Doe een dagelijks dictee!

Doe een dagelijks dictee!

Naast de methode is het zinvol om een dagelijks dictee te geven waarin alle aangeboden spellingregels terugkomen. Een dagelijks dictee is een effectieve werkvorm om de spellingleerstof te oefenen, herhalen, onderhouden en aan de slag te gaan met spellingbewustzijn.

Juf Mar maakte mooie documenten om het dagelijks dictee op te laten maken. Download de vier verschillende versies onderaan het bericht.

Herhalen

Herhaling is een krachtig didactische principe en tevens één van de breinprincipes. De leerstof is hetzelfde, maar je oefent en spreidt en slijpt op verschillende momenten in.

Doe een dagelijks dictee!

Een dagelijks dictee bestaat uit verschillende spellingsmoeilijkheden. Je dicteert een zin en laat de kinderen een woord opschrijven. Als leerkracht loop je rond, geef je feedback, kijk je samen na en laat je de leerlingen de spellingregels correct verwoorden. Door de kinderen meteen specifieke feedback te geven en fouten te laten herstellen, komen ze tot leren en beklijft de spellingleerstof beter.

Variëren

Varieer ook in werkvorm. Zo houd je leerlingen enthousiast en betrokken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een dictweetje: de leerlingen werken in tweetallen, iedere leerling noemt vijf woorden die de ander op moet schrijven en vervolgens kijken ze dit samen na;
  • een loopdictee: in de vorm van ruil en mix;
  • een Zweeds renspel;
  • een propjesdictee.

Juf Mandy deelt zes manieren om een dictee te geven, maar dan anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Je vindt de zes kaarten met uitleg hier.

Download

Download hier de documenten voor in je groep.

Je vindt juf Mar ook op Instagram.

Dagelijkse dictees voor groep 4 t/m 8

In de winkel van Juffrouw Femke vind je dagelijkse dictees voor groep 4 t/m 8.

Elk bestand bestaat uit 40 pagina’s die je gemakkelijk per week in je lerarenklapper kunt stoppen.
Op elke pagina staan vijf dictees van vijf woorden en één zin.
Zo kun je elke dag een dictee geven.

Alle dictees bevatten woorden uit alle categorieën die Cito dat jaar toetst, aangevuld met woorden uit de methodes Staal, Taal Actief en Taalverhaal.nu.
Bij alle dictees is rekening gehouden met de B-, M- en E-toetsen van Cito.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.