Vakantiedagboek

logo juf Fem

Laat je leerlingen een vakantiedagboek bijhouden. Juf Fem legt je uit wat de bedoeling is en hoe je dit doet. Download het document dat je nodig hebt onderaan dit bericht.

Bedoeling

De kinderen (aanmoedigen) om een vakantiedagboek bij te houden om hun ervaringen, gevoel en indrukken van de vakantie vast te leggen.

Benodigdheden nu

Document ‘Vakantiedagboek’ afgedrukt op A4 formaat of A5 formaat (bladzijden in tweeën/doormidden knippen) en dagboek nieten.

Benodigdheden tijdens de vakantie

  • het document uit de download
  • kleurpotloden, stiften, pennen etc.;
  • optioneel: tijdschriften, knutselpapier, schaar, lijm etc.

Voorbereiding

  • Print het document ‘Vakantiedagboek’ uit op A4 formaat of A5 formaat (bladzijden in tweeën/doormidden knippen) en niet het dagboek.
  • Bekijk welke bladzijden je in dit dagboek wil opnemen. Je kunt er ook voor kiezen van bepaalde bladzijden meerdere te kopiëren en te gebruiken.

De les

Onderstaande is een voorbeeld les, maar kan naar eigen inzichten (en tijd) aangepast of ingekleed worden.

1. Introductie (5 minuten):

Start de les door met de kinderen te praten over vakanties en waarom het belangrijk is om herinneringen aan vakanties vast te leggen.

Leg uit dat ze vandaag een speciaal vakantiedagboek meekrijgen en dat dit bedoeld is om hun eigen ervaringen en indrukken van de vakantie bij te houden. Deze les is ook goed te combineren met andere vakken, thema’s of lesactiviteiten.

2. Uitleg van het ‘vakantiedagboek’ (5 minuten):

Geef alle kinderen het document van het vakantiedagboek. Loop samen door de verschillende onderdelen van het document en leg uit wat er van hen wordt verwacht bij elke sectie (dit kun je naar eigen wens invullen). Benadruk dat ze ruimte hebben om hun dagboek elke dag bij te werken en dat ze worden aangemoedigd om zoveel mogelijk details en herinneringen op te nemen.

3. Voorbeeld(en) en brainstormen (10 minuten):

Toon een voorbeeld van een fysiek ingevuld vakantiedagboek (het leukste is natuurlijk dit document zelf te vullen), of een voorbeeld van internet en/of laat dit op het digibord zien. Bespreek samen met de kinderen welke informatie en elementen het dagboek interessant en boeiend maken. Brainstorm (bijvoorbeeld) met de klas over mogelijke activiteiten, locaties, gevoelens en hoogtepunten die ze in hun eigen dagboeken kunnen opnemen (naar eigen inzicht invullen).

4. Reflectie en afsluiting (5 minuten):

Sluit de les af door met de leerlingen te bespreken waarom het bijhouden van een vakantiedagboek nuttig en leuk kan zijn.

Moedig de kinderen aan om hun dagboeken bij te werken tijdens de vakantie en er echt iets persoonlijks van te maken.

Optioneel (na de vakantie):

Laat leerlingen hun vakantiedagboek na de vakantie meenemen en met elkaar delen, zodat ze elkaar kunnen laten zien wat ze hebben opgeschreven, getekend en hebben gedaan. Hier zou je ook nog een coöperatieve werkvorm van kunnen maken.

Download

vakantiedagboek

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Bovendien verkoopt juf Fem haar mooie materiaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie

projecten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.