Huishoudelijke taken door de tijd

logo juf Fem

Huishoudelijke taken door de tijd (groep 5-8) – door juf Fem

Juf Fem onderzocht hoe ze het thema van de Kinderboekenweek 2023 ‘Bij mij thuis!’ kon combineren met verschillende vakgebieden. Ze kwam uit bij het boek ‘Het grote Rijksmuseum voorleesboek’.

Doel

Aan het einde van deze les zullen de kinderen begrijpen dat huishoudelijke taken divers zijn, empathie ontwikkelen voor mensen/kinderen die deze taken thuis uitvoeren, en creatieve expressie gebruiken om hun gedachten en gevoelens uit te drukken.

Deze activiteit moedigt kinderen aan om niet alleen na te denken over huishoudelijke taken en empathie, maar ook om hun creatieve vaardigheden te gebruiken om hun gedachten en gevoelens uit te drukken. Het creëren van kunst en geschreven werken stelt de kinderen in staat om dieper na te denken over het onderwerp en hun begrip en creativiteit te vergroten.

Benodigdheden

Huishoudelijke taken door de tijd – de les

Onderstaande is een voorbeeldles, maar kan naar eigen inzicht (en tijd) worden aangepast of ingekleed.

Voorlezen en bespreken (15 minuten)

Begin met het voorlezen van het verhaal ‘Schoon’ (blz. 60-61) en laat het bijbehorende meesterwerk zien.

Na het voorlezen, bespreek kort de hoofdpunten van het verhaal en de emoties van Nel, stel hierbij gerichte vragen. Benadruk de huishoudelijke taken die ze in huis moet doen en haar gevoelens tijdens het verhaal.

Reflectie en ‘discussie’ (10-20 minuten)

Leid een klasdiscussie waarbij de kinderen worden aangemoedigd om na te denken over hun eigen ervaringen met huishoudelijke taken. Vraag hen welke taken ze thuis uitvoeren en hoe ze zich daarbij voelen. Moedig hen aan om zowel positieve als negatieve gevoelens te delen. Hier zijn enkele vragen die je kunt stellen:

  • Welke huishoudelijke taken help je thuis mee?
  • Hoe voel je je wanneer je deze taken uitvoert? Kun je enkele emoties beschrijven die je ervaart?
  • Zijn er taken die je leuk vindt om te doen? Waarom?
  • Zijn er taken die je minder leuk vindt? Wat maakt het minder plezierig?
  • Heb je ooit geholpen bij huishoudelijke taken waarvan je dacht dat ze leuk zouden zijn maar die uiteindelijk niet zo leuk waren?

Door deze vragen te stellen, kunnen de kinderen hun gevoelens en gedachten over huishoudelijke taken delen en kunnen ze zich bewust worden van de diversiteit van ervaringen binnen de klas. Het kan ook interessante gesprekken opleveren over waarom sommige taken als leuk worden ervaren en andere niet, en hoe dit varieert van persoon tot persoon.

Huishoudelijke taken (10 minuten)

Maak samen met de kinderen een lijst op het digibord van de verschillende huishoudelijke taken die kinderen thuis (kunnen) doen, inclusief de taken die ze in de ‘discussie’ hebben genoemd.

Creatief met huishoudelijke taken (30 minuten)

Laat de kinderen uit de ‘Huishoudelijke taken lijst’ een huishoudelijke taak kiezen die ze kunnen tekenen of schilderen, net zoals de meesterwerken uit het boek. Ze kunnen ook ervoor kiezen om een kort verhaal of gedicht te schrijven over een van deze taken.

Moedig creatieve expressie aan en laat de kinderen hun kunstwerken of geschreven stukken delen.

Optioneel: In plaats van ‘Creatief met huishoudelijke taken’ kun je ervoor kiezen om de groep in tweeën te delen en de geplastificeerde huishoudelijke taken of eventueel op briefjes geschreven taken te verdelen over de twee groepen. Laat de kinderen uitbeelden wat voor huishoudelijke taak ze zijn, zonder woorden te gebruiken. De andere groep moet dan proberen te raden welke huishoudelijke taak ze uitbeelden. De groep die uiteindelijk de meeste huishoudelijke taken correct weet te raden, wint het spel ‘Raad de huishoudelijke taak’.

Tentoonstelling en Reflectie (15 minuten)

Richt een tijdelijke ‘Huishoudelijke taken tentoonstelling’ in de klas, waar de kinderen hun meesterwerken en geschreven stukken kunnen tonen.

Laat de kinderen elkaars werk bekijken en bespreken welke emoties en betekenissen ze hebben vastgelegd in hun creaties.

Afsluiting (5 minuten)

Bespreek de les met de kinderen:

  • Wat vond je het meest interessante of boeiende deel van de les?
  • Heeft deze les je denkwijze over huishoudelijke taken veranderd of beïnvloed? Zo ja, op welke manier?
  • Zijn er dingen die je hebt geleerd of ontdekt over huishoudelijke taken die je eerder niet wist?
  • Hoe denk je nu over het begrip ‘thuis’ in vergelijking met het begin van de les?
  • Zijn er nog vragen of gedachten die je wilt delen over het onderwerp van vandaag?

Deze afsluiting biedt een gelegenheid voor de kinderen om hun inzichten te delen en geeft jouw waardevolle feedback over het begrip en de betrokkenheid van de klas bij het onder

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Bovendien verkoopt juf Fem haar mooie materiaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie

Kinderboekenweek 2023 (1)
Pagina Lezen en leesbevordering
quizzen

Dit artikel bevat een affiliatelink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.