Wie is dit?

logo juf Fem

Wie is dit? Die vraag beantwoorden de leerlingen nadat ze allemaal hun eigen werkblad hebben ingevuld. Lees gauw verder en download het werkblad van juf Fem onderaan dit bericht.

Bedoeling

Kennismaking, groepsvorming, stimuleren van samenwerking en bevordering van
luistervaardigheden. Deze activiteiten geven kinderen de kans om elkaar beter te leren kennen, terwijl ze tegelijkertijd actief luisteren en samenwerken. Het raden van wie welk werkblad is, stimuleert de kinderen om opmerkzaam te zijn en details te herkennen die hun klasgenoten hebben opgeschreven. Het kan ook leiden tot interessante gesprekken over gemeenschappelijke interesses en verschillende persoonlijkheden. Weet dat dit één van de velen mogelijkheden is om dit ‘Wie ben ik’ werkblad in te zetten.

Benodigdheden

  • werkblad ‘Wie ben ik’ voor elk kind;
  • stiften, potloden en/of pennen;
  • blanco A4 blad om te ‘Raden wie het is’.
  • Optioneel: timer

Voorbereiding

Print voor elk kind een werkblad uit. Zorg voor A4 bladen of post-its om te raden wie het is.

Wie is dit?

Onderstaande is een voorbeeldles/werkvorm, maar kan natuurlijk naar eigen inzichten (en tijd) aangepast of ingekleed worden.

1. Introductie en uitleg (10 minuten)

Verzamel alle kinderen in een kring of in hun eigen groepjes. Leg het doel van deze activiteit uit en wat de kinderen gaan doen. Bespreek hierbij kort het belang van deze opdracht (kennismaking, actief luisteren, samenwerken etc.)

2. Invullen van de werkbladen (10- 15 minuten)

Geef elk kind een werkblad ‘Wie ben ik?’. Moedig de leerlingen aan om zoveel mogelijk op te schrijven. Zijn ze eerder klaar, dan kunnen ze het werkblad verder inkleuren en/of er een tekening bij maken. Laat de kinderen hun namen niet op het werkblad schrijven.

3. Verzamelen ‘Wie ben ik?’ werkbladen (2 minuten)

Verzamel alle ingevulde werkbladen, schrijf op de achterkant steeds een opvolgend nummer en vertel tegelijkertijd wat de volgende opdracht is. Mix de werkbladen door elkaar en deel de werkbladen weer uit (één werkblad per groepje). Afhankelijk van de hoeveelheid kinderen kan dit met de klok mee doorgeschoven worden of elk groepje twee of drie verschillende werkbladen (dus niet dezelfde), naar eigen inzicht, planning en tijd invullen.

4. Reflectie en afsluiting (10- 15 minuten)

Je kunt dit klassikaal of in de kring nabespreken en afsluiten door de werkbladen ‘Wie ben ik’ door te nemen en de bevindingen van de kinderen te bespreken, klopt het? Hoe wisten ze van wie welk werkblad was? Hoe verliep de samenwerking? etc.

Download

Wie is dit?

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Bovendien verkoopt juf Fem haar mooie materiaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie

projecten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.