Wat je over dieren kunt leren

Gastblog door Bram Stuijfbergen

Kinderen zijn vaak erg gefascineerd door dieren. Ieder kind heeft wel een favoriet dier, bij meisjes zijn paarden en konijnen vaak favoriet en bij jongens  leeuwen, tijgers of haaien. Dieren zijn ook heel erg interessant. Welk dier zou jij willen zijn, als je mocht kiezen?

Leren over dieren

Je kunt erg veel leren over dieren. Het is leuk om na te gaan welke soorten dieren er allemaal zijn. Daarbij is het leuk om te bekijken hoe de mens de indeling van het dierenrijk heeft gemaakt. Op welke eigenschappen worden de dieren ingedeeld? En wat is nou het belangrijkste verschil tussen bijvoorbeeld zoogdieren en vissen? Behoren wij zelf tot het dierenrijk? En is de mens dan gewoon een dier of zijn er wezenlijke verschillen? Heel interessante vraagstukken waar je met kinderen over kan discussiëren. Laat kinderen ook vooral zelf vragen stellen. Zo raken ze meer betrokken en komen ze echt te weten waar ze nieuwsgierig naar zijn.

De evolutie van dieren

Door meer te weten te komen over dieren, komen we ook  meer te weten over ons zelf. De evolutie van dieren is een interessant onderwerp om bij stil te staan. Je kunt nagaan welke dieren uit welke andere soorten zijn geëvolueerd. Hoe is de wetenschap dit te weten gekomen en welke bewijzen zijn er die dit ondersteunen?  Interessant feitje is bijvoorbeeld dat ons staartbeen afstamt van onze aapachtige voorouders die nog een staart hadden. Wist je ook dat walvissen nog botten in hun lijf hebben die afstammen van zoogdieren die op het land liepen (bekkenbotten).  Naast les over de evolutie is het ook super interessant om de anatomie van dieren en mensen te bestuderen. Ook als je de anatomie van dieren en mensen vergelijkt, zul je zien dat deze erg op elkaar lijken.

evolutie van dieren

Levenscycli van dieren

Wat zeker ook  boeiend is om in de klas te behandelen zijn de verschillende levenscycli van dieren. Zo hebben bepaalde soorten zeer bijzondere stadia die doorlopen worden in hun leven. Zo heb je de kikker die van eitje naar kikkervisje gaat en daarna pootjes ontwikkelt om tot een volwassen kikker te groeien. De vlinder begint zijn leven als rups en verpopt in een cocon om naar een mooie vlinder te veranderen. En wat dacht je van de cyclus van een zalm die als hij geboren wordt, hoog boven in de rivier, zich laat mee voeren naar de zee, daar groot en sterk wordt en bij zijn volwassenheid weer de rivier optrekt om daar te paren en te sterven. Waarna de cyclus zich weer herhaalt.

vlinder    kikker anatomisch

Dierfiguren

Ik blijf me verbazen over hoe de natuur in elkaar zit en hoeveel je over het dierenrijk te weten kan komen. Voor interessante dierfiguren, prehistorie en meer kun je een kijkje nemen op www.diermodel.nl. Diermodel is een webwinkel die gespecialiseerd is in modellen van dieren, educatief materiaal en dinosaurussen. De winkel heeft een groot aanbod van wel 2000 kunststof modellen waaronder de bekende Schleich dieren. Hier zijn ook levenscycli en anatomische modellen verkrijgbaar. Dus neem snel een kijkje!

diermodel 1234

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.