Negen redenen om Exit Tickets te gebruiken in je groep

Negen redenen om Exit Tickets te gebruiken in je groep.

In februari 2018 rondde ik de cursus “Teach Like A Champion 2.0” af. Aan de hand van het gelijknamige boek maakte ik kennis met een aantal technieken. De technieken uit het boek zijn verzameld door de schrijver, Doug Lemov. Hij observeerde verschillende (excellente) leraren en verzamelde effectieve manieren van lesgeven. Bijvoorbeeld hoe leraren rondliepen, alle leerlingen bij de les wisten te betrekken, gerichte vragen stelden en een positieve toon aansloegen. Deze manieren gaf Lemov een naam en een beschrijving. Zo ontstonden er 62 concrete technieken, die na het lezen direct in de klas kunnen worden ingezet.

Wat is een Exit Ticket?

Een Exit Ticket (in de Nederlandse vertaling “Afzwaaier” genoemd) is een vraag, opdracht of een aantal korte vragen aan het eind van een les. De leerlingen beantwoorden deze snel en kort en leveren hun Exit Ticket in. Als leerkracht kun je met de Exit Tickets van alle leerlingen controleren of de lesstof goed is begrepen. Belangrijk aan Exit Tickets is dat ze kort en eenvoudig zijn.

Voorbeelden van Exit Tickets die je zelf kan aanpassen vind je hier.

exit-tickets-plaatje socials

Negen redenen om Exit Tickets te gebruiken in je groep

In dit weblog geef ik je negen redenen waarom je de techniek “Exit Ticket” zou moeten gebruiken.

1. Controle van begrip

Het inzetten van Exit Tickets is een geweldige manier om te beoordelen wat leerlingen hebben geleerd en wat ze hebben begrepen van de les. Het is ook een goede manier om op een informele manier de voortgang van je leerlingen te meten.

2. Focus tijdens de les

Met het gebruiken van Exit Tickets laat je zien dat je van je leerlingen verwacht dat ze zich tijdens jouw lessen focussen en goed meedoen. Ze weten namelijk dat ze bij sommige lessen een Exit Ticket kunnen verwachten.

3. Differentiatie in je volgende les

Exit Tickets kunnen gebruikt worden als uitgangspunt voor een volgende les. Door in de laatste minuten van je les Exit Tickets te gebruiken, krijg je informatie die anders misschien onopgemerkt was gebleven. Met deze informatie kun je de (instructie) van je volgende les aanpassen op basis van de behoeften van je leerlingen. Sommige leerlingen geef je extra instructie, terwijl anderen al vooruit kunnen werken.

4. Goed uitgelegd?

Het inzetten van Exit Tickets is een goede manier om te beoordelen of je als leerkracht alles goed hebt uitgelegd. Als meer dan de helft van je leerlingen de opdracht fout beantwoordt, weet je dat je uitleg tekort schoot.

5. Betrokkenheid

Leerlingen die normaal gesproken hun vinger tijdens de les niet opsteken, kunnen door het inzetten van Exit Tickets toch hun betrokken bij de les aantonen.

6. Communicatie

Het inzetten van Exit Tickets zorgt voor een verhoogde communicatie tussen jou als leerkracht en de leerlingen. Je kunt bijvoorbeeld via de Exit Ticket vragen wat de leerling van de les vond of welke vragen hij nog heeft.

7. Reflectie

Het inzetten van Exit Tickets kan een manier zijn voor leerlingen om na te denken over hun eigen leerproces en dat proces te beoordelen. Als leerlingen bepaalde dingen van de lesstof niet begrijpen, kunnen Exit Tickets helpen om het probleem te identificeren.

8. Individueel afscheid nemen

Als je de Exit Tickets aan het eind van de dag laat invullen en laat inleveren als de leerlingen de Tickets hebben ingevuld, kun je individueel afscheid nemen van al je leerlingen. Als leerkracht ga je bij de deur staan en laat je je leerlingen hun Ticket aan jou geven als ze klaar. Op deze manier kun je iedereen individueel gedag zeggen.

9. Veelzijdigheid

Exit Tickets zijn buitengewoon veelzijdig. Je kunt ze, wat zowel lay-out als inhoud betreft, helemaal zelf vormgeven. Exit Tickets kunnen digitaal, verbaal, schriftelijk en zelfs op kladblaadjes of post-its worden gebruikt.
Je kunt ten minste vier functies onderscheiden bij het gebruik van Exit Tickets:

  • gegevens van je leerlingen verzamelen
  • het stimuleren van zelfanalyse van leerlingen
  • je instructie voor de volgende les voorbereiden
  • open communiceren met de leerkracht

Download

Voorbeelden van Exit Tickets die je zelf kan aanpassen vind je hier.

negen redenen om Exit Tickets te gebruiken in je groep

Meer Teach Like a Champion:

manieren niet-verstoorbaar in grijpen

In dit artikel staan partnerlinks.

Bronnen:

Boek: Teach Like a Champion 2.0, Doug Lemov
https://teachlikeachampionjordan.weebly.com/exit-ticket.html
https://litinfocus.com/11-compelling-reasons-use-exit-tickets/
https://templates.office.com/en-us/Exit-tickets-TM44563831

Een gedachte over “Negen redenen om Exit Tickets te gebruiken in je groep

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.