Complimentenkaarten in de klas

logo juf Fem

Complimentenkaarten in de klas. Hoe zet je die in? Juf Fem bedacht deze toffe activiteit.

Doelen

 • Kinderen leren het belang van het geven en ontvangen van complimenten.
 • Kinderen oefenen met het actief luisteren naar hun klasgenoten.
 • Kinderen bevorderen positieve interacties en vriendschap in de klas.

Deze lesactiviteit bevordert positieve interacties tussen klasgenoten, helpt hen elkaar beter te leren kennen en stimuleert het geven en ontvangen van (oprechte) complimenten. Het ‘Complimenten kaartenspel’ is een leuke manier om waardering, vriendschap en sfeer in de klas te versterken.

Benodigdheden

 • Complimentenkaartjes
 • Digibord (of een vel papier, whiteboard en markers)
 • Optioneel: timer
 • Optioneel: notitieboekjes (of papier) en pennen/potloden voor de kinderen

Hier vind je de complimentenkaarten van Bonteboel.

Complimentenkaarten in de klas

Onderstaande is een voorbeeld les/werkvorm, maar kan naar eigen inzicht (en tijd) worden aangepast of ingekleed.

1. Introductie (10 minuten)

Begin met een kort gesprek over het belang van het geven van complimenten. Vraag de kinderen om voorbeelden te geven van momenten waarop ze een compliment hebben gegeven of hebben ontvangen, en wellicht heb je zelf ook een mooi verhaal om te delen met de klas.

2. Instructie (5 minuten)

Leg het ‘Complimenten kaartenspel’ uit aan de klas. Vertel de kinderen dat dit een leuk en interactief spel is om elkaar beter te leren kennen en waardering te tonen.

Verdeel de klas in kleine groepen van 4 tot 6 kinderen. Geef elke groep een set complimentenkaartjes en notitieboekjes (of papier).

 • Een leerling trekt een willekeurig complimentenkaartje en leest het voor aan zijn/haar groepje.
 • De andere kinderen luisteren aandachtig en schrijven de naam op van een klasgenoot die volgens hen dat compliment verdient.
 • Zodra iedereen zijn keuze heeft gemaakt, worden de antwoorden gedeeld en besproken binnen het groepje.
 • Moedig de kinderen aan om te discussiëren en reflecteren over hun keuzes en waarom ze denken dat een bepaalde klasgenoot het compliment verdient.

Optioneel:

1: je kunt ervoor kiezen dat de kinderen een kind kiezen uit dat specifieke groepje of dat ze kinderen mogen kiezen uit de hele klas.

2: Je kunt ook overwegen om de kinderen een tijdslimiet te geven voor het bespreken van elk complimentenkaartje om ervoor te zorgen dat de activiteit binnen de geplande tijd blijft (bijvoorbeeld een zandloper of een timer).

3: Als je notitieboekjes (of papier) gebruikt, kun je de kinderen aanmoedigen om tijdens de activiteit aantekeningen te maken over de te geven en ontvangen complimenten en waarom ze denken dat hun klasgenoten die verdienen. Dit kan later worden gebruikt in de reflectie en afsluiting.

3. Complimenten Kaartenspel (15-20 minuten)

Start het spel door de eerste leerling een complimentenkaartje te laten trekken en voor te laten lezen aan zijn/haar groepje. Herhaal dit proces totdat alle kaartjes zijn behandeld. Moedig de kinderen aan om te discussiëren en te reflecteren over hun keuzes en waarom ze denken dat een bepaalde klasgenoot het compliment verdient.

4. Reflectie en afsluiting (10-15 min)

Breng de klas weer bij elkaar en bespreek de ervaringen van de kinderen tijdens het spel. Vraag hen hoe het voelde om complimenten te geven en te ontvangen van hun klasgenoten. Bespreek de kracht van oprechte complimenten en hoe ze de sfeer in de klas kunnen verbeteren. Naast het bespreken van de ervaringen van de kinderen, kun je ook vragen stellen zoals:

 • Welk compliment vond je het meest betekenisvol en waarom?
 • Hoe voelde het om complimenten te geven en te ontvangen?
 • Wat heb je geleerd over je klasgenoten tijdens deze activiteit?
 • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat positiviteit, vriendelijkheid en waardering een dagelijkse gewoonte worden in onze klas? et cetera.

Sluit de les af door de kinderen aan te moedigen om gedurende de week positieve complimenten te blijven geven aan hun klasgenoten en anderen om hen heen.

Optioneel

Je kunt de kinderen uitdagen om gedurende de week minstens één compliment aan een klasgenoot te geven en dit op te schrijven in hun notitieboekjes. Ze kunnen hun ervaringen in de volgende les delen.

Complimentenkaarten in de klas

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Bovendien verkoopt juf Fem haar mooie materiaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie

complimenten in de klas

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.