Weetjesquiz dier en natuur

logo juf Fem

Een weetjesquiz dier en natuur! Deze opdracht van juf Fem is geïnspireerd op een activiteit uit het boek ‘Lezen was nog nooit zo leuk!’ van Li Lefébure. Juf Fem nam contact op met Li en werkte de opdracht naar eigen inzicht uit. Natuurlijk met toestemming van Li en met een met verwijzing naar haar en haar boek.

Bedoeling

Het bevorderen van leesvaardigheid, leesplezier, begrip en toepassing van informatie over dieren en de natuur. Daarnaast wordt de woordenschat vergroot en ontwikkelen kinderen vaardigheden zoals kritisch denken, creativiteit en samenwerking (tijdens het werken in groepjes).

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je volgende nodig:

  • een aantal National Geographic Junior boekjes of verschillende gekopieerde pagina’s met weetjes
  • stiften, potloden en/of pennen
  • blanco A4 blad, schrift of werkblad ‘Quizvragen’ uitprinten
  • optioneel: timer

Weetjesquiz dier en natuur

Onderstaande is een voorbeeldles, maar kan naar eigen inzicht (en tijd) aangepast of ingekleed worden.

1. Introductie en uitleg (10 minuten):

Laat de kinderen op het digibord een quizvraag zien die je zelf hebt bedacht vanuit de informatie uit een National Geographic Junior (of vanuit andere informatiebronnen). Bijvoorbeeld:

Aan wie hebben wij het konijn en de kip te danken?
A) Grieken
B) Romeinen
C) Ze zijn zelf naar Nederland gekomen

Laat de kinderen een antwoord geven en vertel aan de kinderen welke stappen je hebt genomen om tot deze quizvraag te komen. Vertel de kinderen dat zij ook een ‘weetjesquiz’ gaan maken over dieren en de natuur. Vervolgens zullen we klassikaal alle quizvragen stellen aan elkaar. Vertel de kinderen dat ze gebruik kunnen maken van de ‘National Geographic Junior boekjes’ (of de gekopieerde vellen) om interessante weetjes te lezen, informatie op te zoeken en quizvragen te bedenken.

Optioneel: Bespreek kort het belang van het leren en delen van kennis.

2. Weetjes verzamelen en vragen bedenken (15 minuten)

De kinderen kunnen deze opdracht individueel uitvoeren of per groepje.
Geef alle kinderen een National Geographic Junior-boekje (of de gekopieerde vellen met weetjes). Laat de kinderen individueel bladeren door het boekje en vraag ze om één (of twee vragen) te bedenken met behulp van de verschillende informatie en weetjes die ze hebben gevonden. Vervolgens bedenken de kinderen twee foute antwoorden en één goed antwoord, samen drie antwoordopties. Moedig de kinderen aan om creatief te zijn bij het bedenken van de antwoordopties.

3. Klassikale weetjesquiz (30 minuten)

Leg de spelregels uit: iedereen krijgt de kans om zijn/haar vraag aan de klas te stellen. De klasgenoten kiezen het juiste antwoord. Dit kun je weer naar eigen inzicht/idee invullen: bijvoorbeeld met kaartjes A, B, C en D, of gaan staan, zitten, hand opsteken et cetera.

4. Reflectie en afsluiting (5 minuten)

Je kunt de les klassikaal of in de kring nabespreken en afsluiten door kort enkele interessante feiten die tijdens de weetjesquiz naar voren zijn gekomen te benoemen.

Download

Weetjesquiz dier en natuur

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Bovendien verkoopt juf Fem haar mooie materiaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie

Boekenbingo in de klas
projecten

In dit artikel staan partnerlinks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.