Groepsvorming zichtbaar maken

Groepsvorming zichtbaar maken in je klaslokaal. Dat kan met deze documenten van juf Mar. Ze vertelt zelf wat ze er zo belangrijk aan vindt:

Gouden Weken

“De start van het schooljaar is een belangrijk moment voor een groep. De eerste weken van het schooljaar bepalen het succes voor de rest van het jaar. Het zijn dé (Gouden) weken om het fundament te leggen voor een goede groepsvorming in de klas.”

Activiteiten

“Investeer daarom extra tijd in de groepsvorming aan het begin van het schooljaar. Stel samen regels en afspraken op. Laat kinderen nadenken over wat er nodig is voor een fijne groep. Maak ruimte voor groepsvormende activiteiten, zet coöperatieve werkvormen in en laat voorbeeldgedrag zien. Plan elke dag een kort evaluatiemoment, blik terug op het verloop van de dag: Waar is de groep trots op en wat kan nog beter? Voer hier dus preventief de regie op, want een goed begin is het halve werk!”

Groepsvorming zichtbaar maken

Met de downloads creëer je een plek in het lokaal waar je groepsvorming (en reflectie) zichtbaar maakt. Hang de ‘slinger ‘Ik-jij-wij-vlaggetjes’ op en laat alle leerlingen iets in een spreekwolkje schrijven. Bijvoorbeeld: Wat is er leuk aan onze groep? Wat vind je belangrijk dit schooljaar?

Downloads

Download hier de vlaggetjes en de spreekwolkjes.

Groepsvorming zichtbaar maken

Je vindt juf Mar ook op Instagram.

Gebruik je deze of andere materialen van juf Mar? Tag haar dan op Instagram!

Meer inspiratie

groeitaal in de klas - pagina groepsvorming
projecten

Zoek je meer inspiratie, gemaakt door juf Mar? Klik dan op haar logo bovenaan dit bericht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.