Review: Juf Naomi klapt uit de school

Gegevens van het boek

Titel: Juf Naomi klapt uit de school
Auteur: Naomi Smits
Illustraties: Mieske
136 pagina’s, paperback
Uitgever: Pica

Informatie over de auteur

Naomi Smits uit de Meern is leerkracht in het basisonderwijs. Misschien ken je haar van haar onderwijscolumns in Trouw. En zo niet, kun je de columns hier lezen. Naast de vele columns heeft Naomi maar liefst twee boeken geschreven. Haar nieuwste boek heet ‘Eh… juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?’. En haar eerste boek bespreek ik in deze review 😊 .

Illustraties

Het boek is prachtig geïllustreerd door Mieske.
Meer van haar werk vind je via Mieske.nl.

Juf Naomi klapt uit de school

Naomi’s eerste boek heet ‘Juf Naomi klapt uit de school’. En uit de school klappen doet ze! Dit boek gaat over (Naomi’s) onderwijs. Zelf noemt ze haar boek ‘een soort onderwijsbiografie’. Naomi vertelt aan de hand van haar persoonlijke verhaal en onderwijscarrière. Ze heeft veel passie voor het vak van leerkracht. In het boek vind je naast hilarische anekdotes en grappige opmerkingen van leerlingen ook aanbevelingen voor Pabo’s en adviezen aan (startende) leerkrachten. Verder geeft Naomi praktische tips om werkdruk aan te pakken en geeft ze relatieadvies voor het werken met een duo-partner.

Mijn mening

Met de deur in huis: dit is dus echt een heel fijn boek! Het leest alsof ik met Naomi aan het kletsen ben, zoals ik dat met collega’s of vriendinnen (die ook leerkracht zijn) doe. Alles wat Naomi schrijft is heel herkenbaar. Ook ik was ooit die student met geweldig leuke stages. Maar ook de stagiair die geen klik had met haar mentor en afgerekend werd op mijn visie en werkwijze ( en het feit dat mijn hart alles behalve bij de kleuters ligt 😊 ).

Het boek staat vol inspirerende, eerlijke, grappige en wijze verhalen voor startende, fulltime en parttime leerkrachten.  Daarnaast heeft Naomi, samen met collega-leerkracht Marjon Griffioen, een paar suggesties voor de Pabo op papier gezet. Als ik er dan eentje mag citeren, waarin ik me 100 % kan vinden: “Leg de focus op goed lesgeven en een goed pedagogisch klimaat.”

Voor mij persoonlijk is er nog iets bijzonders aan dit boek. Mijn compagnon-vriendin Esther belde mij op en vroeg: ”Heb je het boek al uit? Nee? Kijk eens op bladzijde 49!” Dat deed ik en daar zag ik dat Naomi mij noemde in één adem met juf Maike, juf Inger, de klas van juf Linda en Esther van Bovenbouwwereld. Hoe bijzonder is dat?!

Naomi, bedankt voor dit ontzettend fijne boek dat vooral heerlijk herkenbaar, en soms helaas herkenbaar is. Ik heb genoten van het lezen van jouw onderwijsbiografie met tips voor meer selfcare en me-time, een onderwijs-playlist, jouw tien geboden voor stagebegeleiders en je tips voor een fijne communicatie met ouders.

Dit blogartikel bevat opgestuurde producten, maar dat maakt de review niet minder eerlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.