Vijf Denkvierkanten voor het thuisonderwijs

Vijf Denkvierkanten voor het thuisonderwijs.

Door juf Roelien.

Speciaal voor deze periode deel ik vijf Denkvierkanten voor het thuisonderwijs.

WODB

Jaren geleden werkte ik al met Denkvierkanten in de klas, maar toen had het die naam nog niet. Ik kende het als WODB (Which One Doesn’t Belong?), zoals mijn Canadese nicht en tevens leerkracht het gebruikte bij haar lessen. Ik was eigenlijk alweer vergeten dat ik deze nog had, netjes in een map verzameld. šŸ™‚

Delen

Toen ik zag dat dit concept onder de naam Denkvierkanten in Nederland bekend werd, heb ik mijn map erbij gepakt en ben ik ze digitaal gaan maken. Op Facebook, Instagram en Pinterest deel ik regelmatig nieuwe Denkvierkanten.

Vijf Denkvierkanten voor het thuisonderwijs

Samen met mijn leerlingen bespreek ik de overeenkomsten van de plaatjes. Waarom horen ze bij elkaar? Wat hebben ze met elkaar te maken? En daarna: welke hoort er eigenlijk net niet bij? En waarom niet? Bij veel Denkvierkanten kun je met een goed argument alle plaatjes als uitzondering zien. De kinderen komen soms met verschillen die ik zelf nog niet eens bedacht had.

Leerzaam

Kinderen leren creatief na te denken, sorteren, categoriseren en argumenteren.
Ik heb gemerkt dat ze hier na verloop van tijd steeds beter in zijn geworden.

Download

In dit bestand vind je de Denkvierkanten om in te zetten tijdens het thuiswerken.
Elke dag een nieuwe opdracht om even goed over na te denken.

Vijf Denkvierkanten voor het thuisonderwijs

Meer inspiratie

Zoek je meer inspiratie over Denkvierkanten of creatief denken? Klik op een van de onderstaande afbeeldingen.

filosoferen met kinderen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.