Review: Papa, ik mis je

logo juf Fem

Review: Papa, ik mis je

Juf Fem las het boek Papa, ik mis je van Mireille Geus en schreef deze review.

Gegevens van het boek

Titel: Papa, ik mis je
Auteur: Mireile Geus
Illustrator: Evy van Guyse
Pagina’s: 61
Uitgever: Lemniscaat B.V.
ISBN: 9789047715207
Taal: Nederlands
Uitvoering: Hardcover

‘Papa, waar ben je?
Ze zeggen: hij is een ster
die vanaf de hemel naar je kijk
Maar papa, ik zie geen ster
die op je lijkt
Er is nergens een ster
met jouw uiterlijk te zien
Papa, ben je ergens anders misschien?’

Gedichtenbundel

‘Papa, ik mis je’ is een ontroerende gedichtenbundel geschreven door Mireille Geus, prachtig geïllustreerd door Evy Van Guys dat ongetwijfeld een diepe indruk zal achterlaten bij lezers van alle leeftijden. Deze bundel biedt een ‘poëtische uitlaatklep’ voor het bespreken van vaak moeilijke onderwerpen zoals verlies en verdriet, waardoor het boek een waardevol hulpmiddel kan zijn voor het bespreken van emoties in de klas en daarbuiten.

Review: Papa, ik mis je

De gedichten in dit boek zijn geschreven vanuit het perspectief van een kind dat wordt geconfronteerd met het verlies van een ouder. Het boek opent de deur naar gevoelige en belangrijke gesprekken over het omgaan met verlies en verdriet. Het eerste gedicht op de flaptekst, ‘Papa, waar ben je?’, biedt al meteen een aangrijpende introductie tot het thema. Bovendien roept het vragen op die kinderen misschien zelf hebben als ze geconfronteerd worden met verlies. Het boek behandelt een breed scala aan emoties, van ongeloof en wanhoop tot woede en het diepe verdriet dat volgt op zo’n verlies. Wat deze gedichten echter vooral kenmerkt, is de manier waarop ze de kracht van herinneringen en de blijvende liefde benadrukken, zelfs te midden van het meest pijnlijke verdriet.

In de klas (en thuis)

Dit boek kan een waardevolle aanvulling zijn voor in de klas (en thuis). Hier zijn enkele manieren waarop ‘Papa, ik mis je’ kan worden ingezet:

  • Gesprekken over emoties: De gedichten in de bundel bieden een uitstekende gelegenheid om met kinderen te praten over emoties, met name verdriet en rouw. De gedichten moedigen je leerlingen aan om te delen hoe ze zich voelen en om empathie te ontwikkelen voor anderen die met verlies te maken hebben gehad.
  • Close reading: ‘Papa, ik mis je’ leent zich uitstekend voor close reading activiteiten. Door gedichten in detail te analyseren, kunnen kinderen de rijke taal en beeldspraak in de poëzie ontdekken en begrijpen, wat bijdraagt aan hun begrip van poëzie.
  • Schrijfopdrachten: Laat je leerlingen hun eigen gedichten schrijven over thema’s als verlies. Dit kan een creatieve manier zijn om hun emoties/gevoelens te uiten en creatieve schrijfvaardigheden te ontwikkelen.
  • Klasgesprekken/filosoferen: Het boek kan als startpunt dienen voor diepgaande klasgesprekken over hoe kinderen/mensen omgaan met verlies en hoe steun en begrip kunnen worden geboden aan anderen in tijden van verdriet.
  • Kunst- en illustratieprojecten: Laat je leerlingen illustraties maken die passen bij de gedichten in het boek. Dit stimuleert hun creatieve en visuele expressie.

Aanwinst

‘Papa, ik mis je’ is niet alleen een prachtige aangrijpende gedichtenbundel, maar ook een bron van troost en begrip voor kinderen die te maken hebben met verlies. Het kan kinderen helpen begrijpen dat poëzie niet alleen een kunstvorm is, maar ook een krachtig middel om emoties te uiten en te verwerken. Een waardevolle aanwinst voor thuis en in de klas, niet alleen voor kinderen, maar ook voor leerkrachten en ouders die met deze gevoelige thema’s te maken hebben.

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of bij Bol.

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Meer inspiratie

Boekenbingo in de klas

Dit bericht bevat een partnerlink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.