Review: De gelukkige leraar

Een gelukkige leraar, hoe word of blijf je die? Dat legt Maike Douglas-Westland je uit. In haar boek deelt Maike haar belangrijkste lessen en tips.  In deze review hoop ik je nieuwsgierig te maken naar het boek, zodat je het gaat lezen. En daarna aan al je onderwijscollega’s gaat aanraden. 😊

Gegevens van het boek

Titel: De gelukkige leraar
Auteur: Maike Douglas-Westland
148 pagina’s, paperback
Uitgever: Pica

Informatie over de auteur

Maike Douglas-Westland is leerkracht en eigenaar van de website www.jufmaike.nl. Op deze website deelt ze haar creatieve ideeën als leerkracht. Haar missie is leerkrachten helpen om goed onderwijs te kunnen geven.

Pittig en prachtig

In het eerste hoofdstuk van het boek benoemt Maike meteen iets, wat elke leerkracht zal herkennen: “Het is een pittig en prachtig beroep tegelijk. Het kan altijd beter, leuker en mooier”. Je zult daarom moeten leren keuzes te maken, je werk inrichten zoals jij dat fijn vindt. Dat moet je samen doen, maar ook vooral zélf doen, aldus Maike. 

Brainjump

Het is belangrijk dat je als leerkracht een visie hebt, zodat je weet wat jij nodig hebt om goed onderwijs te geven. Welke doelen wil je bereiken en wat vind jij belangrijk? Hier kun je achter komen door een een brainjump te doen: Tien minuten de tijd nemen om antwoord te geven op de vijf vragen, die je vindt op pagina 20 in het boek. En als je denkt dat juf Maike alleen de lezer aan het werk zet, dan heb je het mis. Je leest ook haar eigen antwoorden op de vijf vragen.

Boodschap

Als je weet wat je wil, loop je gegarandeerd tegen zaken aan die je wil veranderen, of op z’n minst wil bevragen. Dan is het goed om te weten hoe je voor jezelf op kunt komen. Dat legt Maike je uit. Op bladzijde 32 geeft ze heel concrete tips om je boodschap duidelijk over te brengen. Vervolgens legt ze ook uit hoe je op een krachtige manier je vragen kunt stellen.

Feedback

In hoofdstuk 2 van het boek geeft Maike tips over feedback. Hoe geef en ontvang je die? Een fijne toevoeging vond ik dat Maike schrijft dat je altijd kunt terugkomen op feedback. Als je op enig moment met je mond vol tanden staat, kun je altijd later nog op die persoon afstappen om het er even over te hebben.

Rechten en plichten

Als je wil weten wat jouw rechten en plichten zijn, zal hoofdstuk 3 je goed bevallen. Als school mag je tegenwoordig heel veel zelf bepalen. Dat betekent dus dat je als leerkracht kunt meedenken, meepraten en meebeslissen. Een heel praktisch lijstje van voorbeelden waarover je mee kunt denken vind je op pagina 86.

Gevoelens

Maike heeft een duidelijke mening en visie en tegelijkertijd maakt ze veel beslissingen vaak intuïtief. Het hoofdstuk over gevoelens, mindfulness en meditatie heb ik met plezier gelezen. Voor mensen die er minder mee hebben, of het moeilijk vinden om naar hun lijf en gevoel te luisteren geeft Maike tips van een meer analytische aard. Schrijf bijvoorbeeld alle voor- en tegenargumenten op. Streep argumenten van anderen weg en kijk bij de rest naar waar het gevoel van dat argument vandaan komt. Is dat gevoel angst? Streep dat argument dan ook weg.

Planning

In de laatste hoofdstukken van het boek lees je Maikes tips over focus, prioriteiten vaststellen, timemanagement, multitasken en werkdruk. Het boek sluit af met een hoofdstuk speciaal voor de startende leerkracht.

Mijn mening

Dit boek is goud! Iedereen die een gelukkige leraar wil worden of blijven zou het wat mij betreft moeten lezen. Maike laat zien dat ze van veel markten thuis is. Ze is duidelijk en zakelijk, maar ze durft zich tegelijkertijd ook heel kwetsbaar op te stellen door eerlijk te vertellen over wat ze moeilijk, lastig of zelfs een beetje eng vindt. In het boek lees je dat Maike door de jaren heen enorm veel heeft geleerd. Haar eigen ontwikkeling en alle leermomenten en valkuilen die hierbij horen deelt ze met ons. Zelf sta ik inmiddels 23 jaar voor de klas en ik ben nog steeds niet uitgeleerd. Dat wist ik al, en door het lezen van Maikes boek besef ik dat nog meer.

Nog meer lezen over het boek?

Wil je weten hoe Maike op het idee kwam om dit boek te schrijven? Lees hier dan haar eigen verhaal.

Lees hier de blog van Jenneke Westland. Zij is de moeder van Maike.
Kom erachter wat zij heeft geleerd van (het lezen van het boek van) haar dochter.

Het boek

Uitgeverij Pica, bedankt voor het opsturen van dit boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.