Review: Gameboek – Schaduwkraai

Review: Gameboek – Schaduwkraai – door Meester Tom

Meester Tom las het boek Gameboek – Schaduwkraai, geschreven door Marcel Groenewegen en schreef deze review.

Gegevens van het boek

Titel: Gameboek – Schaduwkraai
Auteur:  Marcel Groenewegen
Pagina’s: 224
Uitgever: Witte Leeuw
ISBN: 9789493236264
Taal: Nederlands
Uitvoering: Hardcover
Illustraties: Maarten Donders
Leeftijdscategorie: Vanaf 8 jaar; bovenbouw

Over de schrijver

Marcel Groenewegen is schrijver en muzikant. Hij is professioneel bassist bij de band ‘The Kik’. Voor uitgeverij Witte Leeuw heeft hij tot dusver twee gameboeken geschreven. Hij heeft een manier van schrijven, die door de vele keuzes die je kan maken aanvoelt als een echt spel. Fijne boeken voor kinderen die graag gamen, misschien wel liever dan dat ze een boek moeten lezen, net als Marcel Groenewegen zelf.

Review: Gameboek – Schaduwkraai

In dit fantasieboek kruip je in de rol van schaduwkraai Ot. Bij de start van het verhaal kies je of je spion, magiër of strijder bent. Daarnaast wapen je jezelf met twee extra speciale gaven. Dan start jouw missie in het land Ulvenria. Na iedere alinea moet je een keuze maken, met als gevolg dat je het boek niet van voor naar achteren leest maar kriskras door het boek bladert. Van besluit tot besluit, net alsof je echt in een game zit.

Zo kies jij er bijvoorbeeld voor om

  • a) een trol te beroven
  • b) met de trol te vechten
  • of c) informatie los te peuteren.

Het is jouw taak om met talloze raadsels en hindernissen in je tocht de kwade heer Raznor op tijd te stoppen. Dat doe je door goudstukken te regelen, te vechten met dwergen, informatie van trollen probeert te krijgen en magische spullen te vinden. Je begint met een aantal levens (krachtpunten). Bij te veel verkeerde keuzes ben je letterlijk game-over en zal je opnieuw moeten beginnen. Er is een antwoordenpagina beschikbaar voor de raadsels die je krijgt voorgeschoteld.

Meester Toms mening over het boek

Dit boek is perfect voor iedereen die van fantasieboeken houdt en iedereen die heel graag gamet (misschien wel liever dan dat hij/zij leest). Direct word je in het avontuur gezogen door de sprekende landkaart van Ulvenria. Snel leer je de verschillen tussen gnomen, gnarken en andere fantasie figuren. De vele keuzes die je maakt hebben invloed op hoe jouw avontuur loopt. Daar bovenop moet je veel informatie onthouden die je handig van pas kan komen bij keuzes in een later stadium. Dit zorgt ervoor dat je alles wat je leest, je ook echt tot je moet nemen. In het begin vond ik kriskras door het boek gaan wat onwennig en had ik het gevoel de structuur over het verhaal te missen. Door de duidelijke landkaart en het doel dat relatief snel duidelijk wordt, komt er structuur in de verhaallijn en is er een duidelijk einddoel van die fantasieboek.

Zo is dit boek voor een heleboel kinderen waarschijnlijk echt aan te raden én lezen kinderen door de vele besluiten het boek wellicht meerdere keren.

Ik heb het boek ook klassikaal gelezen met groep 8. Waarbij iedere alinea door één kind werd voorgelezen. Klassikaal maakten we de besluiten en het bijgevoegde scoreformulier was op het digibord te zien samen met de landkaart.

Deze klassikale vorm is goed te combineren met taal (argumentatie) en SEO (democratisch tot een besluit komen).

Waar je overigens nog rekening mee moet houden is dat het scoreformulier in het boek slechts eenmalig ingevuld kan worden. Staat dit boek in de schoolbibliotheek dan zal je kopieën moeten maken voor de lezers. Het scoreformulier vind je hier.

Kortom een echte aanrader voor een andere manier van lezen, alsof je in een spel zit. Zowel individueel, als klassikaal.

Review-Gameboek-Schaduwkraai

.

Taggen! 🤩

Gaan jij dit boek (voor)lezen? Laat het weten op Instagram of/en Facebook en tag @tomm1044 en @juffrouw_femke (Insta) en @Tomm104 en @juffrouwfemkegroep8 (FB).

Bedankt!

Uitgeverij Witte Leeuw, bedankt voor het opsturen van dit boek!

Meer tips en inspiratie

Meer tips over lezen en leesbevordering vind je op de desbetreffende themapagina. Ben je benieuwd naar andere jeugdboeken of vakliteratuur? Bezoek dan de themapagina Reviews.

Pagina Lezen en leesbevordering
projecten

Dit artikel bevat affiliatelinks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.