Welkom in het leescafé van juf Renske

Welkom in het leescafé van juf Renske. Lees hier over haar Boekenproeverij en andere ideeën. Download de menu’s, boekenleggers en andere bestanden gratis! Je vindt alle downloads onderaan dit bericht.

Boekenproeverij

Doel

De leerlingen maken kennis met verschillende soorten boeken in de hoop dat ze enthousiast worden om verschillende boeken te gaan lezen.

Benodigdheden

Voor de Boekenproeverij hebben de leerlingen het volgende nodig:

 • verschillende soorten boeken
 • de menu’s uit de download
 • voor elke leerling een pen

Voorbereiding

 1. Maak een keuze welke genres je wil aanbieden. Juf Renske kiest meestal voor vijf genres.
 2. Kies ongeveer tien boeken per genre.
 3. Print de menu’s dubbelzijdig en vouw deze in drieën. Je hebt voor iedere leerling een menu nodig.
 4. Zorg dat de leerlingen hebben een pen hebben, om hun menu in te vullen.

Welkom in het leescafé van juf Renske

Vertel aan de leerlingen dat ze uitgenodigd zijn in het leescafé voor een Boekenproeverij. De leerlingen zitten in een (tafel)groepje bij één van de genres. Bekijk samen het menu. Zij mogen dan een boek pakken en dit gaan ‘proeven’. Het proeven begint met het bekijken van de omslag en het lezen van de achterkant. De leerlingen lezen een aantal bladzijdes en vullen dan hun menu in. Het is niet de bedoeling dat ze het boek uitlezen, maar dat de leerlingen een idee krijgen waar het boek over gaat. Na een bepaalde tijd, schuiven de leerlingen door naar een volgend (tafel)groepje en maken kennis met een ander genre.

Afronding

Na het “proeven” van de vijf genres kun je een aantal leerlingen laten vertellen over de Boekenproeverij. Wil een leerling een boek lezen, dan mag dat natuurlijk! Zijn er meerdere leerlingen die interesse hebben in hetzelfde boek? Trek dan stokjes en maak een lijstje in het boek met reserveringen. Dan weten de leerlingen aan wie ze het boek moeten geven zodra ze het uit hebben.

Welkom in het leescafé van juf Renske

Sticky notes boekenlegger

Een sticky note boekenlegger is een boekenlegger waarmee de leerlingen aantekeningen kunnen maken tijdens het lezen van hun boek.

Voorbereiding

 • Print de boekenlegger voor iedere leerling.
 • Lamineer ze zodat ze langer meegaan.
 • Schaf kleine sticky notes aan (Action, Wibra etc.)
 • Plak onderaan de boekenlegger een aantal sticky notes.

Sticky notes boekenlegger

De leerlingen lezen in hun boek. Dit kan zijn bij het technisch lezen, een opdracht, stillezen of in het boek dat mee gaat om thuis te lezen. Als zij iets tegenkomen, kunnen zij op hun sticky note een van de tekentjes zetten. Vervolgens kunnen ze het plakken bij de zin of bij het stuk tekst waar het volgens de leerling bij hoort. Zo hoeven ze het niet te onthouden, maar kunnen ze wel snel hun gedachte terughalen. Na het lezen kunnen leerlingen nu heel snel iets over hun boek vertellen zonder te hoeven bladeren. Je kunt klassikaal een aantal boeken kort bespreken, of de leerlingen in groepjes hun aantekeningen laten uitwisselen.

Downloads

Download hier de menu’s, de sticky notes boekenleggers en nog twee bestanden die de leerlingen kunnen gebruiken na het lezen van een boek. Tot slot ook nog vier downloads met kaarten die je in boeken kunt steken die je onder de aandacht wil brengen. Even printen op gekleurd papier en lamineren voor extra stevigheid.

Je vindt juf Renske ook op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.