Over de streep in de klas

Over de streep in de klas.

Hoe is de sfeer in jouw klas? Zijn de leerlingen zich bewust van hun gedrag? Met deze activiteit van juf Angéla en juf Inge maak je gedrag en gevoel bespreekbaar.

Bedoeling

De leerlingen geven per stelling aan of deze op hen van toepassing is.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je een aantal stellingen uit de presentaties (download) nodig.

Voorbereiding

Leg de kinderen uit wat de bedoeling is en zorg voor twee duidelijke kanten in je lokaal. Maak in het midden van je lokaal een streep met bijvoorbeeld gekleurd tape of touw.

Over de streep in de klas

Laat een stelling zien. Geef de kinderen even denktijd. Op jouw teken gaan de leerlingen staan aan de kant die op hen van toepassing is. Je kunt na elke stelling kiezen of je die bespreekt, of dat je een aantal kinderen laat vertellen, of dat je (nog) niets bespreekt.

Je kunt afspreken dat kinderen elkaar het ‘respect’ teken kunnen geven (zoals in het TV-programma vroeger. Wat ook mooi is, is een hartje maken met de handen. Op die manier geven kinderen aan dat ze respect hebben voor de mening en het gevoel van hun klasgenoten.

Grapje!

Een van de presentaties gaat over grapjes. Is het een leuk grapje, of een verkeerd grapje? Wat vinden jij en je leerlingen? En wat doe je als je er verschillend over denkt?

De stellingen in deze presentatie sluiten goed aan bij het prentenboek Grapje! en het lesmateriaal dat gemaakt is voor de Week Tegen Pesten 2022.

Download

Download hier de presentaties met stellingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.