Schatjacht naar complimenten

logo juf Fem

Schatjacht naar complimenten. Wat houdt dat in? Juf Fem bedacht deze toffe activiteit.

Doel

Het doel van deze activiteit is om een (spannende) positieve schatjacht in de klas te creëren waarbij de kinderen samenwerken, elkaar aanmoedigen en waardering tonen voor elkaar.

De ‘Complimentenkaartjes Schatjacht’ is een spannende en unieke activiteit die samenwerking, vindingrijkheid en positiviteit bevordert. Het moedigt kinderen aan om samen te werken, complimenten te delen en waardering te tonen voor hun klasgenoten, terwijl ze ook plezier beleven aan het oplossen van aanwijzingen en het ontdekken van de schatten.

Benodigdheden

  • Complimentenkaartjes
  • Creatieve schatkaart (kan zelfgemaakt zijn)
  • Een ‘schat’ (dit kun je zelf invullen, bijvoorbeeld: een klein traktatie, een prijs, certificaat enz.)
complimentenkaarten Bonteboel

Hier vind je de complimentenkaarten van Bonteboel.

Schatjacht naar complimenten

Onderstaande is een voorbeeldles/werkvo, maar kan naar eigen inzicht (en tijd) worden aangepast of ingekleed.

1. Voorbereiding

Maak van tevoren een schatkaart met aanwijzingen die door de klas zijn verspreid. Elke aanwijzing leidt naar een ander complimentenkaartje. Plaats de complimentenkaartjes op de aangegeven locaties op de schatkaart.

Zorg ervoor dat de schatkaart creatief en aantrekkelijk is gemaakt, zodat het voor de kinderen spannend is om te volgen.

2. Verdeel de klas + uitleg

Verdeel de klas in kleine teams van 3/4 kinderen. Geef elk team een ander kopie van de schatkaart met verschillende locatie(s) van de complimentenkaartjes en leg de regels uit. Benadruk dat de kinderen samen moeten werken om alle aanwijzingen te volgen en de complimentenkaartjes te verzamelen.

Optioneel: je kunt ervoor kiezen om één complimentenkaartje per schat toe te voegen of meerdere. Zo kun je de schatjacht aanpassen door per team één locatie toe te kennen met meerdere kaartjes en die per teamlid te verdelen aan andere kinderen of meerdere locaties toe te kennen. Dit hangt af van de beschikbare tijd.

Optioneel 2: voeg wat uitdaging toe door aanwijzingen en raadsels te bedenken die de kinderen moeten oplossen om de volgende locatie van de complimentenkaartjes te vinden. Dit kan hun denkvermogen en samenwerking stimuleren.

Schatjacht

Vertel de ‘teams’ dat ze op zoek moeten gaan naar de ‘schat’, die in dit geval bestaat uit complimentenkaartjes. Ze moeten de aanwijzingen op de schatkaart volgen om de complimentenkaartjes te vinden.

Complimentenkaartjes verzamelen

Elk team volgt de aanwijzingen op de schatkaart om de complimentenkaartjes te vinden. Wanneer ze een complimentenkaartje vinden, lezen ze het compliment en bedenken ze welke klasgenoot dit compliment verdient. Nadat ze een complimentenkaartje hebben gevonden en toegewezen, gaan de teams terug naar de schatkaart om de volgende aanwijzing te volgen, het volgende team is aan de beurt.

Optioneel: voeg wat uitdaging toe door aanwijzingen en raadsels te bedenken die de kinderen moeten oplossen om de volgende locatie van de complimentenkaartjes te vinden. Dit kan hun denkvermogen en samenwerking stimuleren.

Winnaar

Het team dat als eerste alle complimentenkaartjes heeft verzameld en correct heeft toegewezen aan de juiste klasgenoten, wint de schatjacht. Maaar… leg daarna de nadruk op de samenwerking binnen de teams en de positiviteit in plaats van ‘competitie’. In plaats van één winnend team kun je alle teams als winnaars beschouwen omdat ze allen hebben bijgedragen aan een positieve sfeer in de klas.

3. Feestelijke afsluiting

Sluit af met een korte reflectie. Vraag de kinderen om te delen hoe ze zich voelden tijdens de schatjacht en welke complimenten ze het meest waardeerden. Vraag de kinderen hoe ze de waardering en positiviteit die ze hebben ervaren in de schatjacht kunnen voortzetten in hun dagelijkse klasomgeving. Beloon alle teams met de schat (bijvoorbeeld: traktatie, prijs, certificaat enz.) en moedig de hele klas aan om complimenten te delen en te reflecteren over hun teamwork en (gezamenlijke) prestaties.

Schatjacht naar complimenten

Je vindt juf Fem ook op Instagram. Haar account heet @deklasvanjuf_femke.

Bovendien verkoopt juf Fem haar mooie materiaal op VOOR DE LEERKRACHT.

Meer inspiratie

complimenten in de klas

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.