Lesactiviteiten bij het boek Sinterklaas

logo juf Fem

Lesactiviteiten bij het boek Sinterklaas – door juf Fem

Nadat ik het prentenboek ‘Sinterklaas’ binnenkreeg, bedacht ik een aantal lesideeën in combinatie met dit prachtige boek, geïllustreerd door Charlotte Dematons. 

Het boek Sinterklaas, door Charlotte Dematons

Sinterklaas, herzien door Charlotte Dematons, is een prachtig prenten, kijk- en zoekboek dat op 16 oktober 2023 (opnieuw) werd gelanceerd. De nieuwe versie heeft enkele opvallende wijzigingen ondergaan. Het boek heeft een nieuwe nachtblauwe omslag, het landgoed en de pieten zijn geüpdatet en er zijn nieuwe ‘verhaallijntjes’ toegevoegd. 

‘Sinterklaas’ verscheen oorspronkelijk in 2007 en werd in 2008 bekroond met een Gouden penseel. Het was één van de populairste sinterklaasboeken in Nederland! In 2017 werd het op verzoek van Charlotte niet meer herdrukt en heeft ze twee jaar lang gewerkt aan de vernieuwde versie. 

Enkele jaren geleden schreef Charlotte een brief aan Sinterklaas en de Pieten met het verzoek om bij hen te mogen langskomen. Na lang nadenken kreeg ze toestemming om een week op het landgoed in Spanje te verblijven. Daar tekende ze het grote huis, de werkplaats, de stoomboot, de Sint-Nicolaasschool en de hofjes van de Thuispieten.  

Veranderingen

Omdat er sindsdien zoveel is veranderd, is Charlotte opnieuw naar Spanje gereisd. Tot haar verbazing bleek dat alle Pieten nu in een door henzelf ontworpen Pietenflat wonen, compleet met een klimmuur. De zolder is omgetoverd tot een bibliotheek (geweldig! 🤩) en er hangt een enorm flatscreen om films te kijken of te gamen. Zelfs de stoomboot is verbeterd. De meeste Pieten slapen nu bovendeks, behalve degenen die dat niet willen. Binnenkort worden steenkolen vervangen door elektriciteit of waterstof. De zonnepanelen zijn al geïnstalleerd. Het vermoeden bestaat dat iedereen, zelfs Sinterklaas, een mobiele telefoon heeft, hoewel Charlotte dat niet durfde te vragen 😬.

Dit prachtige prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, maar zal zeker ook volwassenen aanspreken vanwege de prachtige illustraties waar je uren naar kunt kijken en telkens weer iets nieuws in zult ontdekken. De bijbehorende ‘Sinterklaaskrant’ maakt de beleving compleet. Naar mijn mening is dit prentenboek een magisch spektakel dat zelfs mijn ‘Sinterklaas sprankel’ weer helemaal aanwakkert!  

Lesactiviteiten bij het boek Sinterklaas

In combinatie met dit boek heb ik één lesbrief geschreven: ‘Het verhaal.’ In ‘Het verhaal’ schrijven de kinderen een verhaal dat zich afspeelt in de werkplaats van Sinterklaas! De lesbrief, een voorbeeld verhaal en het werkblad zijn te vinden in één document. 

Daarnaast heb ik nog een extra document toegevoegd met acht aanvullende ideeën. De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt zelfs budgetteren met de kinderen en het boek koppelen aan een rekenles of een aardrijkskunde: navigatie, werelddelen, kaartlezen, plattegronden, enzovoort), maar deze lesbrief en de lijst met acht ideeën bieden in ieder geval een solide startpunt om mee te werken! 

Download

.

Lesactiviteiten bij het boek Sinterklaas

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Bovendien verkoopt juf Fem haar mooie materiaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Ook interessant!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.