Review: De Tunnel van Anna Woltz

logo juf Fem

Juf Fem las het boek De Tunnel van Anna Woltz en schreef deze review.

Gegevens van het boek

Titel: De Tunnel
Auteur: Anna Woltz
Pagina’s: 232
Uitgever: Querido
ISBN: 9789045125084
Taal: Nederlands
Uitvoering: Paperback
De GV100 plek: 21
Leeftijdscategorie: Vanaf 11/12 jaar, bovenbouw

Informatie over de auteur

Anna Woltz (1981) groeide op in Den Haag, maar is geboren in London. Toen Anna vijftien jaar was schreef ze een jaar lang verschillende columns voor de Volkskrant. In 2002 kwam haar eerste kinderboek: ‘Alles kookt over’ uit en hierna volgden meerdere boeken. Inmiddels heeft Anna zesentwintig boeken op haar naam staan. In december 2018 was er een serie gebaseerd op één van de boeken van Anna: Gips. En één van haar andere boeken ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ werd verfilmd (2019) en draaide in bioscopen over de hele wereld! In 2019 schreef Anna, voor het Kinderboekenweekgeschenk, het boek ‘Haaientanden’. Ook worden de boeken van Anna vertaald in vierentwintig talen. De Tunnel kreeg een Zilveren Griffel.

Het boek

“𝘞𝘦 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘻’𝘯 𝘥𝘳𝘪𝘦𝘦̈𝘯 𝘯𝘶. 𝘞𝘦 𝘸𝘢𝘳𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘻’𝘯 𝘷𝘪𝘦𝘳𝘦𝘯, 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘦́𝘦́𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘰𝘯𝘴 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘥𝘰𝘰𝘥. 𝘋𝘢𝘵 𝘬𝘶𝘯 𝘫𝘦 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘳 𝘸𝘦𝘵𝘦𝘯.”

De Tunnel is een prachtig geschreven boek dat je vanaf het begin meeneemt in het verhaal van vier tieners: Ella, Robbie, Jay en Quinn, die elkaar leren kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse in London tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elk personage heeft zijn eigen verhaal en worstelingen, waarin ze elkaar (onbewust en bewust) helpen en steunen.

Het is een aangrijpend, intrigerend en avontuurlijk verhaal met belangrijke thema’s en boodschappen, zoals hoop, geluk, doorzettingsvermogen, vriendschap, liefde, pijn, verdriet, rouw, herstel, dapperheid en jezelf mogen en kunnen zijn.

Hoewel het jammer is dat de ‘vier musketiers’ niet tot het einde bij elkaar blijven, geeft dit wel een realistisch beeld van hoe het leven kan zijn, vooral tijdens de oorlogstijd.

Aangezien 4 en 5 mei belangrijke data zijn in Nederland, die staan voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, kan dit boek een goede literaire aanvulling zijn voor de bovenbouw.

Review: De Tunnel van Anna Woltz

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Ook interessant

Boekenbingo in de klas
Mandjeslezen deel 1 t/m 4

Dit bericht bevat een partnerlink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.