Werkbladen woordenschat

Werkbladen woordenschat šŸ¤©

Deze werkbladen liet juf Mar al eerder op Instagram zien. En nu deelt ze alle documenten met ons! Download ze onderaan dit bericht.

Woordenschat uitbreiden

Voor het leren van nieuwe woorden is doelgerichte didactiek nodig. Het uitbreiden van de woordenschat doe je in vier fasen:

  1. Voorbereiden
  2. Semantiseren
  3. Consolideren
  4. Controleren.

Motivatie en herhaling zijn de sleutelwoorden voor het succesvol leren van woorden. Hoe meer interesse, hoe soepeler het leerproces verloopt.

Werkvormen en spelletjes

Hoe houd je het oefenen en herhalen van woorden leuk en welke werkvormen zet je in? Er zijn talloze consolideerspelletjes die je kunt gebruiken om woorden te oefenen. Denk hierbij aan woordbingoā€™s, Galgje, woorden tekenen of uitbeelden (waarbij de leerlingen raden) en rollenspelen. Of kies voor een creatieve manier om de woorden te herhalen en te oefenen: een woorden-vierkant of een woordendoodle. De kinderen kiezen woorden uit het woordpakket uit die ze extra willen oefenen. Die schrijven ze op een creatieve manier op, leggen in eigen woorden uit wat het woord betekent en maken er een passende tekening bij.

Werkbladen woordenschat

De werkbladen woordenschat bestaan uit:

  • een woordendoodle, waarbij de leerlingen woorden tekenen;
  • een woordenvierkant, waarin de leerlingen onder andere een synoniem van het woord schrijven en het woord in een zin gebruiken;
  • een woord van de week, waarbij de leerlingen onder andere de definitie, de woordsoort, een synoniem en het tegenovergestelde van een woord bepalen en noteren.

Plan meerdere momenten in de week om de woordenschat te oefenen. Dat is veel efficiƫnter dan ƩƩn keer per week een lange les.

Download

Download hier de werkbladen.

.

Je vindt juf Mar ook op Instagram.

.

Meer inspiratie

persoonlijk oefenplan in de bovenbouw

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.