Klokkijken met de Blue-Bot

Klokkijken met de Blue-Bot. Lees hier hoe  juf Kimberly dat in haar groep doet. Bovendien kun je haar Blue-Botkaarten gratis downloaden. Hiermee oefenen de kinderen het klokkijken van hele, halve en kwart uren.

Wat is een Blue-Bot?

Een Blue-Bot is een doorzichtige vloerrobot.

Pijlknoppen

Op de Blue-Bot zitten vier pijlknoppen. Hiermee kun je:

  • vooruit
  • achteruit
  • een 90-graden-bocht naar links
  • een 90-graden-bocht naar rechts

Andere knoppen

Daarnaast heb je de knoppen

  • go
  • pauze
  • stoppen

Wat kan je er mee?

Met de Blue-Bot leren kinderen programmeren. Bovendien kun je door middel van programmeren andere (leer)doelen bereiken.

Matten

Er bestaan verschillende vloermatten die je kunt gebruiken bij de Blue-Bot. Er zijn matten met 24, 25 of 36 vakjes. Er zijn themamatten en transparante matten. Deze transparante matten zie je het vaakst op scholen. Voor deze matten kun je zelf verschillende kaarten maken.

Klokkijken met de Blue-Bot

Bij het vakgebied rekenen en het onderdeel klokkijken heeft juf Kimberly een aantal opdrachten gemaakt.

Opdrachten

Juf Kimberly heeft de kaartjes gemaakt van analoge klokken en kaartjes met de tijd in woorden. De klokkaartjes stopt ze ik in de transparante mat. De leerlingen krijgen een stapel kaartjes met daarop de tijd in woorden. Eén leerling draait een kaartje van de stapel op. De leerling links van hem gaat op zoek naar de klok en programmeert de Blue-Bot naar de analoge klok die erbij hoort. Gaat de Blue-Bot naar de juiste klok toe, dan mag de leerling die de Blue-Bot heeft geprogrammeerd het kaartje houden. Is het niet goed, dan mag de leerling daar weer links van proberen de Blue-Bot naar de juiste klok te programmeren. Zo gaan de leerlingen door, tot alle kaartjes op zijn. Wie heeft de meeste kaartjes?

Variatie

Omdat er zoveel klokkaarten zijn, kun je veel variëren. Daarnaast kun je natuurlijk ook de tijden in de mat stoppen en de klokkaarten als stapelkaartjes gebruiken.

Moeilijk?

De groep 7 van juf Kimberly heeft het programmeren heel snel onder de knie. Het is even wennen bij het maken van een slag naar links of rechts. De Blue-Bot draait dan namelijk alleen. Je moet dan nog wel op de knop vooruit drukken om ervoor te zorgen dat je Blue-Bot echt vooruit gaat.

Download

Download hier alle kaarten.

klokkijken met de Blue-Bot

Je vindt juf Kimberly ook op Facebook, Instagram en Pinterest.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.