In elke fase van de les is plaats voor een werkvorm

In elke fase van de les is plaats voor een didactische werkvorm. Hier vind je heel veel inspiratie, voorbeelden en ideeën.

Zoals ik al in eerdere blogartikelen schreef, zet ik regelmatig didactische werkvormen in.

Didactische werkvormen zijn werkvormen waarbij alle leerlingen worden gestimuleerd om actief deel te nemen. Bovendien stimuleren de meeste werkvormen de interactie tussen de leerlingen. De kinderen moeten bijvoorbeeld met elkaar overleggen, goed luisteren naar de ander, op hun beurt wachten, hulp bieden en elkaar aanmoedigen.

Verschillen tussen leerlingen

Met het inzetten van deze werkvormen, kom je tegemoet aan verschillen die er zijn tussen leerlingen. Leerlingen in een groep verschillen van elkaar in bijvoorbeeld begaafdheid, tempo, leermogelijkheden en –voorkeuren. Door veel af te wissen met didactische werkvormen, wordt de leerstof op verschillende manieren aangeboden en bereik je meer leerlingen.

Een goed pedagogisch klimaat

Het regelmatig inzetten van didactische werkvormen bevordert een positief pedagogisch klimaat. Kinderen werken veel samen met verschillende klasgenoten en samen bereiken ze hun doelen. Kinderen leren elkaar beter kennen en er ontstaan meer onderlinge relaties. Door te ervaren dat je met verschillende leerlingen prettig samen kunt werken, ook met kinderen die heel anders zijn dan jijzelf, ontstaat respect en waardering voor elkaar.
In dit blogartikel benoem ik per fase van het directe instructiemodel enkele didactische werkvormen die daar wat mij betreft goed bij (kunnen) passen. Als je op de werkvorm klikt, verschijnt de uitgebreide blog die erbij hoort. Hierin lees je o.a. hoe ik die werkvorm inzet in mijn groep 8.

Let op: een didactische werkvorm is nooit een doel op zich!

Als leerkracht kies je per les of fase bewust voor een didactische werkvorm, klassikale instructie of voor zelfstandig werken.

in elke fase didactische werkvorm

In elke fase van de les is plaats voor een didactische werkvorm.

Fase 1: Activeren van voorkennis

Fase 2: Uitleggen van nieuwe leerstof

Fase 3: Begeleide inoefening

Fase 4: Zelfstandige verwerking

Fase 5: Terugkoppeling en evaluatie

In dit artikel staan partnerlinks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.