Lesactiviteiten bij het boek Bobbie Botjes

logo juf Fem

Lesactiviteiten bij het boek Bobbie Botjes – door juf Fem

Nadat ik het boek ‘Bobbie Botjes’ had gelezen, was ik zo enthousiast dat ik hier passende lesactiviteiten bij wilde bedenken! Mijn doel was om een mooie combinatie te vinden tussen (lees)plezier, betrokkenheid en eventuele vakintegratie. Nu kan je (ik) daarin enorm in doorslaan, want alles is goed bij dit boek te combineren, ook het bespreken van bijvoorbeeld gevoelens, angsten en emoties.

Bobbie Botjes, geschreven door Marcel van Driel

Marcel van Driel, bekend van onder andere ‘Game Helden’, is een schrijver die zich richt op het bevorderen van leesplezier en dit is duidelijk zichtbaar in al zijn boeken. ‘Bobbie Botjes’ is een verhaal over Maas en Amira, twee bewoners van Zanderoog, een doodgewoon eiland met doodgewone inwoners. Op een dag ontdekt Modder, de hond van Maas, botten op het strand. Wanneer deze botten door een bliksemschicht worden geraakt, transformeren ze in een piratenskeletmeisje genaamd Bobbie Botjes! Maas en Amira proberen Bobbie verborgen te houden voor de andere inwoners van het eiland, maar al snel ontdekken ze dat er nog iets anders tot leven is gekomen, iets wat een bedreiging vormt voor het hele eiland! Zullen Maas, Amira, Modder en Bobbie erin slagen om Zanderoog te redden?

Leeftijd

Dit boek is oorspronkelijk geschreven met de leeftijd van 9+ in gedachten, omdat het belangrijk is voor een schrijver om te weten voor wie hij schrijft. Echter, Marcels motivatie is: ‘Wie zijn wij om te bepalen voor wie dit boek geschikt is? We beperken ons lezerspubliek hiermee.’ Dus, als je 7 of 8 jaar bent en dit boek ook interessant, cool, spannend, avontuurlijk, verdrietig of gewoon leuk lijkt om te lezen, aarzel dan niet om het te proberen! Dit is ook de reden waarom ik de lesbrieven heb geschreven voor de groepen 5 t/m 8.

Lesactiviteiten bij het boek Bobbie Botjes

In combinatie met dit boek heb ik twee lesbrieven geschreven: ‘Het Vervolg’ en ‘Zanderoog’.

Het Vervolg

In ‘Het Vervolg’ schrijven de kinderen een vervolg dat aansluit op het punt waar het oorspronkelijke verhaal eindigt.

Zanderoog

In ‘Zanderoog’ tekenen de kinderen het eiland Zanderoog zoals ze het zich voorstellen, gebaseerd op de beschrijvingen in het boek. Deze lesbrieven zijn te vinden in één document, dat zowel de lesbrief (lesbrief 1 en lesbrief 2) als het werkblad bevat. Daarnaast heb ik ook afzonderlijke werkbladen toegevoegd voor het geval je deze apart wil afdrukken.

Extra ideeën

Daarnaast heb ik nog een extra document toegevoegd met een viertal extra ideeën. Zoals ik al aangaf, zijn de mogelijkheden eindeloos, maar deze twee lesbrieven en de lijst met een viertal ideeën biedt in ieder geval een startpunt om mee te werken.

Voor degenen die het boek nog niet hebben, raad ik dit boek zeker aan! 😁 

Downloads

Download hier de lesbrieven en de extra ideeën.

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Bovendien verkoopt juf Fem haar mooie materiaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie

Pagina Lezen en leesbevordering

.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.