Review – Atta van Jolien Janzing

Juf Renske ontving en las het boek Atta van Jolien Janzing en schreef deze review.

Gegevens van het boek

Titel: Atta
Auteur: Jolien Janzing
Illustrator: Linde Faas
Pagina’s: 140
Uitgever: Lemniscaat B.V.
ISBN: 9789047714897
Taal: Nederlands
Uitvoering: Hardcover

Het boek

Atta gaat over een stoer meisje dat geboren is om haar eigen gang te gaan. Vanaf het begin van het boek zit je meteen in het verhaal en kijk je mee door de ogen van Atta. Door de mooie beschrijvende zinnen is het net of je er bij bent. Je voelt namelijk meteen sympathie voor de eigenwijze Atta en de keuzes die ze maakt. Ze woont bij haar clan: de Keverclan en moet typische meisjesdingen doen zoals bessen verzamelen. Atta droomt van uitdagingen en de rest van de wereld. Op een dag besluit ze toch achter de mannen en jongens aan te gaan die gaan jagen. Door oog in oog met een woedende mammoet te staan, raakt ze haar clan kwijt en begint haar reis.

Review – Atta van Jolien Janzing

Het verhaal leest lekker vlot en is spannend, je kunt er met gemak een film van in je hoofd maken. Dit zal vooral leerlingen over de streep trekken waarvan lezen nog niet hun favoriete hobby is. In het begin van het boek staat een kaart en ik bladerde er regelmatig naar terug om de reis van Atta op deze kaart te kunnen volgen.

De prachtige sfeervolle illustraties van Linde Faas ondersteunen het verhaal goed. De schrijfster Jolien Janzing heeft een mooie balans gevonden tussen fictie en een stukje geschiedenis.

Ik denk dat de thematiek van het boek veel leerlingen zal aanspreken. Uiteindelijk komt Atta er achter dat dicht bij jezelf blijven of thuis zijn, ook heel bijzonder kan zijn.

In de klas kan het boek een mooie aanvulling zijn om met de hele groep te lezen zodra je het tijdvak de prehistorie behandelt. 

Activiteiten voor thuis en in de klas

Via deze link vind je een PDF-bestand met activiteiten die kinderen thuis of in de klas kunnen uitvoeren tijdens of na het lezen van dit boek.

Voorproefje

Benieuwd naar het boek? Hier vind je een leesfragment.

Review - Atta van Jolien Janzing

.

Je vindt juf Renske ook op Facebook en Instagram.

Meer tips en inspiratie

Meer tips over lezen en leesbevordering vind je op de desbetreffende themapagina. Ben je benieuwd naar andere jeugdboeken of vakliteratuur? Bezoek dan de themapagina Reviews.

Pagina Lezen en leesbevordering
projecten

.

Dankjewel, Uitgeverij Lemniscaat, voor het opsturen van dit boek.

Dit blogartikel bevat partnerlinks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.