Minecraft in mijn klas

Minecraft in mijn klas

In dit artikel lees je hoe ik Minecraft inzette in mijn groep. In die tijd had ik voor elke leerling een tablet.

Wat is Minecraft?

Minecraft is digitale, driedimensionale wereld waarin deelnemers allerlei dingen kunnen bouwen. Je kunt het vergelijken met digitale LEGO šŸ™‚

Op deze site vind je een heel goede uitleg. Hier staat (voor beginners) bovendien heel helder beschreven hoe je een eenvoudig huis bouwt.

Wat leren kinderen van Minecraft?

Naast het bouwen van allerlei zaken leren kinderen veel meer. Marjolein Schel noemt in haar artikel op de site van Ouders van nu een aantal voordelen van Minecraft.

Een aantal voordelen:

 • Kinderen oefenen met veel onderdelen van meetkunde. Ze leren nadenken over hoe bouwwerken, schaduwen, spiegelbeelden en plattegronden in elkaar zitten, dit in gedachten voor zich te zien en te bedenken hoe ze een bouwwerk het beste kunnen aanpakken.
 • Het zelfvertrouwen van kinderen groeit als ze zien dat ze met  Minecraft alles net zo goed kunnen als volwassenen. Of misschien nog beter!
 • Kinderen leren abstract denken en denken in oplossingen.
 • Werken in Minecraft stimuleert de creativiteit.
 • Kinderen leren doorzetten.
 • Kinderen werken samen als team (in de multiplayermodus).
 • Minecraft brengt de liefhebbers van het spel samen. Hierdoor worden sommige kinderen socialer.

Ook Sonja Morbe (specialist hoogbegaafdheid) vertelt enthousiast over Minecraft. In dit artikel is onder andere te lezen dat kinderen die in Minecraft werken, aangesproken worden op de hogere denkniveaus (analyseren, creƫren, evalueren). Bovendien spreekt Minecraft de kinderen aan op vaardigheden zoals plannen, organiseren, flexibiliteit, creativiteit, werkgeheugen en volgehouden aandacht.

Minecraft in mijn klas

Omdat ik sinds 2014 voor elke leerling een tablet tot mijn beschikking heb, ben ik altijd op zoek naar manieren om ze in te zetten. Zo gebruiken we ook Minecraft om dingen (van en met elkaar) te leren.

In onze klas maken we de volgende afspraken:

 • We zetten de Multiplayer uit. Op deze manier heeft iedereen een eigen wereld en kom je niet bij elkaar in de wereld. Je kunt de Multiplayer uitzetten in Options.
 • We werken in de Creative Modus. Dit houdt in dat je onbeperkte grondstoffen en bouwmaterialen hebt. Bovendien heb je een onbeperkt aantal levens. In deze modus komen geen zombies voor, die jou of je bouwwerken kunnen aanvallen. In de Creative Modus kun je vliegen. Je kunt dus niet van een berg vallen. Ook kun je niet verdrinken.

Opdrachtkaarten

Met behulp van verschillende sites heb ik 40 opdrachtkaarten gemaakt. Op elke kaart staat een opdracht om iets in Minecraft te bouwen.

Minecraft in mijn klas

Meer inspiratie

Heel-veel-keuzeopdrachten-voor-in-de-weektaak

6 gedachtes over “Minecraft in mijn klas

 1. Marcia maart 2, 2019 / 9:37 am

  Het ziet er goed uit en bedankt voor je tijd. Ik heb wel een vraag. Moet je een account aanmaken en is dat gratis?

  • juffrouwfemke maart 2, 2019 / 11:28 am

   Bedankt voor je reactie!
   Minecraft is een app die je moet downloaden in de Appstore of Playstore.
   De app kost ā‚¬ 7,00 per account.

   • Amerilys november 3, 2019 / 7:51 pm

    7 euro per leerling? Of kunnen ze op eenzelfde account?
    Groetjes

 2. Katrien juli 30, 2021 / 5:06 pm

  Moet je per leerling een account hebben of kunnen ze allemaal op hetzelfde account (kunnen er dan meerdere leerlingen tegelijk spelen?)?
  Groetjes en bedankt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.