een boek te lezen …”

En ik ben het hier helemaal mee eens, lekker gaan lezen dus!

Review: Wie niet leest is gek

Koop dit boek rechtstreeks bij de uitgever, bij de plaatselijke boekhandel of bij Bol.

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Ook interessant

Boekenbingo in de klas
juf naomi klapt uit de school

Dit bericht bevat een partnerlink.

Review: De Tunnel van Anna Woltz

logo juf Fem

Juf Fem las het boek De Tunnel van Anna Woltz en schreef deze review.

Gegevens van het boek

Titel: De Tunnel
Auteur: Anna Woltz
Pagina’s: 232
Uitgever: Querido
ISBN: 9789045125084
Taal: Nederlands
Uitvoering: Paperback
De GV100 plek: 21
Leeftijdscategorie: Vanaf 11/12 jaar, bovenbouw

Informatie over de auteur

Anna Woltz (1981) groeide op in Den Haag, maar is geboren in London. Toen Anna vijftien jaar was schreef ze een jaar lang verschillende columns voor de Volkskrant. In 2002 kwam haar eerste kinderboek: ‘Alles kookt over’ uit en hierna volgden meerdere boeken. Inmiddels heeft Anna zesentwintig boeken op haar naam staan. In december 2018 was er een serie gebaseerd op één van de boeken van Anna: Gips. En één van haar andere boeken ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ werd verfilmd (2019) en draaide in bioscopen over de hele wereld! In 2019 schreef Anna, voor het Kinderboekenweekgeschenk, het boek ‘Haaientanden’. Ook worden de boeken van Anna vertaald in vierentwintig talen. De Tunnel kreeg een Zilveren Griffel.

Het boek

“𝘞𝘦 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘻’𝘯 𝘥𝘳𝘪𝘦𝘦̈𝘯 𝘯𝘶. 𝘞𝘦 𝘸𝘢𝘳𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘻’𝘯 𝘷𝘪𝘦𝘳𝘦𝘯, 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘦́𝘦́𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘰𝘯𝘴 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘥𝘰𝘰𝘥. 𝘋𝘢𝘵 𝘬𝘶𝘯 𝘫𝘦 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘳 𝘸𝘦𝘵𝘦𝘯.”

De Tunnel is een prachtig geschreven boek dat je vanaf het begin meeneemt in het verhaal van vier tieners: Ella, Robbie, Jay en Quinn, die elkaar leren kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse in London tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elk personage heeft zijn eigen verhaal en worstelingen, waarin ze elkaar (onbewust en bewust) helpen en steunen.

Het is een aangrijpend, intrigerend en avontuurlijk verhaal met belangrijke thema’s en boodschappen, zoals hoop, geluk, doorzettingsvermogen, vriendschap, liefde, pijn, verdriet, rouw, herstel, dapperheid en jezelf mogen en kunnen zijn.

Hoewel het jammer is dat de ‘vier musketiers’ niet tot het einde bij elkaar blijven, geeft dit wel een realistisch beeld van hoe het leven kan zijn, vooral tijdens de oorlogstijd.

Aangezien 4 en 5 mei belangrijke data zijn in Nederland, die staan voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, kan dit boek een goede literaire aanvulling zijn voor de bovenbouw.

Review: De Tunnel van Anna Woltz

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Ook interessant

Boekenbingo in de klas
Mandjeslezen deel 1 t/m 4

Dit bericht bevat een partnerlink.

Spelend rekenen met Rekentikkertje

Spelend rekenen met Rekentikkertje. Juf Rianne maakte maar liefst 72 kaartjes, verdeeld over zeven rekengebieden, en deelt die nu met ons! Download ze onderaan dit bericht.

Voor welke groep?

Juf Rianne gebruikt deze kaartjes in groep 5. Voor herhalingslessen zijn ze ook in groep 6 t/m 8 te gebruiken.

Bedoeling

De leerlingen oefenen verschillende soorten sommen:

 • vermenigvuldigen tot 1000
 • aftrekken tot 1000
 • optellen tot 1000
 • delen
 • analoge klok
 • digitale klok
 • aanvullen tot honderdtallen

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je de kaartjes uit de download nodig.

Voorbereiding

Print het bestand uit de download enkelzijdig uit en knip de kaartjes uit. Lamineer de kaartjes om ze vaker te kunnen gebruiken.

Wil je dat de kinderen de antwoorden meteen kunnen nakijken? Schrijf dan dun met potlood de antwoorden op de achterkant, voordat je de kaartjes lamineert.

Spelend rekenen met Rekentikkertje

Alle kinderen krijgen een kaartje. De kinderen rennen rond op het schoolplein en proberen elkaar te tikken. Iedereen mag tikken en iedereen kan getikt worden.

Wanneer een leerling een ander tikt, vormen ze een tweetal. Allebei rekenen ze een of meer sommen van hun eigen kaartje uit. Daarna controleren ze elkaars antwoord, ruilen het kaartje en spelen ze weer verder.

Andere werkvormen met deze kaartjes

Met deze kaartjes kun je ook bij andere werkvormen inzetten. Denk aan:

Misschien weet je nog wel meer werkvormen, die je kunt doen met deze kaartjes. Laat dan een reactie achter. 😊

Download 

Download hier alle kaartjes.

Spelend rekenen met Rekentikkertje

Rianne is ook te vinden op Instagram  én ze heeft een eigen website.
Bovendien verkoopt Rianne haar mooie lesmateriaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie

rekenen juffrouw Femke
Dagelijks rekenen op tempo

Werkblad leenwoorden

logo juf Anouk

Werkblad leenwoorden

Juf Anouk heeft dit werkblad gemaakt als aanvulling op haar lessen spelling. Lees gauw verder en download het blad onderaan het bericht.

Bedoeling

De leerlingen oefen het correct schrijven van verschillende leenwoorden.

Benodigdheden

 • het werkblad uit de download
 • een pen voor elke leerling

Werkblad leenwoorden

Juf Anouk heeft dit werkblad gemaakt voor het oefenen van de leenwoorden, omdat deze woorden vaak fout geschreven worden bij haar in de klas. Het kan worden ingezet als dictee, als dagstarter of als herhalingsoefening tijdens de weektaak. Het werkblad is geschikt voor groep 7 en 8. 

Op het blad staan negen afbeeldingen. Elke afbeelding stelt een leenwoord voor. Kinderen kunnen individueel aan de slag, maar natuurlijk ook in tweetallen.

Klassikaal

Je kunt ook een dictee afnemen. Noem de woorden op willekeurige volgorde en de leerlingen schrijven de woorden bij de goede afbeeldingen.

Download

Werkblad leenwoorden

Juf Anouk deelt haar ideeën ook op haar Instagram-account @anouk_juf.

Meer inspiratie?

Zoek je meer inspiratie voor je lessen spelling? Kijk dan op de themapagina Spelling (via de eerste afbeelding).

Wil je elke dag een vijf-woorden-en-een-zin-dictee doen? Neem dan een kijkje in de winkel. Daar vind je dagelijkse dictees voor groep 4 t/m 8.

Via de derde afbeelding vind je veel verschillende keuzeopdrachten voor in de weektaak of bijvoorbeeld als dagstarter.