Review: Koos zoekt een huis

Gegevens van het boek

Titel: Koos zoekt een huis 
Auteur: Liselot Jansen
Met illustraties van Sarina Reilingh
ISBN: 9789030507697
Prentenboek, 32 pagina’s, hardcover
Verschijningsdatum: oktober 2020
Uitgever: Meis & Maas

Informatie over de auteur

Liselot Jansen zegde haar baan als producer bij de televisie op om zich fulltime te richten op Koos de Koala. Dit nieuwe kidskarakter wil dat mensen lief zijn voor Moeder Aarde. Samen de wereld groen doorgeven aan volgende generaties. Kinderen en hun ouders spelenderwijs leren dat ze lief moeten zijn voor onze aarde.

Wie is Koos de Koala?

Koos is de dapperste koala uit Australië. Stoer schattig én met een boodschap. Hij is de hoofdpersoon in vijf voorleesboeken die gemaakt gaan worden, waarin hij dieren ontmoet, die te maken hebben met bijvoorbeeld de plastic soep of het smelten van de ijskap.

Kinderen en hun (groot)ouders ontdekken met Koos waarom en hoe we voor onze aarde moeten zorgen. Milieuthema’s worden klein en toegankelijk gemaakt en hierdoor zie je dat je zelf meer kunt doen dan je denkt om de aarde groen door te geven aan volgende generaties.

Koos zoekt een huis

Koos de Koala heeft het helemaal naar zijn zin in de boom waar hij woont. Maar dan wordt Koos plotseling ruw uit zijn slaap gehaald door een bulldozer. Op een ochtend krijgen Koos en zijn vrienden de schrik van hun leven: grote gele monsters hakken alle bomen om! Gelukkig weet Koos te ontsnappen, maar zijn geliefde huisje met al zijn spulletjes is weg. Wat nu? Koos gaat vol moed op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Help jij hem een nieuw huis te vinden?

Koos zoekt een huis

Mijn mening

Ik houd van prentenboeken, een mooi verhaal is daarin belangrijk maar zeker ook de illustraties. Wanneer je Koos ziet vind je hem meteen schattig. Ik vind het een mooi boek geworden. Het verhaal en de illustraties maken het tot een prachtig geheel. Een verhaal met een belangrijk doel: kinderen kennis laten maken met duurzaamheid en leren hoe om te gaan met de natuur en het milieu.

In het boek zitten ook zoekopdrachten. Op iedere bladzijde moet je op zoek naar de vriendjes van Koos, naar zijn ouders, troep (blikje) en de twee lachvogels die Koos de weg wijzen. Een leuke aanvulling op het verhaal.

Achter in het boek stelt Koos zichzelf even voor, zijn er ‘wist je datjes…’ te vinden, tips wat je zelf zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat er minder bomen worden gekapt. En je kan Koos een mailtje sturen wanneer je zelf iets bedacht hebt om de aarde weer wat groener te maken.

De makers stellen zich even voor, maar ook alle sociale media kanalen worden voorgesteld.

Koos op het web

Koos heeft namelijk een eigen website www.koosdekoala.nl.
Koos is ook te vinden op Facebook https://www.facebook.com/zoobiyoo.
En je vindt Koos op Instagram @koosdekoala
Koos gaat online verder in de YouTube-serie Koos & Moos. De QR-code staat achter in het boek om naar dit kanaal te gaan.

Kortom: er is heel goed over nagedacht om het thema milieu kindvriendelijk aan te bieden. Het is een leuk, mooi en leerzaam boek. Maar ook de aanvullingen op Facebook,  Instagram en YouTube maken het een geweldig geheel!

Boek kopen

Je vindt juf Mieke ook op Facebook, Instagram en op VOORDELEERKRACHT.

Dit blogartikel bevat opgestuurde producten, maar dat maakt de review niet minder eerlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.