Review: Palmbomen op de Noordpool

Palmen

Het boek

In het boek “Palmen op de Noordpool” lees je alles over klimaatverandering.
Naast dat het boek heel informatief is, is het ook grappig, helder en toegankelijk geschreven en heel aantrekkelijk vormgegeven. De illustraties van Wendy Panders zijn zowel informatief als grappig en verduidelijken bovendien de tekst.
In het voorwoord wordt de titel van het boek uitgelegd.
Daarna neemt Marc ter Horst je in tien hoofdstukken mee in de wereld van klimaatverandering. Hij vertelt onder andere over de vroege geschiedenis van het klimaat, de oorzaken en gevolgen (van de gevolgen) van klimaatverandering en over de energie van de toekomst.
Het laatste hoofdstuk heet “Welles & nietes”. Speciaal voor mensen die het allemaal wel mee vinden vallen met die klimaatverandering. En … let op … spoiler-alert! … in dit hoofdstuk bekent Marc dat hij op sommige momenten ook een ‘soort klimaatontkenner’ is.
Wat mij betreft is dit boek écht een aanrader voor thuis en op school. Voor kinderen vanaf een jaar of 9, maar ook voor ouders, leerkrachten en iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Bingo

Achterin het boek vind je verschillende klimaatbingo’s voor de toekomst. Dat maakt dit boek extra lang houdbaar. 😊
Gebaseerd op de promotiekaart die Marc en Wendy samen ontwikkelden heb ik een Bingo “dingen die je zelf kunt doen tegen klimaatverandering” gemaakt.
Je kunt hem downloaden door op de afbeelding te klikken.

bingo klimaatverandering afbeelding

Prijzen

“Palmen op de Noordpool” ontving in 2019 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury (maar helaas geen penseel voor de geweldige illustraties van Wendy Panders) en het staat op de longlist van de Jan Wolkersprijs. Het boek won de Glazen Globe voor het beste geografische jeugdboek en is bovendien gekozen als een van de Best Verzorgde Boeken van 2018.

Lesmateriaal

Dit boek zou wat mij betreft in elke bovenbouw van de basisschool en onderbouw van het voortgezet onderwijs moeten staan. Het is te gebruiken als bron in projecten en lessen over klimaatverandering, milieu en duurzaamheid, maar ook bij thema’s zoals nepnieuws, voedselketens, arm & rijk en ecosystemen. Bovendien lenen de teksten zich goed voor een les begrijpend lezen of Close Reading.
Op de website van Marc ter Horst kun je het artikel “Stoomcursus klimaatverandering” downloaden met lesideeën, snelle proefjes en praktische opdrachten rondom klimaatverandering.
Op diezelfde website vind je meer dan 30 bronnen over klimaatverandering die bruikbaar zijn in de les voor bovenbouw basisonderwijs en/of onderbouw voortgezet onderwijs.
Jos Walta maakte een uitgebreide lesbrief bij het boek.

Palmen    Koop dit boek op Bol.com

 

Dit blogartikel bevat opgestuurde producten, maar het maakt de review niet minder eerlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.