Review: Picoo

Juf Renske testte Picoo. “Picoo is een controller en spelcomputer in één, speciaal ontwikkeld om kinderen samen (buiten) te laten bewegen, terwijl ze het gevoel hebben dat ze aan het gamen zijn,” aldus de website Picoo.com. Hier lees je hoe Renske Picoo heeft ingezet en heeft ervaren.

Op dinsdag geef ik gymles aan de groepen 3 t/m 8.
Met een grote zwarte koffer kwam ik de gymzaal binnengelopen, de leerlingen waren meteen enthousiast bij het zien van de Picoo’s. Wat heeft de juf nu toch meegenomen?
Het enthousiasme werd alleen maar groter, want na het aanzetten lichten de Picoo’s op met een gloeiend blauw lampje.
Tijdens de gymles hebben we in alle groepen een aantal spellen uitgeprobeerd. De weken daarna waren ze in iedere gymles een hit en non-stop in de pauzes op het plein te vinden.

Wat is het?

Gamen en buitenspelen; twee favoriete bezigheden van kinderen.
Picoo combineert deze twee zonder extra schermtijd!
Je kunt het een beetje vergelijken met een controller van de Wii vonden mijn leerlingen.
Een Picoo bezit slimme technologie waardoor de Picoo licht, geluid en trillingen kan maken.

Wat heb je nodig?

We mochten gebruik maken van een educatiepakket. Dit is een grote stevige koffer, met twaalf Picoo’s. De koffer is ook meteen de plaats waar je de Picoo’s kunt opladen.
Als je de koffer binnenkrijgt kun je de Picoo’s meteen opladen.
Bij de set zitten de ‘gamekaartjes’ aan een handig polsbandje. Deze kaartjes heb je nodig om het spel te kunnen starten. Er zit een handleiding bij waar de spellen in staan beschreven. Verder zijn er handige filmpjes op Youtube te vinden en is de helpdesk/ contactpersoon altijd bereikbaar.

Tafelspeurtocht

Hoe effectief het maken van rijtjes en het opdreunen van de tafels ook is, soms is het voor de leerlingen motiverend om een ander soort activiteit te doen die helpt bij het automatiseren van in dit geval de tafels. In de groep van mijn collega, waren de leerlingen net bezig met de tafel van 5. Ik heb hen uitgenodigd om verder te oefenen met het spel Tafelspeurtocht, een individueel spel.
12 leerlingen pakten een Picoo en zetten deze aan. Zij scanden ieder voor zich het kaartje Tafelspeurtocht; hun Picoo werd donkerblauw en we konden aan de slag!

We hebben de witte kaartjes met tafelsommen op een rijtje gelegd. Leerlingen hebben zelf de oranje kaartjes met de antwoorden over het plein verstopt.
Iedere leerling scant een som, de Picoo reageerde met een wit lampje en een geluidje, de leerlingen renden dan zo snel mogelijk naar het antwoord toe om dit kaartje te scannen. Er wordt meteen feedback gegeven door een rood of groen lampje!
Weer rennen naar de witte kaartjes, iedere leerling kiest een som uit, scannen en op weg naar het juiste antwoord.

Het was leuk om te zien dat iedere leerling mee kon spelen, ook al wist je de tafel nog niet zo goed, de Picoo geeft aan of jouw antwoord wel of niet goed is. Sommige leerlingen hielden onderling een race; hetzelfde kaartje scannen, aftellen en dan zo snel mogelijk naar het antwoord rennen.  Een ander groepje begon bij 1×5 en gingen het rijtje af.
Het is ook een mogelijkheid om meerdere tafels door elkaar te oefenen. Alle tafels van 1t/m10 zitten in het tafelspeurtochtdoosje.

De leerlingen speelden de andere spellen ook met heel veel energie en plezier. In de pauzetijd waren ze non-stop met de Picoo’s bezig. Zombierun en Bliksemsnel zijn favoriet.
Eén leerling scant het gamekaartje en druk nogmaals op de knop. Alle Picoo’s reageren hierop door van kleur te veranderen en het spel is begonnen.
De oudste leerlingen van de school hielpen de jongere met het omdoen van de bandjes, de uitleg van het spel, het scannen en het onderling wisselen. Wat wij, als leerkrachten, fijn vonden om te zien is dat ook de leerlingen die vanuit zichzelf minder goed tot spel komen met veel plezier meededen met de Picoo spellen. Ook de educatieve spellen en de mogelijkheid in de toekomst om die verder uit te breiden spreekt ons team zeker aan.
Het enige nadeel dat we konden vinden is dat in de felle zon de lampjes soms iets minder te zien waren, leerlingen losten dit op door even snel hun hand er omheen te doen. 

Wat vonden wij er van?

De leerlingen zijn erg enthousiast over deze set!
In eerste instantie dachten we dat er veel gedoe zou zijn omdat er maar 12 Picoo’s in een koffer zaten. Dit bleek helemaal niet aan de orde van de dag te zijn! De leerlingen maakten zelf een wisselsysteem en iedereen die wilde kon vrolijk mee spelen.
De leerlingen waren erg fanatiek en renden constant rond. Het leukste is als er gespeeld wordt op een plaats waar er een aantal obstakels zijn. In de gymzaal hebben we kasten en ander groot materiaal neergezet waar leerlingen achter konden duiken in hun vlucht voor de zombies.
Het materiaal is makkelijk in gebruik, eenmaal opgeladen kun je er mee aan de slag.

Je vindt juf Renske ook op Facebook en Instagram.

Dankjewel, Picoo, voor het lenen van deze huurset.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.