Review: Tekenen in de klas

Juf Angéla

Juf Angéla testte een cursus van Tekenen in de klas, namelijk ‘Kickstart je Tekenskills’.

Hier lees je haar review.

De cursus Kickstart je Tekenskills

De cursus is gemaakt en wordt gegeven door Harriët Robijn, ook wel bekend als het gezicht achter ‘Teken in de klas’. Tekenen in de Klas biedt cursussen aan om tekenen en tekeningen onderdeel te maken van jouw les. De cursus Kickstart je Tekenskills is een online omgeving die altijd beschikbaar is en waar je zelf kan beslissen wanneer je een module volgt.

Deze online cursus bestaat uit vier simpele, duidelijke modules, met informatie die je direct in de praktijk kunt toepassen. De cursus bevat simpele tekeningen, voorbeelden, een E-book, samenvattingen, opdrachten en video’s die goed te volgen zijn. Eenmaal de cursus aangeschaft, word je ook toegevoegd in besloten Instagram omgeving waar Harriët naast de module nog meer inspiratie en voorbeelden deelt. Zo blijft Harriët je ook na de cursus motiveren, enthousiasmeren en inspireren.

Waarom zou je de cursus Kickstart je Tekenskills willen volgen?

De reden waarom ik de cursus ben gaan volgen is niet om mijn expressielessen te verrijken, maar mijn instructie te versterken. Je leest het goed: tekenen tijdens de instructie. Om bijvoorbeeld voorkennis te activeren, iets duidelijk te maken, mijn woorden visueel te maken, maar bovenal: om beter samen te vatten. Niet alleen voor mij tijdens de instructie waardevol, maar nóg beter tijdens de verwerking van de les wanneer de leerlingen zélf aan de slag gaan.

Met de komst van het digitale tijdperk worden veel lessen namelijk gemaakt in een online omgeving. Het is sneller, je kan de lessen opslaan en je kan ze opleuken met afbeeldingen. Alleen vergeten we vaak dat de informatie daardoor niet altijd meer juist wordt opgenomen door de kinderen. Zonder dat wij het door hebben zijn wij als leerkrachten geneigd om zoveel mogelijk informatie te delen (zeker met alle technologische mogelijkheden), waarbij de leerlingen lang niet alles opslaan en wij leerkrachten de leerlingen dus eigenlijk overladen met informatie. Ik maak mezelf er ook schuldig aan. Dus wilde ik teruggaan naar de kern: een proces waarin je kinderen meeneemt in het proces van schrijven en tekenen. Interessant weetje: Tijdens het tekenen en schrijven verwerkt je brein twee keer de informatie (namelijk auditief – de gesproken uitleg) en visueel (met tekenen).

Tijdens de verwerking van de les zijn aantekeningen maken (Duel Coding) een ondersteuning van het geheugen. Hoe minder realistische tekeningen, hoe beter het blijft plakken. En laat Harriët dat nou net aanbieden in haar cursus.

Voor wie is de cursus van Tekenen in de klas?

Deze cursus is niet voor iedereen geschikt. Harriët geeft aan dat de cursus het beste aansluit als je er blanco in gaat en nog geen ervaring hebt met tekenen. Als je op zoek bent naar verdieping in het toepassen van tekenen in de klas, dan sluit haar andere cursus beter aan. Heb jij helemaal geen ervaring met tekenen? Of geen idee hoe je moet starten? Of zoek je begeleiding (stap-voor-stap)? Dan is de cursus kickstart je Tekenskills de ideale cursus om te volgen.

Hoeveel tijd kost het?

De cursus bestaat uit vier modules met iedere module gemiddeld drie filmpjes van ongeveer 45 minuten.

review tekenen in de klas

Mijn mening

Ben je al een beetje ervaren of heb je al een idee hoe je tekenen in de les aan kan bieden? Dan is, zoals Harriët zelf ook zegt, deze cursus niet aan te raden om te volgen. Mijn eigen ervaring is dat de cursus dan veel al herhaling is en de informatie wellicht niet meer nieuw voor je is. De bijbehorende opdrachten zul je dan waarschijnlijk overslaan – deed ik wel – waardoor je zo door de cursus fietst.

Ondanks dat de informatie bekend klonk, was het daarentegen wel weer een fijne opfrisser. De cursus kickstart je Tekenskills vond ik namelijk een fijne workshop om te volgen. Eenvoudig, inhoudelijk, maar vooral erg praktisch.

Harriët heeft niet alleen mij (weer) aangezet tot tekenen in mijn lessen, maar ook heeft ze indirect meerdere leerlingen weten te motiveren tot tekenen tijdens het leren. “Juf, mag je ook een sketchnote maken?” De filmpjes zijn zo duidelijk en helder, dat je ze ook in de klas kan laten zien. Mijns inziens een toegevoegde waarde, zonder dat Harriët dit zelf door heeft gehad of het haar intentie was. Daarnaast ook weer eventjes het besef dat aantekeningen maken (Duel Coding) het geheugen ondersteunt en dat je dat (o.a. als leerkracht) pas kan realiseren als de plaatjes (op het bord) minder realistisch en na te tekenen zijn. Een hele fijne instap cursus voor tekenen (in de klas)! 

Naast de cursus is Harriët zelf ook erg toegankelijk. Via instagram kan je haar gemakkelijk bereiken en vragen stellen. Een bruisende persoonlijkheid die graag met je meedenkt! Dit heb ik zelf als zeer prettig ervaren.

Neem zeker een kijkje op haar eigen website voor nóg meer informatie
https://www.tekenenindeklas.nl/kickstart

Of volg Harriët op Instagram voor een dagelijks portie inspiratie: @tekenenindeklas

Je vindt juf Angéla ook op Instagram. Daar heet ze Juf van de bovenbouw.
Juf Angéla verkoopt ook prachtig lesmateriaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.