Review: Basicly

Juf Renske testte de leeromgeving en het lesmateriaal van Basicly. Hier lees je haar review.

Basicly

Basicly is een platform met een doorgaande digitale leerlijn geschikt voor het werken met Google en Microsoft. Basicly is te benaderen vanaf allerlei devices. Zo kan er bijvoorbeeld naast de Chromebooks waar mijn groep 7/8 mee werken, ook gewerkt worden met apps op een iPad, die in de kleutergroep op onze school aanwezig zijn. Het platform staat vol handvatten om snel met je groep en team wijs te worden in de digitale wereld.

Filmpje – Wat is Basicly?

Implementatie

Met duidelijke video’s en een routekaart kun je het team begeleiden bij de implementatie van digitale geletterdheid. Dit kun je als team helemaal in je eigen tempo doen! De stappen zijn helder omschreven en alle tools die je nodig hebt om in het team aan de slag te gaan worden aangereikt.  
Er is een e-buddy bereikbaar die een intake verzorgt en tijdens het implementatieproces beschikbaar is voor vragen.

Filmpje – Een kijkje op het Basicly platform

Aan de slag in de groep

Je maakt een klas aan zodat je de leerlingen kunt toevoegen en lessen met hen kan delen.
In Basicly zijn er veel diverse thema’s beschikbaar, zo wordt er ook aandacht gegeven aan (hele kleine greep) sociale media, hoe kun je nu effectief zoeken online, maar ook je houding. Al vanaf groep 1/2 is Basicly in te zetten, wat zorgt voor een mooie doorgaande lijn.
Echt een compleet pakket dus!
Zelf zet ik graag de lessen in waarvan ik denk dat de leerlingen het nodig hebben. Helemaal na een periode van thuiswerken, heeft mijn groep 7/8 best al wat basisvaardigheden onder de knie.
Het gebruik van Basicly is erg flexibel: je kunt een leerlijn volgen of lessen naar eigen inzicht klaarzetten voor je groep. De lessen staan overzichtelijk geordend, met een tijdsindicatie. Je kunt de lessen die geschikt zijn voor jouw groep gemakkelijk open zetten.
Er zijn klassikale lessen beschikbaar die ik fijn vind om te geven, want op dit vlak hebben leerlingen instructie nodig ook al lijken de meeste leerlingen digiwijs. Er is heldere informatie voor de leerkracht en je kunt ook inzien welke informatie de leerlingen krijgen als zij de les openen.
Ook kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag met lessen/opdrachten. De leskaarten voor de leerlingen zijn goed omschreven en stap voor stap te volgen. Er wordt soms gebruik gemaakt van populaire programma’s zoals Canva. Hier moet er dan nog wel voor de leerlingen bij Canva zelf een apart account worden aangemaakt.

Voorbereiding en differentiatie

De voorbereidingstijd is minimaal; het is natuurlijk wel handig om te weten welke stappen er worden doorlopen en soms moet je een werkblad voor de leerlingen printen of ander materiaal klaarleggen.
Mijn leerlingen vonden het leuke lessen om mee aan de slag te gaan. De klassikale les, praatplaten, instructievideo’s en quizzen die voor afwisseling zorgen, waren overzichtelijk en duidelijk.
Het platform biedt veel mogelijkheden en heeft veel differentiatie. Leerlingen die de basis onder de knie hebben kunnen bijvoorbeeld aan de slag met een programma als Excel.
De leerlingen uit mijn groep vonden het erg fijn om samen met een opdracht bezig te zijn, dan kunnen ze ook elkaar hulp bieden.

Mijn mening

Wij hebben nog lang niet alle lessen uitgeprobeerd, maar we zijn zeker enthousiast! Het leuke vind ik  om te zien dat leerlingen vaardigheden uit lessen gaan inzetten bij andere opdrachten zoals het maken van een presentatie (allerlei flitsende animaties waren populair haha!).
Mochten jullie als team op zoek zijn naar een complete leerlijn dan zou ik zeker Basicly willen adviseren om te bekijken/ uit te proberen!

Je vindt juf Renske ook op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.