Review: Teken je les

Teken jij weleens in jouw les? Tekeningen kunnen helpen om de leerstof te verduidelijken. Tekeningen kunnen jouw leerlingen helpen om de leerstof te begrijpen, te analyseren en te onthouden.

Maar ik kan helemaal niet tekenen!

Als je meer wil tekenen tijdens je les, is het boek ‘Teken je les’ van Rachel Levi heel geschikt voor jou. En het goede nieuws is: je hoeft helemaal niet goed te kunnen tekenen. Rachel laat in haar boek zien hoe je beeldtaal op een simpele en snelle manier in je lessen kunt gebruiken.

boek

Opbouw van het boek

Deel 1 – Achtergrond en onderbouwing

In deel 1 leer je dat tekenen van alle tijden is en wetenschappelijke inzichten het belang van tekeningen ondersteunen. Je krijgt in dit deel onder andere een kleine geschiedenis van de visuele taal.

Deel 2 – Tekenen inzetten als taal

Deel 2 start met het visuele alfabet. Het zijn basisvormen die je later kunt combineren tot een heel rijke taal.
Vervolgens ga je een visuele woordenschat opbouwen. Aan de hand van de vraagwoorden wat, wie, waar, waarom, wanneer en hoe ontwikkel je een uitgebreide beeldtaal.

visueel alfabet            basisvormen

Deel 3 – tekeningen toepassen in de klas

In dit deel laat Rachel je verschillende manieren zien waarop je tekeningen in kunt zetten in de klas. Denk aan visuele geheugenkaarten, visuele uitleg bij lessen, schema’s, venndiagrammen en mindmaps. Alle toepassingen zijn ingedeeld aan de hand van de denkniveaus van de taxonomie van Bloom.

visuele ankerplaat

Deel 4 – tekenen als onderdeel van de schoolcultuur

In het laatste deel van het boek leer je hoe je tekeningen zinvol kunt gebruiken bij klassenmanagement, zorg, signalering en visievorming. Rachel geeft voorbeelden van hoe je afspraken zichtbaar kunt maken. Ook laat ze zien hoe je met tekeningen kunt verhelderen wat er speelt en kunt bepalen wat een volgende stap kan zijn in signalering

visie

Website

Bij dit boek hoort de website www.tekenjeles.nl/. Hier vind je verschillende downloads, zoals templates en oefenmateriaal.

Mijn mening over het boek

Ik vind dit een heel praktisch boek met een duidelijke, overzichtelijke inhoud. Het boek helpt je stap voor stap om tekenen te integreren in je les. Naast dat er heel veel voorbeelden in staan die je zo in je onderwijspraktijk kunt toepassen zie ik mogelijkheden voor de tekenlessen. Je zou elke week 10 minuutjes uitleg aan de kinderen kunnen geven over basisvormen en visuele woordenschat. Ik verwacht dat de ‘tekenskills’ van mijn leerlingen dan wel beter worden. Kortom: ik ben heel enthousiast en ik ga ermee aan de slag! Het is echt een aanwinst voor mezelf en mijn leerlingen!

boekKoop dit boek op Bol.com

Dit blogartikel bevat opgestuurde producten, maar het maakt de review niet minder eerlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.