Ongelijknamige breuken optellen en aftrekken

Ongelijknamige breuken optellen en aftrekken. Dat oefen je met deze activiteit van juf Monique. Lees gauw verder hoe en download de kaartjes gratis onderaan dit bericht.

Bedoeling

De leerlingen oefenen het optellen en aftrekken van ongelijknamige breuken.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

  • Wisbordjes
  • Stiften
  • Wisdoekjes
  • Sommen uitgeknipt
  • Bakjes om de sommen in te doen
  • Hoepels om de 1e van de rij in te laten staan

Voorbereiding

Print het werkblad met de omschrijvingen voor elke leerling (of elk tweetal) uit. Print de stroken met sporten uit en knip ze uit. Hang de stroken verspreid over het schoolplein op.

Ongelijknamige breuken optellen en aftrekken

Dit spel speel je op het plein. Verdeel je leerlingen in vier groepen. De kinderen staan per groep achter elkaar in een rij. De voorste leerling van de rij staat in een hoepel. Aan de overkant van het speelveld staan bakjes met daarin breukensommen. De eerste van de rij rent naar het bakje, pakt een som, rent terug en de groep lost SAMEN de som op. De som wordt met het antwoord op een wisbordje geschreven. Een ander wisbordje kan gebruikt worden om de som uit te rekenen. De groep controleert de som en de uitkomst. Als iedereen tevreden is over het antwoord, gaat de nummer 2 rennen, pakt een som en weer rekenen ze de som SAMEN uit. Net zolang totdat alle sommen gedaan zijn.

Variatie

Is het geen weer om buiten te werken, of is er buiten geen plaats? Geen probleem, dan gebruik je de kaartjes voor een Mix & Ruil of Schud & Pak.

Downloads

Je vindt juf Monique ook op Instagram.

E-book Spelend leren

Wil je nog meer ideeën rondom spelend leren? Dan is dit E-book iets voor jou!

E-book Spelend leren
Koop het in onze winkel.

In dit E-book vind je 40 beschreven activiteiten en veel ideeën om de les- en oefenstof in een spelvorm te gieten. Daarnaast bevat het 18 bijlagen met werkbladen om direct in te zetten in je groep. Bovendien staan er in dit E-book talloze links naar uitgewerkte lessen en online leeractiviteiten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.