Review: Wie niet leest is gek

logo juf Fem

Review: Wie niet leest is gek

Juf Fem las het boek Wie dit niet leest is gek van Naomi Smits en schreef deze review.

Gegevens van het boek

Titel: Wie dit niet leest is gek
Auteur: Naomi Smits
Illustraties: Mieske.nl
Pagina’s: 208
Uitgever: Pica
ISBN: 9789493209664
Taal: Nederlands
Uitvoering: Paperback

Informatie over de auteur

“Verwondering is het begin van alle wijsheid”

Naomi Smits, een lezende en schrijvende leerkracht, werkt parttime in de onder- en bovenbouw van een basisschool in de Meer en is eigenaresse van een tekstbureau. Haar belevenissen binnen en buiten het klaslokaal schreef ze verschillende columns voor Trouw en Juf Meester. Op dit moment heeft Naomi drie boeken op haar naam staan: Juf Naomi klapt uit de school, Eh… juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen? en Wie dit niet leest is gek.

Review: Wie niet leest is gek

‘Wie dit niet leest is gek’ is een absolute aanrader voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs, gaat werken in het onderwijs (bijvoorbeeld pabostudenten) of gewoonweg een liefhebber van boeken (en Naomi) is. In dit boek deelt Naomi haar passie voor lezen en geeft op een sprankelende manier antwoord op vragen zoals: hoe kun je kinderen die niet van lezen houden toch enthousiast maken? Hoe kun je kinderboeken in de les inzetten en de methode links laten liggen? En hoe kun je als leerkracht samen met de hele klas hetzelfde boek lezen? Het boek bevat prachtige illustraties van Mieske.

Ontlezing

Naomi deelt, door middel van prachtige (experience-based) verhalen en (grappige) anekdotes, haar passie voor lezen en brengt je weer even terug naar je ‘lezende ik’ en dat is ook wel hoognodig, want we weten allemaal dat er een ‘ontlezing’ gaande is. De cijfers liegen er niet om: de leesvaardigheid en motivatie van kinderen holt achteruit en het leesniveau daalt al jaren. Lezen bevordert niet alleen de taal- en leesontwikkeling, maar zorgt ook voor betere schoolprestaties (het aanleren, lezen en begrijpen van andere vakken), vergroot maatschappelijke kansen en ons inlevingsvermogen en biedt ontspanning en/of afleiding.

Waardevol

Wat dit boek zo waardevol maakt, is dat Naomi niet alleen spreekt vanuit haar eigen ervaring als juf, maar ook als moeder en uitgebreid heeft gesproken met andere onderwijscollega’s en bekende kinderboekenauteurs. Hierdoor is het boek rijk aan inspiratie en adviezen die direct toepasbaar zijn in de klas.

Waarschuwing 😉

De schrijfstijl van Naomi is geweldig en het boek leest lekker weg. Soms moest ik erg lachen om haar (geweldige) uitspraken! Maar buiten haar vermakelijke uitspraken en verhalen, zet het boek je ook aan het denken. Houd er rekening mee dat als je, net als ik, van boeken houdt, je na het lezen van ‘Wie dit niet leest is gek’ waarschijnlijk veel nieuwe boeken (die vermeld staan in de verschillende hoofdstukken) zult willen aanschaffen, maar dat terzijde 😉!

“Hoe minder je leest, hoe minder je weet, hoe minder je teksten begrijpt, hoe minder je lezen leuk vindt: laat staan dat je nog geneigd zult zijn thuis een boek te lezen …”

En ik ben het hier helemaal mee eens, lekker gaan lezen dus!

Review: Wie niet leest is gek

Koop dit boek rechtstreeks bij de uitgever, bij de plaatselijke boekhandel of bij Bol.

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Ook interessant

Boekenbingo in de klas
juf naomi klapt uit de school

Dit bericht bevat een partnerlink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.