Breuken oefenen met dit Spons-Water-Vuur-spel

Breuken oefenen met dit Spons-Water-Vuur-spel! Dat doet juf Monique in haar groep. Lees gauw verder hoe en download de kaartjes gratis.

Bedoeling

De kinderen spelen het tikspel Spons-Water-Vuur met breuken. Hierbij vergelijken ze steeds twee breuken en bepalen welke breuk het grootst is.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

  • de kaartjes uit de download
  • een groot speelveld zoals het schoolplein of een grasveld

Voorbereiding

Print het blad met breuken uit. Kopieer dit blad. Als je veel kopietjes maakt, heb je veel kaartjes en duurt het spel wat langer. Knip alle kaartjes uit. Lamineer ze, zodat je ze veel vaker kunt gebruiken.

Breuken oefenen met dit Spons-Water-Vuur-spel

Speel het spel in een grote ruimte, het liefst buiten op het plein of een veld. Eén persoon is de gever. De kinderen halen bij de gever een kaartje (met een breuk erop) en rennen het speelveld in. De kinderen proberen elkaar te tikken.

Getikt?

Is een kind getikt, dan laten beide kinderen hun breuk zien. Het kind met de grootste breuk, krijgt de breuk van de ander.

Evenveel?

Dan gaat het spel gewoon door.

Breuk inleveren

Het kind dat de breuk moet inleveren, haalt opnieuw een breuk bij de gever. Het kind dat de breuk gekregen heeft van een ander, bewaart de breuk. Deze leerling speelt verder met het eerst gekregen kaartje.

Breukenmonster

Komt het kind iemand tegen met het breukenmonster, dan moet het al de breuken aan dit kind geven en krijgt vervolgens het breukenmonster. Het kind dat het breukenmonster heeft weggegeven, haalt opnieuw een breuk bij de bank.

Einde van het spel

Als de gever geen breuken meer heeft, stopt het spel. Alle kinderen tellen hoeveel breuken ze hebben gespaard. Het kind met de meeste breuken is de winnaar.

Download

Download hier de spelregels en de kaartjes.

Je vindt juf Monique ook op Instagram.

Meer rekenen of spelend leren?

Zoek je meer ideeën voor je rekenonderwijs? Kijk dan op de themapagina Rekenen. Hier vind je links naar alle blogartikelen, gratis downloads, ideeën en producten in het de categorie Rekenen.

Ook in de winkel vind je producten voor in je klas. Wat dacht je van de het pakket Dagelijks rekenen op tempo ? Of de mini-projecten, zoals Romeinse cijfers? En natuurlijk het E-book Spelend leren!

rekenen juffrouw Femke
Werkboekje - Romeinse cijfers
E-book Spelend leren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.